Sestry z Osvětimi

Sestry z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439603/bmid_sestry-z-osvetimi-CUz-439603.jpg 3 76 24

Hlavními aktéry příběhu, založeného na skutečných historických událostech, jsou dvě mladé židovské sestry Janny a Lien, které za druhé světové války žily ve vile ‘t Hooge Nest v nizozemské oblasti Het Gooi . Navzdory tomu, že byly samy v ohrožení, poskytovaly úkryt dalším Židům. Desítky uprchlíků tak žily nepříteli přímo před nosem. V komunitě panovalo přesvědčení, že válka brzy skončí, přesto byly sestry nakonec prozrazeny a odsunuty do Osvětimi. Zde se jejich příběh prolnul s rodinou Anny Frankové. Janny a Lien Brilleslijperovy i Anna a Margot Frankovy se snaží přežít, podaří se to však jen prvním dvěma.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

The Sisters of Auschwitz , 2018


více info...

Přidat komentář

skok01
20.03.2024 5 z 5

Další dílo věnující se tématu 2.světové války a holocaustu židů. Nicméně za mně velmi osobité, autentické a originálně podané. Osobně obdivuji sestry Brilleslijperovy, jejich život, životní dílo, hodnoty, které zastávali. Obdivuji, jak se dokázali postarat o své rodiny v nelehké době a i pod tlakem a hrozícími represemi a sami ohroženy na životě poskytovali útočiště i mnohým jiným dalším lidem. Člověka naprosto až zaráží a nutí k zamyšlení, s jakou samozřejmostí toto všechno činili, jak stále přemýšleli co a kde ještě mohou vykonat, jak byli neustále ve všem aktivní (ukrývání osob, shánění zásob pro ukrývané i pro sebe, činnost pro odboj...). Smekám.

gabriela8704
17.01.2024 5 z 5

Již dočítam a tedy opět historie, která otřásla světem. Škoda, že to stále dovolujeme a podvolujeme se davove hysterii, abychom náhodou neupadli v nemilost. Tím to dovolíme stále opakovat. A že se opakuje jen více skrytě o tom vůbec nepochybujte. Kdo prokoukne je až zděšen, co je to za nelidskou tvář doby a nástrah. Pokud budeme jen jako oslici poslouchat za odměny, nic se nezmění.


MarciLiška
16.11.2023 4 z 5

No, ze začátku velmi těžké čtení.. .. Od druhé poloviny se rozjel smutný napínavý příběh sester, které si prošly koncentračními tábory. ..
Knihu doporučuji k přečtení. Jedná
se o pravdivý příběh rodiny, která poskytovala útočiště v době války.

ivvy45
10.06.2023 1 z 5

Knižku jsem si koupila s nadšením.. ale dostala jsem se do poloviny knihy.. a nemám sílu na to jít dočíst... Osvětim.. Březinka... téma Hitler me velmi zajímá.. ale tato knížka.. ne. A dočítat ji už nebudu.

kamila5406
15.11.2022 4 z 5

Slabá kniha přemejšlela jsem jestli ji mám dočíst. Dobře se čte až od druhé části, pak se četla jak po másle sama.

kristyna.havlov
12.11.2022 1 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale nejspíš ji odložim. Jak už tu mnozí píšou, začátek je takový utahaný, je tam šíleně moc postav ve kterých se těžko orientuje. Na tuto tématiku jsem četla daleko lepší knihy.

marie3541
05.09.2022 2 z 5

Tuto knížku jsem četla docela dlouho, na to jak je slabá. Už jsem přečetla s touto tematikou více knih, ale tahle mne zaujala asi nejméně. To se mi více líbil Tatér z Osvětimi. Zpočátku jsem měla problém se spostou jmen, které jsem si až na rodinu sester vůbec nepamatovala. Až tak v půlce knihy jsem se trošku začetla.

tereza5480
29.08.2022 3 z 5

Silný příběh, velmi hezký a zajímavý, ale ten styl napsání není zrovna šťastný. Místy se dá špatně orientovat. Bohužel, zasloužilo by si lepší zpracování

Lokina
16.05.2022 4 z 5

Začátek knihy se moc dobře nečetl, ale postupně jsem se začala orientovat. I přesto ne že by mě to nebavilo, první čtvrtina knihy byla trochu utahaná, plno jmen a postrádala jsem nějaké hlavní spojení s hrdinkami.
Děj začal být zhruba od poloviny zajímavější a čtivější, bohužel i temnější a depresivní, jak to u těchto knih bývá zvykem. Rozhodně nelituji, že jsem si knihu přečetla, protože jsem se zase dozvěděla něco navíc.

JoMia
07.03.2022 4 z 5

Knih s tématikou druhé světové války jsem četla spoustu a tohle pro mě byl takový průměr. Čekala jsem trochu více. Ale celkově se mi poměrně líbila.

zimolka
17.01.2022 3 z 5

Strašně moc postav,orientace v čase také celkem náročné,ze začátku pro mě dost chaos.

Pavčule
11.01.2022 2 z 5

Nic moc, čekala jsem něco trochu jiného .

