Tanec s démony

Tanec s démony https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40183/bmid_sestra-fidelma-tanec-s-demony-JZ9-40183.jpg 5 55 55

Sestra Fidelma série

< 18. díl >

Podtitul: Případ sestry Fidelmy V Taře, hlavním městě pěti irských království, je zavražděn Nejvyšší král a jeho nenadálá a nevysvětlitelná smrt hrozí vyvolat neklid v celé říši. Proto je do Tary pozvána Fidelma, sestra krále Mumanu, i se svým manželem Eadulfem, aby odhalili, kdo a proč krále zavraždil, a do země se tak navrátil klid. Fidelma zjišťuje, že ke králově vraždě mělo sice možná důvod hned několik lidí z králova nejbližšího okolí, ale od začátku tuší, že toto není případ jako všechny ostatní. Záhy odhalí, že se jedná o spiknutí, jehož cílem není však pouhá smrt krále, ale porážka křesťanské víry, která je Irsku vyznávána teprve dvě staletí; pohanští bohové nebyli dosud zapomenuti a jejich služebníci se pokoušejí o navrácení pěti království k víře pohanských předků. Do spiknutí je zapleteno mnoho lidí, počínaje samotnou rodinou krále, jeho rádci, služebníky a hodnostáři konče, těm všem však nejde o víru, ale o příležitost využít hnutí za návrat k víře předků ve svůj prospěch. Fidelma i Eadulf žijí v neustálém napětí, neboť při odhalování zločinců nasazují tentokrát doslova vlastní život.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Dancing with Demons , 2007


více info...

Přidat komentář

Luigi1
01.06.2023 4 z 5

Příběh od příběhu lepší a lepší

hanzmb
21.10.2022 5 z 5

16. díl a po šestnácté absolutní nadšení. Je to paráda, autorovi zatím vůbec nedochází dech a hlavně nápady. Jako vždy spousta zajímavých historických reálií. K tomu pořádně zamotaná vlastní detektivní zápletka. A to ještě nejsme ani v polovině z 33 dosud napsaných románů s Fidelmou. Musíme jen doufat, že nakladatelství nebude blbnout a jako v minulosti díly přeskakovat.


konicekbily
30.03.2022 5 z 5

Autor se zase vyřádil v popisování tehdejšího života v Irsku, souboji mezi nastupujícím křesťanstvím a původní víry, tradic a zvyklostí. Vymyslel velice složitou zápletku, kterou jsem s ním možná mohl rozluštit, ale ponechal to na jsem sestru Fidelmu , aby formou jí vlastní "exhibice" na shromáždění vlivných obyvatel podala vysvětlení všech souvislostí. Celkově k řadě: Je to jedna z velice dobrých sérií historických detektivek!

kolacky
12.04.2021 5 z 5

No páni... dřív taková kladná postava a vyklube se z ní ctižádostivý zločinec.
A moc ráda jsem se seznámila s Fiannou. (Kdo četl Srub u jezera od Käthe Recheis, tak ví, proč...)

Art82
02.04.2021 4 z 5

Tak tohle bylo fakt pěkně zamotany. Intriky to je prostě od nepaměti do dneška šílený.

moudivlacek
25.08.2020 5 z 5

Skvělá dedukce - a tentokrát nejen Fidelmy, ale i Eadulfa. Tento příběh byl dost zašmodrchaný, ale podlí zrádci a vrazi se dali rozeznat, alespoň většina. Každopádně motiv - touha po moci - to za prvé, za druhé pak touha po lásce a uznání. Čím déle čtu tuto sérii, tím víc si vychutnávám mozek Fidelmy a srdce Eadulfa a jejich vzájemné souznění v jejich vyšetřování. A někdy si říkám - škoda, že tento právní systém dávného Irska nepřetrval do dneška, mohli bychom se z něj hodně poučit.

wooloong
15.04.2018 4 z 5

Docela komplikovaný příběh. Souhlasím s elizabeth_ba, Eadulfovy schopnosti a znalosti se podivuhodně ztrácejí a jiné zase objevují. Autor by si to měl sepsat a před každým dalším dílem přečíst.

elizabeth_ba
09.11.2017 5 z 5

Tak jako byl v Záhada čínského zlata překvapen a zklamán soudce Ti, v tomto případě měla podobné pocity Fidelma. Myslela jsem si, že kolega vincek1 ve svém komentáři k Sedmá polnice (jeden z dalších dílů série) ohledně vzdělaných žen jen tak filozofuje, ale on jen parafrázoval slova zde zavražděného irského nejvyššího krále Sechnussacha (zřejmě jeden z možných přepisů jména) a císaře Marca Aurelia. (No, takže vlastně fakt filozofoval...)


A jak mám u pana Vondrušky potíže s "panošem" Otou, tak zde se občas zamýšlím nad Eadulfem (a jeho mám na rozdíl od Vondruškova Oty velmi ráda), přesto mě zaráží, zda si zvykl na irský zvyk každodenních koupelí nebo ne, zda hrál deskovou hru Brandubh v průběhu školních let v Tuam Brecain, jak naznačuje v knize Údolí stínů (s. 285), či zda se mu to zdá příliš pomalé a intelektuální jako v Modlitba pro zatracence... (s. 132) A rovněž se zdá, že záhadně zapomněl řečtinu (jeho znalost se omezuje pouze na novozákonní texty), jíž plynně mluvil v Rozhřešení vraždou (je zmíněno při jeho představení Fidelmě) a kterou hovoří ještě v knize Zlý úplněk, jelikož je jediným možným dorozumívacím prostředkem s Aksumany. Tam mimochodem stejnou znalost jazyka (tedy omezující se pouze na novozákonní texty) přisuzuje autor opatovi, u nějž našli oni aksumští cizinci útočiště.

Vojslava
08.01.2017 5 z 5

Příběhy se zlepšují díl od dílu - napínavé, zapletenější, závažnější... Nejde tu najednou jen o detektivku, ale i vlastně o reflexi duchovního směřování tehdejší doby a místa děje. Série mne baví čím dál víc...

Selinute
04.12.2016 5 z 5

Pro mě to byla opět špičková záležitost !
Děkuji tímto oblíbené uživatelce z DK elizabeth_ba, že mně tuto vynikající sérii doporučila. Škoda jen, že já jsem při svém doporučení dalšímu čtenáři už tak úspěšná nebyla...

jaja1989
07.05.2016 5 z 5

Boží jako vždy.

MAXA71
01.02.2016

Vyborné a napinave čítanie. Super.

tuldas
13.04.2015 3 z 5

poutavá historická detektivka,jen v těch jmínech králu , rodů jsem se ztracel

Alma-Nacida
21.02.2014 4 z 5

Tradičně příjemná historická detektivka.