Sherlock Holmes a Boží dech

Sherlock Holmes a Boží dech https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459960/bmid_sherlock-holmes-a-bozi-dech-Ijj-459960.png 3 48 17

Devatenácté století se chýlí ke konci. Na jeho místo přichází století dvacáté, století změny a vědy – století, v němž budou všechny pověry a předsudky minulosti vyvráceny. Nebo ne? Někdo se tomu ze všech sil snaží zabránit. V londýnském sněhu je nalezeno rozdrcené tělo. Poblíž nejsou žádné stopy, takže to vypadá, jako by oběť zabil pouhý vzduch. Jde o první ze série útoků, při níž přijde o život několik prominentních londýnských okultistů. Sherlock Holmes a doktor Watson cestují do Skotska, aby se setkali s proslulým Aleisterem Crowleym, o němž doufají, že jim pomůže přijít těmto záhadám na kloub. Naši přátelé se ocitají v obležení temných sil. Jsou na stopě něčemu neuvěřitelnému a úděsnému, a Holmesovy racionalistické názory podstupují tvrdou zkoušku. Slavné dvojici pomáhá skupina nejslavnějších okultních mozků v zemi: takzvaný „paranormální lékař“ John Silence, vyšetřovatel nadpřirozených jevů Thomas Carnacki a démonolog a odborník na staré runy Julian Karswell. Budou na tento případ stačit? Londýn se na sklonku století řítí do zkázy a propasti pekla se otevírají, aby mohly pohltit celý svět... Ponořte se do zcela nového a vzrušujícího případu slavného detektiva Sherlocka Holmese!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Sherlock Holmes and the Breath of God , 2011


více info...

Přidat komentář

bukiet
13.04.2024 3 z 5

Jak si poradí přísně racionální velký detektiv s případem z hlubin metafyzična? Přestože autor originálních případů Sherlocka Holmese s okultismem koketoval docela otevřeně a také naletěl podvodu s vílami z Cottingley, zcela správně a logicky držel svou nejslavnější literární postavu co nejdále od spiritismu a okultismu a jeho holmesovské případy jsou všechny docela obyčejné, i když mnohdy skvělé, detektivky. Nejblíže k metafyzickému tajemnu má případ baskervillského psa, ale i ten je nakonec rozluštěn jako pouhá dobrodružná krimi. Je proto s podivem, že noví autoři holmesovských případů neváhají Sherlockovu fantazii a logiku pokoušet okultními případy, i když musí vědět, že jim na to Holmes prostě neskočí a zůstane věren své logice. A tak je tomu i v tomto případě, který mi hodně připomněl kdysi slavný film Young Sherlock Holmes, u nás uvedený pod názvem Pyramida hrůzy. Jenže film se správně vezl na vlně steampunku a dodnes patří k oblíbeným dílům, kdežto tento příběh poněkud tápe. Abychom si rozuměli, nemohl jsem se plně začíst do popisů okultních techtlí a mechtlí, protože jsem věděl, že díky Sherlockovi o žádné tajemné okultno nepůjde. Navíc mi trochu vadilo použití skutečné osoby Aleistera Crowleyho. O tomto mágovi si může každý myslet co chce, ale je to přece jen vážený představitel okultismu konce devatenáctého století. Přesto jsem rád, že se oblíbený holmesovský interpret Václav Knop opět k velkému detektivovi vrátil, i když mne opět mrzí, že Kanopa dosud nevydala poslední Doyleovu audioknihu Údolí strachu, abychom měli celý hlavní kánon v audiu kompletní.

Teddy2023
28.12.2023 2 z 5

O něco slabší díl, ale četla jsem ji před dlouhou dobou, takže mi všechny detaily neutkvěly v paměti..i tak mám v plánu si knihu znovu poslechnout jako audioknihu. Oddechovka na zkrácení odpoledne


trudoš
21.11.2023 3 z 5

Jak si moderní Sherlock Holmes vede ve srovnání se starým? Ke cti britského spisovatele Guye Adamse je nutné říct, že od začátku hraje se čtenářem férovou hru. Odmítá být pouhým imitátorem, takže i když zachovává původní atmosféru, styl vyprávění je úplně jiný a mnoha ohledech se liší od světově proslulého kánonu. Je to krapet dvojsečná zbraň, protože ačkoliv figury Holmese a Watsona si snadno získají čtenářovy sympatie, návaznost na cokoliv předtím či potom je prakticky nulová. Zároveň je znát, že si víc užíval možnosti zakomponovat do příběhu své oblíbené fiktivní i reálné postavy, než že by si příliš lámal hlavu nad kompozicí detektivní zápletky.
Sherlock Holmes a Boží dech tak zůstal napůl cesty mezi zbožným přáním a konkrétním skutkem. Sice atraktivním způsobem oživuje literární legendu sira Arthura Conana Doylea, zároveň však jde trochu proti hlavnímu proudu, který mnozí znalci považují za svatý. Stručně řečeno – čtivé to je, ale s originálem to má společné pouze kulisy a jména.

