Sebedrás

Sebedrás https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43603/sebedras-43603.jpg 4 29 4

Podtitul: "Stručný návod na nešťastný život: všechno, co potřebuješ, je láska." Ať už se děj autobiografické prvotiny scenáristy populárního sitcomu Comeback odehrává zrovna v Praze nebo v exotickém Nepálu, téma se nemění; kniha pojednává o věcech, které řeší s vypětím všech sil každý třicátník (jakož vlastně i všechny ostatní generace přibližně od patnácti let nahoru) – o rozpadajících se a počínajících milostných vztazích, alkoholu, fotbalu, sexu, drogách a rock’n’rollu. Autor ovšem v knize nepředkládá ani banální emocionální výlevy, ani nezávazné žertování a la Comeback; místo toho se dívá na svůj život se sebeironickým odstupem a přibližuje jej úspornou, bloggerskou zkratkou (koneckonců, část textu knihy byla původně sepsána pro autorův blog). Přitom využívá širokou škálu literárních, hudebních a popkulturních narážek, sahajících od Jakuba Demla přes Beatles, Boba Dylana, Joy Division, Pixies či Morrisseyho až k sitcomům The Big Bang Theory a How I Met Your Mother. Výsledkem je čtivý, ale zároveň překvapivě pronikavý příběh o hledání a (ne)nacházení lásky a sebe sama v podivném velkoměstském světě na počátku 21. století.... celý text

Přidat komentář

Belmondo1893
27.01.2017 4 z 5

Já to vlastně četl a celou dobu jsem si říkal, jak ta knížka není moc dobrá. Něco by jí jakoby chybělo. Když jsem ji, ale odložil, docela rád na ní vzpomínám. Bylo tam pár dobrých nápadů jako doporučená hudba, přezdívky a Fixa, který otevřeně přiznával, že v tom trošku lítá. Celou dobu jsem si asi říkal, jak vypadá Žíhaná...

FillaSFC
13.01.2017 1 z 5

Od první až po poslední stránku krajně nesympatická osoba autora popisuje svůj sebedrás, a já prožívám ten svůj, když čtu tohle "dílo".

Jednu hvězdu dávám za historku z elektra, ta mě fakt pobavila, zmínku o Federerovi, a nápad s poslechem doporučené hudby.


bosorka
05.12.2011 3 z 5

Jako blog fungovalo bezesporu dobře. Fiksu pojka píše čtivě a vtipně. V knížce se to bohužel krapítek rozbředává a posléze začnou zápisky nudit.

Adrianam
09.01.2011 3 z 5

Fiksu pojka má bezesporu talent na psaní, je to vtipné, doporučená hudba je fajn. Co mi úplně nesedlo: postavy. Za á: velké množství postav. V těch ženskejch se fakt neorientuju. Za bé: jediná postava, o které se dozvíme něco víc, je sám autor. Je to taková "sebekniha". Za cé: "ty jsi, čoveče, pořád stejnej jak v šestnácti". Bohužel jo.. Takže přeju Fiksu pojkovi, aby jednoho krásného dne dospěl a začal víc vnímat svět vně sebe. Ať má o čem psát, když už ví jak.