Evkae36
07.01.2022 2 z 5

Dvě hvězdy za zhruba poslední třetinu knihy. První polovina bylo peklo, hrozně špatně se to četlo, spousta názvů A jmen, každá osoba měla jména nejméně 4 a k tomu ještě přezdívky což si myslím že mohlo být vynecháno A stačilo to uvést až na konci vzhledem k úctě k daným osobám. To si raději přečtěte deník Anny Frankové jejíž osoba je v knize také zmiňována.

japam
30.12.2021 2 z 5

Moc mě kniha nenadchla.Čekala jsem víc.

marci8
08.10.2021 5 z 5

Tato kniha mě úplně očarovala. Začátek byl k četbě těžší, ale velmi zajímavý. Dozvěděla jsem se o odboji proti nacistům v Holandsku o průběhu války a jsem za to ráda. Pak už se rozvíjel samotný příběh, na kterém je vidět, že není nijak přikrášlovaný, ale je surový a pravdivý. Můj velký obdiv patří oběma sestrám, které jsem si mimochodem po přečtení knihy našla na internetu, kde jsou i mnohá videa. Autorka se nesnaží o popisy drastických událostí a podává vše prostě. Naproti tomu jsem se setkala s knihami z druhé světové války, které chtěly zaujmout ukrutnostmi a nechutnostmi (např. Elzino tajemství), ale byly primitivní a povrchní. Sestry z Osvětimi mají hloubku a je to opravdu jiná liga. Vypůjčila jsem si ji z knihovny, kde jsem musela spěchat s přečtením a první část byla náročná, ale stojí to za to. Jedinou výtku mám k názvu, protože Osvětim tam sice byl, ale plno jiných míst a tak název nepostihuje obsah knihy.

maryzka
08.07.2021 2 z 5

Byla to zajímavá kniha i když jsem musela se hodně dívat do zadní stránky na jména, u některých se člověk divil jaký měl po válce osud, ale v každém příběhu z této doby se najdou zrádci a lidé, kteří riskují i když ne někdy zcela bez zištnosti.

zulvisek
06.07.2021 3 z 5

Prečetla jsem ooravdu hodně knih na toto téma (další na mě ještě čekají),ale tato kniha mě tedy nenadchla.
Nemohu si pomoc,ale přijde mi,že název "Sestry z Osvětimi" je dán,aby se kniha více prodávala Protože na Osvětim spoustu čtenářů - včerně mě slyší.
Takže za mě slabší 3*

eva3992
27.06.2021 4 z 5

Pravdivý příběh dvou sester z Holandska. Ač samy Židovky, pomáhaly dalším Židům skrývat se před nacisty. Dům, ve kterém žily, Vysoké hnízdo, byl skvělým úkrytem. Avšak ani sebelepší plán nemohl během druhé světové války zaručit, že vyjde. Sestry byly nakonec prozrazeny a dostaly se do Osvětimi.

Jako vždy, příběh s tímto tématem, je velice silný a zasáhne Vás. Hned v úvodu Vám autorka přiblíží, proč začala zjišťovat vše o historii domu a já ji naprosto chápu. Dům je zde vylíčen tak, že bych se nejradši hned rozjela do Holandska a navštívila ho.

V knize jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, včetně toho, jaké to bylo v Holandsku během druhé světové války. Autorka si musela dát s knihou neskutečnou práci, na konci knihy zmiňuje veškeré prameny, které studovala a opravdu si dala záležet, aby se dobrala pravdy.

Kniha je někde na pomezí literatury faktu a beletrie. S tím už jsem u jedné knihy s tímto tématem měla problém a tady mi to taky trochu vadilo. Na beletrii to bylo méně čtivé a bylo tam hodně jmen a hodně informací. Na historii faktu mi tam přišlo moc popisů např. krajiny a pocitů. V poslední třetině knihy, kdy se sestry dostanou do Osvětimi, však kniha nabrala spád a četlo se to úplně samo.

Ještě jeden drobný problém vidím v názvu, podle něj jsem čekala úplně něco jiného, ale nakonec se z knihy vyklubalo něco lepšího a předčilo i mé očekávání. Jednu hvězdičku však ubírám, s porovnáním ostatních knížek s tímto tématem, byla o něco slabší, ale i tak velmi dobrá.

Kdo má tuto tématiku rád a zajímá se o osudy lidí během druhé světové války, tak rozhodně doporučuji k přečtení, byla to zajímavá a silná kniha.

MilackovaN
21.06.2021 2 z 5

Kniha se mi nečetla vůbec dobře. Postrádala pro mě hlavní dějovou linkou, které bych se mohla držet. Obsahuje spoustu jmen, skáče se z přítomnosti do minulosti, a špatně se v ději orientuje. Na druhou stranu se mi líbí, že je vše popsáno podle skutečných událostí, z deníků, rozhovorů a novin... Vzhledem k tomu, že nerada odcházím od rozdělané práce, neodložila jsem knihu jen silou vůle, ale znovu už bych si ji nevybrala..

cornetka
20.06.2021 3 z 5

Téma je velmi zajímavé, ale zpracování mě příliš nenadchlo a kniha mě bohužel moc nebavila.