Sen o Tróji

Sen o Tróji https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59110/sen-o-troji.jpg 5 62 14

Životopisný román Heinricha Schliemanna, průkopníka archeologie, který uskutečnil svůj dětský sen - vykopat Tróju. Autor si klade za cíl vylíčit autentickou Schliemannovu osobnost, proto se přidržuje jeho deníků, zápisků a korespondence, z nichž často cituje.

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Der Traum von Troja , 1978


více info...

Přidat komentář

Maki229
21.01.2024 5 z 5

Zrovna jsem četla v jiné historické knize o daném období a chtěla si doplnit informace o průběhu vykopávek v Tróji a Mykénách. Tak jsem se pustila do této knihy. Byla jsem velmi mile překvapena, jak podrobný je to životopis a čeho všeho musel Schliemann dosáhnout, než se vůbec k samotné archeologii dostal. Doporučuji všem, kteří mají rádi historii, cestopisy i těm, kteří rádi čtou zajímavé a podnětné životopisy.

Luigi1
18.09.2021 5 z 5

Tento životopis Heindricha Schliemanna mě velice zaujel nejen svým přístupem k pracovním povinostem,ale ctižádostí s jakou šel za svým vysněným cílem který si postupně plnil,


terka
21.04.2021 5 z 5

Po 35 letech znovu přečteno a nadšeni, radost, zážitek opět jedinečné!

gab72
18.10.2019 5 z 5

Výborně napsaná kniha, kde autor se snaží vnést co nejméně svých domněnek, aby neporušil fakta a obraz zaníceného a neuvěřitelně aktivního Heinricha Schliemanna. Úžasný životopis úžasného muže.

tomas7417
15.01.2019

Veľmi dobrá knižka... Odporúčam
(Odporučila nám ju najlepšia páni učiteľka )

mosem
18.11.2018 5 z 5

Jedna z knih, které mne zaujaly natolik, že jsem je četl opakovaně. Zaujal mne osud hlavního hrdiny, zaujal mně příběh Troje. Natolik, že jsem toužil navštívit místa, kde se příběh odehrával, Tróju. Po mnoha letech se mně to podařilo. Toužil jsem také navštívit místa, kde žil a podnikal Schliemann - především Petrohrad. I to se mně podařilo. A tak se i dnes vracím ke knize, beru občas do ruky Homéra, prohlížím si fotografie. Možná nostalgie. Nestydím se za ni. Každý máme svoji Knihu s velkým K. A nemusí to být žádné veledílo, které dostává ceny nebo které rotačky chrlí v mnohasettisícových nákladech. Prostě jen proto, že vás její příběh ovlivnil, nebo (jako u mne) proto, že i v něčem inspiroval.

braunerova
15.05.2018 5 z 5

Schliemanův životní příběh je tak neuvěřitelný, že jsem se k některých pasážím musel opakovaně vracet. Neboť k nalezení Priamova pokladu a Agamemnónovy masky nezměrná pracovitost, fenomenální paměť a obchodní zdatnost nestačí. Musíte mít i vlastnost, která zatím nebyla věděcky potvrzena, a totiž "mít štěstí". Staří Římané v ní pevně věřili. K níže uvedeným příspěvkům bych dodal jediné - je krásné splnit si sen a nemusí to být ani objevení Tróje.

"Přátelé a známí jej považují za úspěšného, obratného a šťastného obchodníka, příbuzní za vždy štědrého dobrodince, manželka za lakomého tyrana, synáček za cizího člověka. Ze sešitů k procvičování řečtiny však promlouvá osamocený muž."

"Vždyť přec určili bozi nám ubohým smrtelným lidem trvale v útrapách žít, však sami jsou beze všech strastí."
Homér

mygel
27.04.2016 5 z 5

Vzhľadom na súbežné čítanie s Fordovým medzinárodným Židom....konečne jedon čo premenil kapitál na sen a naopak..ohne konspiration!

ksander33
10.04.2015 5 z 5

Poklona panu Schliemannovi... Silný příběh o ctižádostivém, cílevědomém člověku, který šel za svým snem, tvrdě dřel a nakonec dokázal, že některé pohádky nejsou jen povídáním pro děti, ale zapomenutá historie.

kečup60
27.12.2014

Vynikající kniha a úžasný životopis velkého člověka. Jaký by byl kdyby mohl žít a pracovat v dnešní moderní době? Dokázal nepředstavitelné věci a přitom nezapomněl odkud pocházel. Uměl vydělat spoustu peněz, ale ty dokázal přímo krásně utratit a myslet i na tu nejubožejší ženu svého dětství. Co dodat?