Coretta
01.09.2023 4 z 5

Jde vidět, že knihu napsal průměrný autor, který si propůjčil postavy jiných autorů a vdechl jim vlastní mystický příběh. Mě osobně však kniha naprosto vtáhla a doporučuji všem kdo máte rádi detektivky a nadpřirozeno. Ovšem pokud očekáváte, že půjde hlavně o Holmese tak knihu ani nečtěte, z knihy cítím, že tento detektiv je tam spíše jako vedlejší postava. Vše se nejvíce točí kolem Dr. Watsona, zajímavě se tam mísí bláznovství, zdravý rozum s fakty a událostmi se kterými člověk nepočítá, že se můžou přihodit například při obyčejné cestě vlakem. Moc jsem si zamilovala charakter Carnackiho a líbí se mi, že příběh je inspirován i něčím z dějin jako je například řád Zlatého úsvitu, který opravdu existoval. Každopádně konec podle mě mohl být ještě více propracovaný.

yonda
04.05.2023 3 z 5

Na mě poněkud moc mystické. Samotného Sherlocka Holmese si tady moc neužijete. V podstatě až v poslední kapitole se nám ukáže s brilantním rozuzlením. Ale špatně se to nečetlo.

mia.com
06.04.2023 1 z 5

(SPOILER) Ehhh. No nejak se mi to vubec nelibilo. Nebavilo me to. Jelikoz to ma nalepku SH, musim to srovnat v tomto kontextu a ono to do nej jaksi vubec nepasuje. SH tam vlastne skoro neni, v deji jsem se nejak ztracela (hlavne v tom, kdo je vypravec), prislo mi to uz vsechno pritazene za vlasy, abychom se na konci dovedeli, ze to byl proste nejaky haluskovy plyn? No jasne. Ne ne ne a stokrat ne.

Elulilinka1
30.12.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že v některých pasážích jsem knihu odkládala nebo se do ní trochu nutila, ale vzato kolem a kolem to nebylo vůbec špatné.

HaJC1978
28.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Čtivé? Ano. Napínavé? Ano. Ale detektivka? Klasický Sherlock Holmes? To rozhodně ne! Spíš než cokoliv mi to připomínalo Akta X konce devatenáctého století. Kdyby tam Sherlock Holmes vůbec nebyl, myslím, že by to dopadlo dost podobně, stejně byl jen rozmrzelý nebo koukal z okýnka, jo a ten Boží dech a první smrt? Jestli to tam vysvětlili, tak jsem asi zrovna byla pod vlivem toho jejich plynu, úplně mi to uniklo.

Dela90
16.08.2022 3 z 5

(SPOILER) V Londýně na sklonku 19. století je nalezeno rozdrcené tělo. Jedná se o první vraždu, která nemá vůbec žádné logické vysvětlení. Vypadá to, jakoby ho zabil pouhý vzduch. Posléze Sherlocka a Watsona navštíví paranormální lékař John Silence a poprosí je o pomoc. Na to je zabit další člověk, opět případ nemá logické vysvětlení. Sherlock je nucen podstoupit vyšetřování případu společně s dalšími okultními mozky v zemi. Protože to vypadá, že se brány pekla otevírají a Londýn se řítí do zkázy. Vysvětlí tuhle záhadu Sherlock Holmes nebo je opravdu Boží dech na vině?

Myslím, že nápad to mělo skvělý, ale provedení už bylo horší. Chvílemi jsem si fakt připadala, jak kdybych četla fantasy a ne detektivku. Byť se příběh četl dobře a stránky Vám ubíhaly pod rukama. Na můj vkus tam bylo příšerné množství postav a nadpřirozených jevů, ztrácela jsem se v tom. Holmes vlastně v polovině knihy ani vůbec nebyl. A pak se tam najednou objeví a bum, všechno vysvětlí? Jasně, je to Holmes, ale já mám raději to, když společně s ním postupně přicházíte věci na kloub a ne, že nemáte absolutní šanci něco pochopit. Jeho dedukci naprosto miluju. Ale tohle byl takový slabý průměr. Neurazí, ale nenadchne.

"Pochopte… celá tahle záležitost je tím nejzajímavějším, co mě v posledních letech potkalo. Oči mu jen hrály. Bahno, do nějž jsme až po uši zapadli, mu dodávalo živiny, takže zářil jako Carnackiho elektrický pentagram."

luculi
14.07.2022 1 z 5

Tak hezky na rovinu, tohle byla největší hovadina, co jsem zatím měla možnost číst. Jaký Sherlock Holmes? Kromě konce, kdy laskavě přišel na scénu, aby se snažil vše vysvětlit, se tam jen mihnul. Což bylo dost slabé. Watson byl velkou část doby na facku, dost protivný, s neustálou chutí být nepříjemný na ostatní.

