Sedmdesátky

Sedmdesátky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421014/bmid_sedmdesatky-ZEf-421014.jpg 4 20 10

Přeje tvrdá normalizace lásce a snům? Odpoví vám hlavní hrdina knihy – číšnický učeň Pína. Právě on prožívá náročné období dospívání, první lásky, radosti i prohry na přelomu 60. a 70. let minulého století. Zároveň si čím dál víc uvědomuje zoufalost doby, ve které žije. Příběh s autobiografickými prvky věrohodně popisuje tehdejší život a fungování mezinárodního hotelu. Ukazuje náročnou práci zaměstnanců, ale i zákulisní praktiky a děje, které byly „elitě“ doby vlastní. Autor zároveň prostředí, v němž od patnácti let vyrůstal, popisuje se zvláštní něhou, takže budete mít pocit, že hotel a všechny postavy, které tu vystupují, považuje skoro za rodinu. Odpovědí na vyřčené a v knize nezodpovězené otázky by mohla být autorova definice tohoto prostředí: „Hotel, to je vlastně živý organismus, který žije svým vlastním životem… a nikdy nespí…“... celý text

Přidat komentář

Kory98
04.03.2024 3 z 5

Literárně asi nejde o nějaký skvost, ale pro mě to byl takový příjemný popisný román z minulých let. Atmosféra té doby je dobře zachycena a myslím, že pro spoustu čtenářů jde hlavně o vzpomínky, což se podařilo. Nebyla to lehká doba, a to byli číšníci tak trochu jinde, než jiná povolání. Hlavní hrdina měl v této knize ještě štěstí v neštěstí.

hanzmb
15.11.2023 4 z 5

Jsem prakticky stejná generace, jako autor i hrdina knihy. V roce 1970 jsem nastupoval na gymnasium MB, kterému začal šéfovat Franta Nerad, blbec a komunistická stvůra. Mě to stálo jen rok v praxi, ale spolužáka Mirka Jirounka nepustil ani k maturitě. Pamatuji, jak Michalovi Kocábovi odhalil vlasy srolované pod límec a vyhnal ho k holiči. Z tohoto pohledu mi připadá vnímaní doby hlavním hrdinou až příliš optimistické. Oni ti pinglové byla kategorie, která proplouvala tou dobou v nejlepší pohodě.
Kalhoty do zvonu, upír Fučíková a kočkolap Metropol mi ale vzpomínkou vyloudily slzu v oku.


Havrnka
28.04.2023 4 z 5

Vzpomínka na mé dospívání.

Marika Vanova
20.03.2023 4 z 5

Kniha je velmi čtivá a zábavná. Bavil mě ten číšnický žargon. V sedmdesátkách jsem se narodila a tak jsem na určité prvky z dětství ráda zavzpomínala.

alois.randa
10.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Čtivá, odpočinková knížka. Bavila mě, bylo fajn, že kapitoly jsou ucelené do minipovídek. Pína je sice takový všeuměl, který na co sáhne, to se mu povede a téměř vše v životě mu vychází, ale čtenář mu musí fandit už proto, v jaké době se mění v dospělého člověka s vyhlídkou života v nesvobodné normalizační zemi.

hzd
29.04.2022 3 z 5

Přes slabé hodnocení se mi kniha četla celkem dobře. Zajímavé nahlédnutí do sedmdesátých let. Do doby, kdy jsem ještě nebyla na světě. Jaké štěstí, že tahle doba je za námi.

Iki1
27.02.2020 3 z 5

Není to žádná velká literatura, nicméně tato vzpomínková kniha se velmi dobře čte a díky ní mám rázem před očima tehdejší dobu se všemi těmi fízly, nastrčenými štětkami, taxikáři i překupníky. Protože tohle všechno se právě v nóbl hotelech koncentrovalo. Tak doufám, že ve svém životě tohle nikdy víc.

bookcase
11.02.2020 4 z 5

Zajímavý pohled na dobu normalizace očima mladého číšníka. Asi nejvíc ocení generace, která tu dobu zažila, mladým to musí připadat jako sci-fi.

sporran
27.11.2019 2 z 5

Čtivá kniha, úrovně lehkého dovolenkového čtení. Popis knihy slibuje více, ač měl autor dobře našlápnuto, tak dle mého nevyužil potenciál tématu. Čteme vlastně jen také mladické příhody číšnického učně Píny, který je vlastně takovým "lvem" hotelu, všechno umí, zvládá, vyřeší a ob kapitolu mu padne do náruče jiná žena v souvislosti s danou historkou. Doba sedmdesátek je tam spíše jako koloryt, že vlastně z toho nevyplývá ten samotný duch doby. Některé příhody mi přijdou opravdu přitažené za vlasy např. ta s tím válečným veteránem. Nechá se přečíst, ale stopu nezanechá, ještěže ji mám z knihovny.

slečna.k
22.11.2019 3 z 5

Sedmdesátky jsou velmi zajímavé čtení o českém pohostinství a vůbec o životních podmínkách z nepříliš vzdálené doby. Spíš než jako ucelený román na mě kniha působila jako soubor povídek, každá kapitola pojednává o někom jiném, nicméně to knize vůbec neškodí a pěkně ji sjednocuje vypravěč a prostředí hotelu. Kniha se čte lehce ale rozhodně není plytká, některé momenty jsou úsměvné, některé smutné a z dalších čiší melancholie. Ačkoliv jsem se sama narodila po revoluci, dějiny 20. století mě vždy velmi zajímaly a tato kniha 70. léta popisuje věrohodně a nepřehnaně.