mira.l
14.09.2014 5 z 5

Je to už víc jak 15 let, co jsem tu knihu četl, tak si děj až tak do detailu nepamatuju, ale vím, že mě tenkrát velice zaujala. Dodneška na mě mrká z knihovny, třeba na ni někdy vyjde zase čas.
EDIT 9.3.2016 Tak jsem si našel čast tuhle knížku přečíst znovu. A k hodnocení?
Je to poutavě podaný životní příběh objevitele Tróje. Sledujeme Schliemannovy životní osudy, od nepříliš radostného dětství přes učňovská léta, první pracovní zkušenosti, působení v Rusku, kde si získává značné renomé a také jmění, stejně tak zde prožívá nepříliš vydařené první manželství. Po nabytí potřebného jmění Schliemann postupně uskutečňuje svůj dětský sen o vykopání Tróji, který se mu podařil s druhou ženou, Řekyní Sofií. Vykopávky postupně uskutečnil na několika místech, ale Trója zůstala jeho osudem po celý život.
Autor ve svém románu podává neobyčejně barvitý příběh životních osudů tohoto amatérského archeologa, kterého zpočátku nikdo nebral vážně. Věrně zde zachycuje jeho neobyčejou pracovitost, která mnohdy hraničí až s fanatickým zanícením prakticky pro cokoliv, do čeho se pustil. V úseku, kde je popisován jeho život v Rusku coby obchodníka, je zřejmé, že byl obchodníkem neobyčejně zdatným, dalo by se říct skoro až s chorobnou touhou po maximálním výdělku prakticky na čemokoliv, kdyby žil v dnešní době, byl by patrně miliardářem, k uskutečnění svého archeologického snu musel potřebovat, ať už přímo či nepřímo, značné množství peněz. Jeho nezměrná píle ho nakonec k uskutečnění jeho životního snu přivedla. Neuvěřitelné byly jeho schopnosti učení, jeho metoda zvládnutí cizího jazyka za cca 6 týdnů je prostě něco neskutečného, stejně jako to, že ovládal zhruba dvě desítky jazyků. Přes všechnu svou píli, odhodlání a sveřepou touhu zůstával i spořivým praktikem, za vše vybírám jeden jeho citát:
"poezie je neekonomické plýtvání papírem".

fantom12
02.09.2014 5 z 5

Pár zajímavostí o Heinrichu Schliemannovi:
•Byl velmi nadaný k učení jazyků a měl vynikající paměť: Dorozuměl se až v 13 jazycích (anglicky, nizozemsky, francouzsky, španělsky, italsky, portugalsky, rusky, starou a moderní řečtinou, …). Učil se jich 25 během celého života a talent pro ně vždy zapíral. Na učení jazyků si vytvořil vlastní metodu, díky které se zvládl naučit jazyk za 6 týdnů. (Během svých studií ruštiny dostal Schliemann dvakrát výpověď z bytu pro rušení sousedů řečmi, jimž nikdo nerozumí.)
•Nejspíš byl dítětem štěstěny: Když u holandských břehů ztroskotala loď, jedině jeho zavazadlo doplavalo téměř neporušené na pláž; jindy požár zničil celé dřevěné město krom pár domů kamenného hotelu, kde Schliemann nocoval.
•Když jel do Ameriky pátrat po nezvěstném bratrovi a dozvěděl se, že je již mrtev, nedalo mu to a přítomnosti na kontinentu využil k návštěvě amerického prezidenta ve Washingtonu.
•Oženil se s krásou neoplývající Kateřinou Petrovnou Lyšinovou, ale neúspěch v osobním životě kompenzoval úspěchy v obchodě. Jeho poslední manželkou však byla naopak velmi krásná, vzdělaná a inteligentní Řekyně Sophia, která se zúčastnila i jeho vykopávek nejen v Troji!!!
•Měl talent a možná jistou chladnokrevnou schopnost využít ke svému prospěchu všechno, co se namanulo. Například při požáru nakoupil suroviny, po kterých byla druhý den maximální poptávka.
•Zajímavá je také otázka jeho státní příslušnosti, neboť byl poddaným ruského cara, tedy občanem carského Ruska, a zároveň byl i právoplatným občanem USA a ke všemu i Němec
•Zemřel, když ho v nemocnici, pro jeho chudý vzhled a ze strachu, že za léčbu nezaplatí, odmítli ošetřit. Když se pak přišlo na to, kdo to byl, byl pochován v Athénách.

kosmas
07.07.2014 5 z 5

Krasna kniha o velkem snu ktery se splnil mam tu knihu moc rad.

Čtec
11.06.2014 5 z 5

Byl jsem tou knihou unešen. Nejvíc mne fascinovalo líčení, kterak se Schliemann učil cizí jazyky.

Štítky knihy

životopisné, biografické romány

Autorovy další knížky

Heinrich Alexander Stoll
německá, 1910 - 1977
1983  93%Sen o Tróji
2005  76%ABC Antiky
1974  60%Antika ABC
1966  80%Kudrun a Nibelungovia

Kniha Sen o Tróji je v

Přečtených80x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených12x
Knihotéce87x
Chystám se číst34x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x