Sharpovo Waterloo / povídka Sharpovo výkupné

Sharpovo Waterloo / povídka Sharpovo výkupné https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273912/bmid_sharpovo-waterloo-a-povidka-sharpov-67I-273912.jpg 5 73 11

Sharpe série

< 20. díl >

Předposlední román ze série Sharpových dobrodružných příběhů v napoleonských válkách. Je rok 1815, Napoleon prchá z internace na ostrově Elba a opět se zmocňuje císařského trůnu. Sharpe v té době žije na svém statku v Normandii, ale klid venkova opouští a jako nově jmenovaný podplukovník jízdního regimentu se stává jedním ze štábních důstojníků knížete Viléma Oranžského. Schyluje se k bitvě u Waterloo a zdá se, že Sharpe zůstane stranou a bude tomuto grandióznímu válečnému bláznovství pouze přihlížet. Avšak ve chvíli, kdy boj vrcholí a vše nasvědčuje, že porážka protifrancouzské koalice je neodvratná, vstupuje Sharpe do boje aktivně a nejtěžší a nejkrvavější boj jeho vojenské kariéry se stává jeho nejskvělejším vítězstvím. Součástí vydání je povídka Sharpovo výkupné.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Waterloo / Sharpe's Ransom


více info...

Přidat komentář

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Výborný Sharp,který opě obstál v bitvách.Napoleon prchá z Elby.

špulo
08.07.2019 5 z 5

Môj prvý knižný Sharp - filmy mám napozerané všetky a nech si myslí kto chce, čo chce, som fanúšik. Kniha je krvavá, brutálna a doslova ma vcucla do seba. Na konci ma dolámaného, špinavého a zničeného vypľula a dala mi možnosť rekonvalescencie v podobe poviedky. Tej síce chýba väčšia prepracovanosť, ale po tej tortúre pri Waterloo som bol za to celkom vďačný. Jedna vec je jasná. Túto sériu si prečítam celú a pekne od začiatku.


druzickaster
02.02.2018 5 z 5

Výborné, bitva u Waterloo je popsána neskutečně. Už to jen přečíst na jdeden zátah, taky to jinak ani nejde, byla dřina jako hrom a co ti chudáci na bojišti, déšť zima probděná noc a potom od rána do noci boj. Hrůza a děs, myslím, že ty masy lidí si nikdo nedovede ani představit. Zajímavé, že ač člověk ví jak to dopadne, je napnutý jako struna....jak to dopadne, pan Cornwell prostě umí. Povídka taky pěkná, za mě jedna z nejlepších knih série.

tenax
23.12.2016 5 z 5

Tak má Sharpe s Napoleonem vítězně dobojováno. Autorovi se opět skvěle podařilo zapojit románového hrdinu do reálných historických událostí. Ty jsou popisovány s téměř dokumentární přesností, takřka minutu po minutě. A kde se prolíná realita s fikcí, není to vlastně ani znát, v tom je Cornwell mistrem nad mistry. Navíc v závěrečné historické poznámce vše uvádí na pravou míru. Bitva je popsána tak živě, že si ji čtenář může představit jak v počítačové animaci. Krvavé detaily bitvy jsou podány věcně, tak jak se asi děly, nešlo se jim kvůli věrohodnosti vyhnout.
Připojená povídka je pohodové čtení, zřejmě psané s „vánočním“ zadáním. Volně navazuje na děj románu Sharpova pomsta.

vincek1
22.11.2016 4 z 5

Další přečtená kniha série a opět obdiv k autorovi, který dokáže přímo mistrovsky popsat válečné peripetie odehrávající se na bojišti u Waterloo. Rád se také občas podívám na rekonstrukce slavných bitev v tv, ale přečíst si román o tomtéž je, jak se říká, jiná káva. Těším se na další pokračování vyprávění o životě mého oblíbeného hrdiny.

MayB2
26.06.2016 4 z 5

Od Napoleonova překročení hranic Belgie po těsné Wellingtonovo vítězství – s Sharpem jako průvodcem těmi pár dny si lze Waterloo představit velmi plasticky, lépe než v různých TV rekonstrukcích. Od popisu bojiště a pohybu armád po detaily boje muže proti muži. A protože je celkem jasné, jak dopadne bitva, na autorovi záviselo pouze, jestli nechá své vložené postavy žít nebo zemřít (a jak).

eva-lupen
28.03.2016 3 z 5

Sharpovskou serii miluju, ale tyhle poslední díly už pro mne nejsou "to pravé ořechové". Možná je to tím, že o Waterloo toho bylo napsáno hodně a v téhle knížce moc jiného děje není. A povídka? To nejhorší ze Sharpa. Jsem zvědavá na poslední díl.

Rita55
03.02.2016 4 z 5

Zatím jsem přečetla jen Waterloo a nechávám si všechny ty silné dojmy usadit, než se pustím do povídky. Musím říct, že mne překvapilo, jak moc celé ty čtyři dny od střetů u Quatre Bras až po samotnou bitvu ovlivňovaly náhody a různá chybná rozhodnutí velitelů a taky jak málo chybělo k tomu, abychom teď všichni mluvili francouzsky :-)
Opravdu nepředstavitelný masakr... ale výborně popsaný, takže čtenář jen tak nezapomene. Nakonec mi bylo líto i Johna Rossendala.

klokan.1905
28.12.2015 5 z 5

Sharpovo Waterloo...
Doposud jsem s Richardem Sharpem strávil hromadu času... celkem je to už 6660 stran ;-) nelituji ani jediné stránky ani jediného řádku, či písmenka ;-) Sharpovo Waterloo jenom podtrhlo to, že Bernard Cornwell prostě umí....

Ládja
18.12.2015 5 z 5

Jak říká sám autor v předmluvě. Nějaký hlubší vložený příběh by si tato dějinná kapitola ani nezasloužila. Masakr, masakr, krev a akce. Až mi místy běhal mráz po zádech, co vše se stalo a vše co s pořád děje. Zajímavé završení válek a Sharpa. Nejakčnější kniha ze série a svým způsobem i nejsmutnější. I když si na dalšího Sharpa budeme ještě muset asi rok počkat, tak už teď vím, že loučení s posledním dílem bude těžké. Za Waterloo 5* za povídku 3*, i když průměr dělá něco jiného, tak první část to všechno strhne na sebe...zbývá než čekat...

nero 13
16.12.2015 5 z 5

Tak nám skončily Napoleonské války a byla to tedy jízda, ještě zbývá jeden díl ale ten se má odehrávat 5. let po válce, a proto chci poděkovat za celou sérii panu Cornwellovi už teď, po těch 20. dílech se ze mě stal Sharpoholik a kdyby těch dílů bylo o 10. víc, vůbec by mi to nevadilo.