Sharpovo obležení

Sharpovo obležení https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231133/bmid_sharpovo-oblezeni-231133.jpg 5 83 10

Sharpe série

< 18. díl >

Major Sharpe a jeho elitní skupina střelců opět ukazují své vojenské umění: tentokrát už na území Napoleonovy Francie. V době, kdy Wellingtonovo spojenecké vojsko pokračuje v invazi do Francie, vyžádá si britské válečné loďstvo pomoc majora Richarda Sharpa. Sharpe je pověřen jedním z nejnebezpečnějších úkolů své kariéry: dobýt s malým oddílem střelců pevnost a zajistit bezpečné vylodění britských invazních sil na francouzském pobřeží. V důsledku lehkovážnosti a neschopnosti námořního velitele se však ocitá opuštěný hluboko na nepřátelském území, obklopen ohromnou přesilou nepřítele, a vše nasvědčuje tomu, že je odsouzen k porážce. Za této situace nemá na vybranou a je nucen svěřit svůj osud americkému námořnímu lupiči, který vůči britským invazním silám nechová žádnou lásku.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Siege , 1987


více info...

Přidat komentář

mi-380
23.02.2024 5 z 5

Červenec 1814, válka se převalila z poloostrova přes Pyreneje na sever, Britská armáda už zatlačila císařská vojska domů do Francie, a major Sharp a jeho střelci, navíc spolu s oddílem mariňáků, tam plní další sebevražedný úkol. Autor dokázal i tentokrát nabídnout napínavý a strhující příběh, přeplněný dějovými zvraty, velkým hrdinstvím a statečností, léčkami a úskoky, nesmlouvavou vojenskou taktikou, podlou zradou, a smutnými konci některých postav. Žánrově dokonalá práce.
90 % (aktuálně 76 hodnotících s průměrem 91 %)

P.S.
Válečné filmy, válečná historie, knihy o válce, váleční hrdinové. Od dětství mě to bavilo. S aktuálním, zdánlivě nekonečným a vojensky sotva řešitelným konfliktem na východě, kde morduje bratr bratra a vzájemně si likvidují vše, co kdysi jejich předkové společně vybudovali – kromě životů důvěru, rodinné vztahy i materiální hodnoty, mě čtení o válce už nějak přestává bavit. Proto jsem tohle Sharpovo dobrodružství četl tak dlouho.

cori
15.01.2024 3 z 5

Major Sharpe se v únoru 1814 dostává s manželkou Jane do Francie do St Jean de Luz. Dostává za úkol doprovázet mariňáky a dobýt pobřežní pevnost Teste de Buch a nadělat Francouzům problémy. Pevnost je dobyta, ale intrikami známého Ducose se Sharpe s muži kapitána Fredericksona ocitne v prázdné pevnosti v obležení nepřátel. Kartami zamíchá americký korzár Killick. Richard dostane na budku, ale rve se jako lev. Klasická sharpeovka.


Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Krásné čtení jsem potěšen

Ferry9
27.01.2019 5 z 5

Dobrý díl, dobře jsem si početl.

druzickaster
25.01.2018 5 z 5

Tak po předchozím úletu stará dobrá klasika. Na jedné straně bych řekl, že má Shrape až neuvěřitelné štěstí, ale za to napětí a strhující příběh jsem ochoten to panu Cornwellovi prominout. Ke konci mi oči po řádcích letěly jako o závod, to prostě autor umí a patří mu za to dík.

vincek1
15.05.2017 5 z 5

Porušil jsem své pravidlo, nedívat se na komentáře před přečtením knihy. U p. Cornwella jsem to udělal několikrát, protože vím, že i kdyby byl komentář záporný, stejně bych knihu četl. Je až s podivem jak dokáže autor napsat takovou serii a čtenář v knihách nenajde nudné, nebo opakující se pasáže. Opravdu mistrovství s velkým M.
Výběr prostředí této knihy opět mistrně zvládnutý. Stejně tak jako připojené mapky a poznámka na závěr, jak ostatně napsal přede mnou tenax. Takže opět palec nahoru pro autora.

tenax
27.11.2016 5 z 5

Další kamínek do mozaiky různých druhů bitev v napoleonských válkách. Na Sharpově fiktivním boji o pevnůstku Teste de Buch jsou popsány pobřežní výpady, ke kterým skutečně docházelo. A Sharpe je opět neporazitelný, i když – snad poprvé v celé sérii – je nucen kapitulovat, přestože ta kapitulace je vlastně vítězstvím. Tentokrát téměř chybí krásné ženy, o to víc je padouchů, hrdinů i zbabělců a vynalézavých způsobů boje, včetně použití nehašeného vápna. Boje jsou opět krvavé, naturalisticky popsané, aniž by znechutily, taková byla realita doby. Jen škoda, že jednoho ze sympatických hrdinů se autor zbavil, i když to nebylo nutné, podle jeho vlastních slov „ho to prostě napadlo“. Zajímavý a pro mě nový je i podíl amerických korzárů na napoleonských válkách. A samozřejmě nechybí orientační mapka a autorova vysvětlující historická poznámka. Bez nich si už nelze Cornwella v této sérii ani představit.

MayB2
28.11.2015 4 z 5

Hodně hutný díl, zápletka není nijak složitá, ale po několikadenním pomalejším rozjezdu přichází krvavá nelítostná bitka, jejíž popis předčí i některé dřívější velké bitvy.

klokan.1905
25.12.2014 5 z 5

Sharpovo obležení... Pěkně popsané vylodění u Arcachonské zátoky s následným útokem a obsazením pevnosti Teste do Buch... Richard Sharp společně s Patrickem Harprem opět v boji neohrožení ;-) Bernard Cornwell sice přiznává, že v těchto místech k žádné bitvě nedošlo, nicméně v jiných místech - k podobným ano... Zajímavé je využití pobřežních lugrů k přemostění přes řeku... Jinak mimo Sharpa a Harpra v tomto díle vyčnívá postava kapitána Horace Bampfylda, dále pak amerického kapitána Killicka, generála Calveta a samozřemě i majora Ducose (doufám, že jej Sharp v dalších dílech dostane)... Jasných pět hvězdiček a těším se na další díly ;-)

Garik
23.12.2014 5 z 5

„Všichni mluví o svobodě, pomyslel si. Monarchisté i antimonarchisté, republikáni i antirepublikáni, bonapartisté i stoupenci Bourbonů, všichni to slovo do nekonečna opakovali a chodili kolem něj, jako by to byl džin zavřený v láhvi a oni jediní na světě měli vývrtku. Přesto si Sharpe byl jistý, že kdyby teď sešel mezi vojáky, kteří spali tak nepokojně a nepohodlně v páchnoucím mezipalubí Amelie, vzbudil je a zeptal se každého z nich, co si v životě přeje nejvíc, možná by se dozvěděl, že mu přeskočilo, ale zcela jistě by ani jednou neuslyšel slovo svoboda. Přáli by si pěknou ženu, levné pití, v zimě teplo domácího krbu a v létě bohatou úrodu. Přáli by si vlastní půdu, na které by mohli hospodařit, a vlastní vinný sklep, v němž by mohli popíjet. Většina se však toho, co si přejí, nikdy nedočká.“