Největší kámen úrazu však byly ty řeči o magii a zaklínadlech, démonech a dimenzích, neustálé náznaky paranormálních jevů. Normálně v nějaké duchařině či hororu by mi to nevadilo, ale ne v takové míře v Sherlocku Holmesovi. Většina knihy je tedy naprosto o ničem, nudná slátanina, kterou ani závěr s vysvětlením nezachrání, protože to vůbec nepůsobí uvěřitelně a logicky. Tohle byla ta nejdebilnější kombinace, kterou autor mohl vymyslet.

nicandra
28.05.2022 4 z 5

Nevysvětlitelné úkazy, podivná úmrtí s ošklivými detaily (předsmrtný neukojitelný hlad, kterému padne za oběť to, co vás obklopuje, např. vaše sbírka...), evidentně vyvolané halucinace, někdy hromadné. Spiknutí, světavládné ambice, Co mi nesedělo, bylo zmnožení vypravěčů - kromě Watsona jich mluví hned několik, všichni víceméně stejně z hlediska detailů (ale jestli to všechno takhle Watson zapsal po jednom poslechu, musí mít fenomenální sluchovou paměť).

bupilla
10.12.2021 3 z 5

Za mňa priemerná kniha, kde sa dalo vytušiť, o čo tu ide a tým pádom som nevedela brať vážne strašidelné, nadprirodzené prvky deja...vlastne celkom nuda a knihu som čítala rýchlo hlavne preto, aby som ju už mala za sebou :o/
Pre mňa celkom sklamanie a do ďalších kníh od tohto autora sa nebudem púšťať.
Možno som po knihe siahla v nesprávnom rozpoložení, neviem, keďže hodnotenia tu má naozaj vysoké :o
A iste zavážilo aj to, že nemám rada v knihách fenomén nespoľahlivého rozprávača...takéto knihy vo mne po dočítaní často zanechajú pocit strateného času, hm.
Je fakt, že túto knihu by som si sama nekúpila, takže zrejme pre ňu ani nie som celkom vhodný čitateľ... dostala som ju ako darček k nákupu :)
Pritom Sherlocka mám naozaj rada, videla som snáď všetky filmové spracovania, baví ma ako osobnosť, baví ma jeho spôsob rozmýšľania aj komunikácie s okolím, ale v tejto knihe som si toho moc neužila, sú tu hlavne opisy "nadprirodzených udalostí" a zanechalo to vo mne dojem akejsi zbytočnosti.
Ak "duchárina", tak prosím poriadna a uveriteľná :D Tuto už len vďaka tomu, že v hlavnej úlohe je Sherlock to naprirodzené pre mňa uveriteľné nebolo, ani chvíľu.
Ale bavil ma jazyk, akým je kniha napísaná, autor písať jednoznačne vie :)

zdendula31
21.11.2021 5 z 5

Moc mě bavila.Miluju případy Sherlocka Holmese..

E.Hyde
05.11.2021 4 z 5

Fiiiha. Tak to bylo neco. Premyslela jsem nad hodnocenim 5*, ale kvuli jalovemu motivu padoucha/padouchu davam 4*.

Knihu jsem precetla behem 6 dnu, coz na me pomery znamena, ze kniha byla tak ctiva, ze vsechno ostatni slo stranou, pokud mi to ovsem neviselo na noze a nechtelo uvarit krupickovou kasi.

O nadprirozeno v tomto dile neni nouze, dokonce mirne prehlusuje Sherlockovu super dedukcni usudek a logicka vysvetleni, coz bylo trochu na skodu, ale ja jsem jako Holmesofilka spokojena, aaach!

hasta
04.08.2021

Kniha byla napínavá a bavila od začátku do konce.

jackketch
22.07.2021 4 z 5

Vtipná kniha s mnoha postavami vypůjčenými z jiných knih. Zápletka není tak propracovaná, jak jsme zvyklí z původních Homesovských příběhů, ale knize to nijak neubírá na napínavosti.
Docela by mě zajímalo, jestli bylo v roce 1899 opravdu možné dojet z Lonýna do Inverness vlakem za půl dne. Zároveň bych rád autora upozornil na skutečnost, že v roce 1899 nikdo netušil, co je černá díra...

Lioncz24
11.05.2021 4 z 5

Klasický Holmsův příběh, ve které jsou nadpřirozeno, záhadné mrtvoly a trochu místi i horor.
Mě se to velice líbilo a hlavně ten konec byl šokující. Kdo je vrahem to zjistíte až na konci příběhu. Celou dobu nevíte kdo je vrahem.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Sherlock Holmes anglické romány

Autorovy další knížky

Guy Adams
britská, 1976
2015  91%Sherlock
2017  76%Jízda
2021  63%Sherlock Holmes a Boží dech

Kniha Sherlock Holmes a Boží dech je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce116x
Chystám se číst31x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x