Siegfried

Siegfried https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68163/bmid_siegfried-ej2-68163.jpg 4 21 1

Holandský spisovatel Rudolf Herter přijíždí do Vídně, aby zde představil svůj nový román, ovšem zároveň zde nachází zárodek románu nového. Střetává se opět s postavou Adolfa Hitlera, do jehož podstaty se snaží proniknout celý svůj tvůrčí život. Co z Adolfa udělalo Hitlera? Kde je počátek zla, které nabylo v tomto muži tak obludných dimenzí. Herter se odhodlá k razantnímu experimentu: nemůžeme-li Hitlera uchopit rozumem, polapme ho do sítí fikce. Avšak ukazuje se, že fantazie jen pokulhává za absurditou skutečnosti. Co když měl Hitler syna?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Siegfried , 2001


více info...

Přidat komentář

Belatris
21.07.2013 4 z 5

Čtyři části, které čtenáře provedou Mulischovým Siegfriedem jsou si vzájemně dost nepodobné. První představuje v uvolněném tempu starého spisovatele na jeho propagační cestě, druhá je hutné vyprávění manželů, kteří byli za války nepříjemně blízko Hitlerovi (už tady materiál houstne), třetí část je zběsilá filozofická smršť, kterou je fascinující, ale zároveň neskutečně těžké se prodrat k poslední části - fiktivnímu výňatku z deníku Evy Braunové. Závěrečný dovětek nás sice vrací ke spisovateli, ale čtenář je otrokem smyšlenek, teorií a obratného splétání všeho se vším - čísla, osudy, ideje - všechno a nic.
Brilantně napsaná jednohubka na tři zajímavé večery mi zachutnala. Přes jinakost jednotlivých částí se celek po dočtení krásně spojí a Mulisch dokáže svým stylem strhnout i přesto, že druhá část je hutně nezdobeným vyprávěním jako by zvenčí.