Shakespeare

Shakespeare https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325077/mid_shakespeare-7lW-325077.jpg 4 44 11

Kniha věnovaná dílu Williama Shakespeara – letos si připomínáme 400. výročí jeho narození – představí v chronologickém pořadí dvanáct jeho dramat (Kupec benátský, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Lear, Mackbeth, Othello a Bouře) a přiblíží i jejich inspirační zdroje i okolnosti jejich vzniku. Každá ze Shakespearových divadelních her je doplněna vstupy věnovanými vnějším projevům doby – např. renesanční módě, architektuře, italské literatuře, cestám Angličanů na jih, vztahu starého kontinentu ke koloniím – a historickým souvislostem. Životem a dílem geniálního dramatika provázejí kromě textů bohaté ilustrace Renáty Fučíkové.... celý text

Přidat komentář

Termaap
18.07.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha (nemám tištěnou formu a nemůžu srovnávat, ale jsem přesvědčena, že to byla výborná volba!).

Shakespeare: další autor, kterého mám díky škole zařazeného ve škatulce s názvem nečíst, to je nuda!. Z povinnosti jsem tehdy přečetla Romea a Julii a na další sonety úplně zanevřela. Nebýt toho, možná bych je ocenila dříve než teď, ale v duchu myšlenky lepší pozdě nežli později hlásím, že jsem se s Shakespearovou tvorbou skrze tuto knihu seznámila a hlavně!!!!, že jsem si to moc užila!

Moc mi vyhovoval krátký rozsah jednotlivých dramat a já si tak mohu vybrat ke kompletnímu přečtení jen ty, které mě zaujaly (Zkrocení zlé ženy kupříkladu vynechám;)). Bavily mě dramatizační vstupy i doplňující informace k různým oblastem lidského konání v té době. Audioknihu ukládám do knihovny, mám tušení, že občas dostanu chuť na nějaký ten shakespearovský kousek:).

GreenMagritte
15.12.2022 5 z 5

Mám ráda ilustrace Renáty Fučíkové a po téhle knize jsem prahla dlouho. Řekla bych, že se hodí do každé knihovny, ať už pro dospělé nebo pro mládež, která se s tímto velikým dramatikem teprve seznamuje.
.
Hry jdou chronologicky a vždy jsou k nim uvedeny historické a kulturní souvislosti. Taky se mi moc líbilo, že je na úvod hra shrnuta do krátké myšlenky, která vystihuje jejího ducha (nebo naše novodobé smýšlení o ní).
.
Neznala jsem všechny hry, tak jsem je na sebe nechala působit a sama jsem byla zvědavá, která mě nejvíce zaujme. Vybrala bych Kupce benátského svojí civilností a napínavým dějem, a taky Macbetha pro sílu věštby. Avšak na opačném konci spektra je určitě Zkrocení zlé ženy, to mi nějak nesedlo.


popeluška
08.02.2022 4 z 5

Krásně zpracovaná kniha, četla se hezky a ty ilustrace jsou naprosto úžasné :-)

Knihomolová
17.09.2021 5 z 5

Nádherný titul. Opravdu nádherný. Listovat touto knihou a číst si v ní je prostě kouzelné.

Vesmich
06.01.2020 5 z 5

Vůbec se to neomezuje na mládež! Je to úplně pro každého, kdo se buď chce, anebo nějak musí seznámit s klasikem a nestačí mu k tomu Terry Pratchett (zejména Soudné sestry/Macbeth) nebo Sůl nad zlato (Král Lear), si to tady pěkně proletí a sám se rozhodne, do čeho má cenu se nořit víc a do čeho vůbec ne. Výběr je suprový v tom, že obsahuje jak beznadějně ztracené kusy, jako Zkrocení zlé ženy nebo Jak se vám líbí, tak nadčasové věci jako rodinná dramata Macbathových nebo Learových. U těch, co jsou celkem o ničem autorka čtenáři parádně pomůže rozličnými historickými reáliemi a vysvětlivkami a v této podobě to zcela postačí i k maturitě (nevím, jaký jiný důvod pro četbu Zkrocení zlé ženy by člověk mohl mít), u těch co stojí za to se s nimi seznámit, jsou parádně vybrané úryvky z textu. Nejvíc mě zajímalo, jak se vypořádá s Hamletem, protože já celoživotně řeším (ne tedy každý den) o čem to vlastně je a proměňuje se to v čase. V mládí jsem měla za to, že je to o nudných magorech, což jsou tam všichni, aktuálně mám za to, že je to o tvrdých a nereálných očekáváních v podobě těžkých břemen, která rodiče nakládají na své potomky a chtějí po nich, aby je nesly. Přečetla jsem si to dvakrát a o čem to je podle autorky jsem neodhalila. Ani se nedivím. Za mě super čtení a k maturitě ideál!

tichoslapek_
18.12.2018 4 z 5

Velice pěkně zpracovaná kniha, která pojednává o 12 Shakespearových hrách. Uvádí k nim i některé historické souvislosti. Pro ty, kteří ještě díla samotná nečetli, a chtěli by se přitom o nich něco dozvědět, je kniha skvělým lákadlem. Jistě se budou líbit i velice podařené ilustrace.

iceVS
04.08.2018 5 z 5

Skvělá kniha. A půjčuje se :-)

boticelli
18.03.2018 5 z 5

Jednoduse krasne a zabavne dilo!

Daduška
14.01.2018 4 z 5

Knihu jsem si přečetla proto, abych si připomněla již viděné hry a zároveň se inspirovala k vidění dalších. Kniha je spíš určena mládeži, hry jsou převyprávěny hodně jednoduše, i historické souvislosti jsou v mnoha případech povrchní. Ale nebylo účelem knihy být podrobnou studií a historickým rozborem, je skutečně přizpůsobena mládeži. Svůj účel splnila a ilustrace Renáty Fučíkové jsou krásné. Ač jsem mládežnickému věku již dávno odrostla, těším se na další díla R. Fučíkové věnovaná největším dramatikům.

ADE138
02.08.2017 4 z 5

V roce 2016 si nepřipomínáme 400. výročí jeho narození (jak se píše v anotaci), ale úmrtí. Na kvalitě a kráse knihy to nic neubírá, ale přesto - takové chyby by se stávat neměly.

koMaty
08.04.2017

Nejvíc se mi líbily zajímavosti a komentáře Fučíkové..