Setkání v Praze, s vraždou

Setkání v Praze, s vraždou https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20990/bmid_setkani-v-praze-s-vrazdou-cRl-20990.jpg 4 18 2

Setkání série

< 5. díl >

Poslední díl detektivní série kromě poutavého děje a líčení malých i velkých osudů lidí i lidiček z obou stran oceánu, osudů zauzlovaných dějinami i lidskými city, si klade otázku, kterou si dodnes většina z nás nepřestává klást, protože minulost ještě neskončila.

Přidat komentář

kap66
15.05.2019 4 z 5

Skoro až do konce jsem si říkala: to je jasných pět hvězd, nejlepší ze všech dílů! Staré známé postavy (a žádná z nich otravná), každá mluví specificky (ale tentokrát uměřeně), vtipnost vyplývající z kontrastu porevoluční Prahy a kanadských členek Saxbandu (které se naládovaly častokrát do pražských hospod), mladičký vyšetřovatel (kterému to pálí a je navíc citlivý), kořeny případu prorostlé až do války,... Prostě všechno dobře. Jen ten konec se nějak jakoby rozpil; rozumím proč, ale toho pitvání, dokonce i po půl roce v Kanadě (Anna s Haroldem!) bylo příliš.
Co si neodpustím: 5 dílů jsem si koupila jako e-knihy a ráda jsem ty peníze dala. Už v prvním mě zarazily pravopisné hrubky. V tomto dílu si ale někdo v redakci ušetřil práci ve velkém. Co mě drásalo celou četbu: Rus, Švéd, ale čech. Dále naprosto všude vypadlo písmeno ť - prostě je tam mezera: Ba a, ta ka, a (= ať), chu . A nakonec, ale to je fakt divné: u jedné postavy se mění příjmení, dokonce několikrát - tam je to v pořádku, je to i důležitý dějový prvek. Jenže pak tam jsou dvě další postavy, právník dr. Hálek a pan Málek mající syna v Austrálii - jenže ten se proměnil najednou v pana Mlejnka a zrodil se zase právník dr. Málek. No doprčic, říkala jsem si, jestli to uteklo autorům-starouškům, tak to ale nemělo utéct redakci, no ne? Nebo je na vině taky převod do elektronické podoby? V každém případě bych to u renomovaných autorů hlídala - teda u všech, ale tady to bolelo.
Nenechám si to ale pokazit: všechna Setkání jsou dobrá četba.

RogiS
23.01.2019

Případ, který se tak trochu vymyká ostatním. Tentokrát bez Harolda - toho nechali v Torontu. (Což ovšem nebrání autorovi, aby ho zahrnul do spolupráce hraběnky Anny a inspektora Harolda - v Setkání v Torontu (6 kniha) uvádí zatím 5 vyřešených případů)). Neuváženě jsem se zkusil podívat na filmové zpracování - už to víckrát neudělám.


Autoři knihy

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012
Zdena Salivarová
česká, 1933

Kniha Setkání v Praze, s vraždou je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x