Severní svahy

Severní svahy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22962/severni-svahy-22962.jpg 3 4 2

Příběhy z jesenických hor vyprávějí o národnostních vztazích na sklonku třicátých let, o poválečných poměrech i křivdách padesátých let. Příběhy jsou spojeny osobou Jendy Klečky, který prožíval své dětství a problematické vztahy s německými kamarády těsně před válkou. Po válce se vrací jako student do rodného kraje a prožívá odsun Němců i divoké osidlování českými zlatokopy. Ve třetí části, již jako rozhlasový redaktor, naráží v Jeseníkách na případy perzekuce schopných odborníků komunistickými funkcionáři.... celý text

Přidat komentář

Abroš
17.02.2020 5 z 5

V téhle knize jsem si našel své.Tři příběhy v před a poválečných Sudetech o soužití Čechů s Němci,viděno očima malého chlapce a mladého novináře.Z Jesenicka

valda
11.07.2016 3 z 5

Kniha se skládá ze tří částí. První je o malém chlapci Jendovi Klečkovi. Ten vyrůstá na konci třicátých let na severních svazích Jeseníků a samozřejmě příliš nechápe, co se to vlastně děje, a proč už se nesmí kamarádit s němci. Proč se češi stěhují do protektorátu apod.
V druhé se Jenda vrací, už jako vysokoškolák do rodného kraje, kde je zase všechno jinak, a nyní jsou pro změnu perzekuováni němci, a stěhují se do Německa. A do opuštěného kraje se stěhuje mnoho zvláštních lidí s ne vždy čistými úmysly.
Třetí je spíše didaktická, o těžbě žuly na jesenicku.
Myslím, že to je celkem citlivě napsaná kniha žánru "těžký život na vesnici". V tomhle žánru je ale dost velká konkurence, tak pokud vás vysloveně nezajímají místa jako Vidnava, Velká Kraš, Žulová, Jeseník (Freiwaldau) nebo Rejvíz (kterému nevím proč autor říká Ruřiště), tak asi není důvod ji číst.