Sen o olympiádě

Sen o olympiádě https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346122/bmid_sen-o-olympiade-kVq-346122.jpg 4 54 11

Olympijské hry 2008 v Pekingu: Somálka Samia Jusuf Omarová zaběhla nejlepší čas svého života a stala se miláčkem publika, třebaže v cíli skončila poslední. Když se vrátila zpět do vlasti, nesměla už trénovat. Vládnoucí muslimští fundamentalisté ženám zakázali věnovat se sportu. Samia ale na svůj sen startovat na příští olympiádě v Londýně vsadila všechno a vydala se na dalekou cestu do Evropy, aby tam mohla svobodně žít a sportovat. Utopila se v nafukovacím člunu ve svých jednadvaceti letech kousek od italského pobřeží. Pravdivý příběh somálské běžkyně symbolizuje tragický osud bezpočtu bezejmenných uprchlíků. Přední německý komiksový kreslíř Reinhard Kleist znovu dokazuje, že i obtížné společenské téma lze vyprávět napínavě a s citem. Českým čtenářům je dobře znám biografickými komiksy Boxer a Cash. I see a darkness, ověnčenými několika význačnými mezinárodními cenami.... celý text

Literatura světová Komiksy Sport
Vydáno: , Argo
Originální název:

Der Traum von Olympia , 2015


více info...

Přidat komentář

Zuzvil
16.09.2022 5 z 5

Skvostný černobílý grafický román o běžkyni Samii Jusuf Omarové ze Somálska, která běžela svůj sen na olympiádě v Pekingu 2008 a chtěla běžet i v Londýně 2012, ale...neskutečně skvěle, věrohodně vykreslený a vyprávěný příběh této mladé ženy. Od začátku do konce jsem měla stažený žaludek a opakovala si otázku proč? Německý autor se nebál knihu napsat a vydat v době uprchlické krize a to si myslím, že je také bonusem, přídavkem, co nám kniha může dát = předat. Za mě doporučit musím, prosím, přečtěte si tuto krátkou knížku.

RaggamuffinSVK
14.02.2021 4 z 5

Smutný príbeh podaný veľmi jednoducho, bez pátosu a s jasným posolstvom. Opäť si kladiem otázky, ktoré som si kládol na začiatku veľkej imigračnej vlny, vďaka ktorej sa zviditeľnilo množstvo ľudí, ktorí si nezaslúžia ani aby sme poznali ich meno. Neviem si predstaviť čím si ľudia ako Samii musia prejsť, no naivne verím, že takýchto príbehov bude práve vďaka tomu, že o nich budeme hovoriť stále menej.


Gooverka
25.01.2020 4 z 5

Nemohu hodnotit, zda se komiksová podoba příběhu opravdu držela všech skutečných událostí, které se v životě somálské běžkyně staly, ale vlastně ani nechci. Důležitější podle mě je, že se autor prostřednictvím příběhu Samii Jusuf Omarové pokusil vyprávět o tom, že je na světě hned několik zemí, ve kterých není normální běhat jen tak po venku, ještě když jste žena. A možná i co všechno musíte udělat pro to, abyste dosáhli svého snu. Příběh je strašně smutný a emotivní, hlavně když víte, kam celou dobu směřuje.

Sorrow
24.05.2019 5 z 5

Překrásná atmosférická kresba Reinharda Kleista dodala smutnému příběhu Samii Jusuf Omarové tu správnou atmosféru. Kniha je nadčasová, nutí k zamyšlení a hned u prvních stránek mi ukápla slza. Autor zbytečně nepřehání, předkládá příběh ve své pravé podstatě. Rozhodně doporučuji jako jeden z nejlepších komiksů, se kterými jsem měla tu čest.

