Sharpův hněv

Sharpův hněv https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117931/bmid_sharpuv-hnev-NKA-117931.jpg 5 112 13

Sharpe série

< 11. díl >

Opevněný přístav Cádiz se stal v zimě roku 1811 poslední baštou španělské nezávislosti. I toto město je však už obleženo francouzským vojskem a je na Sharpovi a jeho statečných střelcích, aby snahu Francouzů o jeho dobytí zmařili. Nic však neprobíhá jednoduše a Sharpe a jeho druhové se ocitnou i v jiných než jen vojenských operacích. Jde o čest Wellingtonova mladšího bratra Henryho Wellesleyho, zvláštního britského vyslance v Cádizu. Toho se snaží zdiskreditovat klika Španělů, kteří usilují o sblížení s Francouzi a pokoušejí se tak narušit britsko-španělské vojenské spojenectví. Děj knihy vrcholí bitvou u Barrosy.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Fury , 2006


více info...

Přidat komentář

Jochen77
02.04.2024 5 z 5

Richard je opět mimo svůj pluk (ten další jeho) a tentokrát se pohybuje v osidlech diplomacie. Nemůžu si pomoci, ale Pumpse pořád vnímám jako Červeného Bedrníka, tedy toho, který je tím bohatým anglickým floutkem a v podání Borise Rösnera má vždy plná ústa vybraných slovíček. Ano, i lord Pumphrey nebo jak se to píše, tam bude rovněž rozehrávat svou inscenaci. Naprosto fenomenálně a zatím nejlépe ze všech předchozích dílů, je popsána bitva u Barrosy. Člověku až naskakuje husí kůže, když si představí, co musel zažívat francouzský nebo britský voják během postupu k nepříteli. Hluboce smekám před výkony červenokabátníků, tohle bylo fakt hodně rýýýl. Tady se utváří kamarádské vazby a bratrství ve zbrani, tady se ukáže, kdo je skutečně mužem. Opět smekám!

Hadati
29.11.2023 4 z 5

Sharpe se řízením osudu dostane do bitvy u Cádizu, kde proti sobě stojí francouzská armáda na jedné straně a španělská a britská armáda na druhé straně. Jak nakonec tato bitva pod velením neschopného a zbabělého španělského generála dopadne, se nedozvíte dříve než na posledních stranách knihy. Tedy, pokud samozřejmě neznáte tuto bitvu z historie (doporučuji si o skutečném pozadí bitvy přečíst až po dočtení románu).

Aby to ale nebylo jen o válčení, tak je Sharpe pověřen i tím, aby vyřešil diplomatický problém. Naštěstí svými nediplomatickými způsoby.

Asi nikoho nepřekvapí, že si Sharpe udělá nové nepřátele. Tentokrát není vůbec vybíravý, takže si najde protivníky ve všech třech armádách. Nesmí zde chybět ani žena v nesnázích, běžný to modus operandi Cornwellových příběhů. Její role je naštěstí dost okrajová.


cori
12.06.2021 3 z 5

Sharpe s pěticí svých střelců a protivným generálem Moonem nedobrovolně sjíždí řeku na utrženém pontonu. Z Portugalska se dostanou do obleženého Cadizu, kde si Sharpe zahraje na agenta pátrajícího po kompromitujících dopisech. Nechybí pořádný ohníček, velkolepá bitva u Barrosy (březen 1811) a pomsta na francouzském plukovníkovi za díru v hlavě. Richard tentokrát neřeší milostné vztahy, ale užívá si, co se mu namane. Dobrodružný příběh, který rozhodně nenudí.

mi-380
27.03.2021 4 z 5

Začátek roku 1811, přístav Cádiz, poslední španělské území odolávající Francouzům, bitva u Barrosy. Náš nevyzpytatelný kapitán Sharpe tentokrát plní úkol hodný tří mušketýrů, k čemuž potřebuje vynalézavost, statečnost, štěstí, a věrného irského seržanta Harpera. Příjemná šablona, kde se po skončení jejich dobrodružství přesouváme ke skutečné bitvě, a spolu s Brity, Portugalci, Němci a Sharpem vedeme statečný boj proti francouzským dobyvatelům a zároveň jsme přinuceni prožívat jejich utrpení a zoufalství, když se hlavním velitelem spojenců stal zcela neschopný a opatrný španělský generál Manuel de La Peña.
85 % (aktuálně 75 hodnotících s průměrem 92 %).

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Sharpe je protřelý voják,který se nezalekne nějaké nesnáze,ale když se setká s úkolem zachránit zvláštního britského velvyslance a očistit ho od pomluv,začíná úplně jiný boj.

moudivlacek
24.10.2019 5 z 5

Sharpe a jeho životní pouť vojáka - čekám, kdy mě to přestane bavit, a ono zase nic. Naopak se u toho skvěle bavím, a zároveň se nenásilnou formou dozvídám zas o něco více z historie. Navíc mám pro Sharpa slabost, není to žádný gentleman, přesto má v sobě víc cti jak kterýkoliv jiný šlechtic. Má dobré srdce, ale zároveň duši vojáka, který jde za svým a nehodlá se vzdát před překážkami. A tak i jeho vojáci jdou za ním, neboť tuší, že jestli je někdo, kdo zvládne úskalí bitev a nejen jich, je to jejich kapitán Sharpe.
Těším se na další díl.

druzickaster
22.12.2017 5 z 5

Opět vzrušující příběh. Některé spojence by měli pověsit do průvanu, ale takoví darebáci jsou asi všude. Naštěstí to vyvažují ti stateční a dobří.

Tazz1
09.09.2017 5 z 5

co říci...skvělý Sharpe :-)

tenax
20.09.2016 5 z 5

Kniha má dvě téměř nezávislé roviny. V jedné musí Sharpe jednat téměř jako tajný agent, jakýsi James Bond 19. století, když pátrá po jistých kompromitujících dopisech. V druhé už je to zase ten starý statečný voják Jeho Veličenstva, neohroženě se vrhající do každého boje. Ovšem v obou rolích projevuje stejnou míru odvahy a důvtipu. smyslu pro čest, ale zároveň nekompromisního postupu proti nepřátelům. Jeho zapojení do bitvy u Barrosy je sice jen okrajové, bitva samotná je ovšem vylíčena tak barvitě, jak to jen Cornwell umí. Nechybí samozřejmě orientační mapky bojiště a závěrečná historická poznámka, kde autor uvádí na pravou míru některé odchylky od skutečnosti a důvody, které ho k nim vedly. Opět úchvatné čtení, pro mě je Cornwell záruka prvotřídní kvality.

Endy17
27.04.2016 3 z 5

Tenhle díl mi připomínal vojenskou učebnici, Sharp a jeho osudy jsou trochu upozaděny.

SteveG
25.01.2015 5 z 5

Velice dobré čtení.

klokan.1905
18.10.2013 5 z 5

Opět výborná ;-) pět hvězdiček, jak jinak :D

čef
09.07.2013 5 z 5

V prvé řadě - kniha je opět výborná jako celá série o Sharpovi. Samozřejmě po x-tém díle řady je možné vysledovat určité schéma a předvídat děj. Stále je zde však mnoho toho, proč Sharpa pozorovat při jeho průchodu evropskými bojišti začátku 19. století. Zájemci o historii v tomto díle jistě ocení popis bitvy u Barrosy a složité situace v roce 1811, kdy Španělsko stálo na pokraji úplné porážky v boji proti Napoleonovým vojskům generála Victora.