Makrela Liška
18.11.2018 4 z 5

Komornější příběh, který oproti Caveovi či Boxerovi oceňuji kvůli jeho prosté syrovosti. Kleist se nesnažil hrdinku heroizovat, idealizovat ani zbytečně nedramatizoval. Díky tomu má příběh silnou atmosféru a kniha vyznívá přesvědčivě a naléhavě.

zdenur
23.06.2018 3 z 5

Kleist se otřel o téma, které rozděluje společnost na nepřátelské tábory. Příběh je silný, ale v žádném případě nedosahuje úrovně dosavadních knih. Hercko Haft závěrem dojal k slzám, Johnny Cash donutil dlouhé minuty tupě zírat na poslední stránku. Samiu Omar jsem zavřel a nepochopitelně jsem četl úžasná hodnocení na přebalu knihy. V problému migrace se řadím někde "mezi", nemyslím si, že by to nějak ovlivňovalo celkové hodnocení. Jediné pozitivum vidím v osvětě důvodů k migraci a nahlédnutí do mysli lidí na útěku. Určitě nejslabší autorova kniha.

JajaCZ
12.06.2018 4 z 5

Krásny a smutný príbeh o odvážnej žene a jej vnútornej sile. Rozhodne ma tento komiks donútil sa nad určitými vecami a názormi zamyslieť.

Jizi
18.04.2018 5 z 5

Vyprávění, z něhož až srdce puká. Reinhard Kleist zachytil zoufalý osud mladé ambiciózní sportovkyně, která měla to smůlu, že se narodila sice pod stejným sluncem jako my, ale na jiném kusu půdy. Samia - Somálka. Samia - sprinterka - olympionička. Samia - ta, co chce hlavně běhat, trénovat na lepší úrovni, než jen na rozbité dráze plné koz, jež zbyla jako relikvie doby, kdy se i v Somálsku dal život žít, nejen přežívat, Samia - ta, co chce pomoct živit rodinu, tak jako sestra, která odešla do Finska a nechala za sebou své dvě děti (kolik podobných osudů psala poslední desetiletí?), Samia - ta, která sní o LOH v Londýně a nakonec Samia - ta, která za svůj sen položí život. Od začátku víme, co se stane. Víme, jak to dopadne - resp. dopadlo, protože tenhle příběh se skutečně stal. O to svíravější a mrazivější je to čtení. Víme, že Samia spolu s dalšími Somálci zahyne ve vodách Středozemního moře ve snaze dostat se na nafukovacím (!) člunu z Libye do Itálie. Kolik takových Samií, jejích mladších i starší verzí, pohltily vody? Kolik jich opustilo to málo, co měli, jen aby riskovali vše v mnohdy plané naději, že tam na druhém břehu je čeká mnohem lepší život? Na stěně v tripolské chatrči, kde Samia čekala týdny, než ji vyvezou na smrt, stojí sedm ze sta. Sedm ze sta. A všechno to jsou lidi. Nejen čísla. Lidi. Jako vy, jako já, jako byla ona. Olympionička. "Když běžíš, maličká, je to jako bys letěla. Jsi rychlejší než ostatní a nikdo tě nedohoní. A pak doběhneš do cíle a ruce ti vyletí nahoru, a to je jako... ráj."

cepice
12.03.2018 4 z 5

Až moc krátké, a proto to bylo moc surové. Čtenář na takovou krutost života není připraven. :/

novecento
26.02.2018 5 z 5

Velký příběh, ale bohužel velice krátký život ctižádostivé dívky. Je to zdařilé vyjádření stávajících poměrů v jedné z mnoha zemí, kde válečné konflikty nutí obyvatele, aby se stali migranty, kteří hledají místo, kde by mohli v klidu a spokojeně žít. Reinhard Kleist opět dokázal, že je mistrem grafických příběhů. Při čtení této knihy si ale český čtenář musí také uvědomit, že zbraně do těchto konfliktních zemí dodávají také naše velice úspěšné české zbrojovky. I
přes to, že nám v médiích lžou, že tomu tak není. Pro zajímavost se podívejte na nabídku zbraní v e-shopu Zbrojovky Brno v Uherském Hradišti. Zbraně vyvážejí-perou přes USA do 94 zemí s oficiálně přiznávanou tržbou 3,373 miliardy korun za rok. Jeden z jejich nejvyšších bossů Jiří Hynek s úsměvem na tváři kandidoval na prezidenta. Podotýkám, že nejsem zemanovec. Když zabíjet, tak s úsměvem. Co vám to připomíná...

vekune
23.11.2017 5 z 5

Skvělá kniha, úchvatné zpracování. Silný příběh. Chtělo se mi plakat.