Spása templářů

Spása templářů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113605/bmid_spasa-templaru-113605.jpg 4 132 17

Poslední templář série

< 2. díl >

Po pěti letech vám můžeme nabídnout volné pokračování thrilleru Poslední templář, jedné z nejúspěšnějších knih uplynulého desetiletí! Konstantinopol, rok 1203. Zatímco drancující vojska čtvrté křižácké výpravy obléhají město, tajná skupina templářů usiluje o dosažení bohulibějšího cíle: nalézt vzácné církevní dokumenty a přepravit je do bezpečí, aby nepadly do rukou benátského dóžete. Dávají se na útěk se třemi plnými truhlicemi, ale bohužel nežijí dost dlouho, aby se mohli seznámit s jejich obsahem… Vatikán, současnost. Agent FBI Sean Reilly si získal důvěru nejvyšších církevních představitelů, ale nyní musí poskytnutou důvěru zneužít. Kdosi totiž unesl jeho partnerku Tess, a klíč k její záchraně leží právě ve sklepeních tajných vatikánských archivů, konkrétně ve spisu s názvem Fondo Templari. Sean však brzy zjistí, že o vzácný rukopis pojednávající o tajné historii templářského řádu mají zájem i jiní lidé… ... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

Templar salvation , 2010


více info...

Přidat komentář

Staráknížka
30.11.2022

Podobných knih jsem přečetla už řadu - spojíme pohledného a bezohledného agenta + hezkou vědkyni + historické fakty poněkud upravené + ošklivého padoucha bez skurupli
a máme tu napínaví příběh. Děj napínaví a agent vždy vše přežije jen s menším poškozením. Hluboce pravdivý byl názor hlavního hrdiny - za většinu zlého co se děje na Středním východě může politika USA, touha po levné ropě a vývoz americké demokracie.

Martin1974
07.06.2021 5 z 5

Spojte dohromady historický príbeh s akčným thrillerom zo súčasnosti, trochu premixujte dejiny so zemepisom, koktail doplňte záhadou a otázkami okolo najznámejšej postavy svetových dejín a vyjde vám z toho Spása templárov. Celkom slušná rozprávka pre dospelých ..


petulik330
03.08.2020

Na tuto knihu jsem se těšila alz nakonec mě docela sklamala. Sice jsem jí dočetla ale musela jsem se k tomu donutit.

CharlesWard
15.07.2020 3 z 5

Je vidět, že Khoury od prvotiny postoupil dopředu, ale i tak mi kniha připadá stále roztomile naivní. A ono pomrknutí ke čtenářům Berryho také pobavilo. Lepší průměr, uvidíme co Koncová Hra.

March
15.01.2020 4 z 5

Kniha mě bavila, prolínání minulost a současnost mě baví, je to okořeněné a pro mě občas magické, když se odkryvaji taje té doby. Jediná chybka na kráse pro mě byla, že agent FBI by toho neřáda zlikvidoval hned při první příležitosti a ne takhle zdlouhavě...ale to asi udělal aautor záměrně...asi aby napínavější? Mě to spíše " nadzvedavalo", ale přežila jsem to:-) a i s radostí se pustím do dalšího dílu

Ladinek
10.12.2019 3 z 5

Je to už nějaký čas, co jsem dočetl předchozí knihu, ale tak nějak mám pocit, že je to totéž v bledě modrém.

Dymond
18.01.2019 4 z 5

Zajímavá kniha...

Kuža007
12.11.2018 5 z 5

Ještě lepší pokračování Poslední templáře. Stejně čtivá kniha jako jeho prequel a úžasnž druhý díl o templářích.

Ivanka83
29.10.2018 5 z 5

Mé oblíbené téma mého oblíbeného autora. Posledního templáře jsem četla už asi desetkrát. Spásu templářů poprvé, ale ne naposledy :-) Moc se mi to líbilo.

dalibor123
01.03.2018 5 z 5

Pro mě, jeho nejlepší knížka. Hezky napsaný, má to tempo, je to napínavé a hlavně výborné místa kde se děj odehrává. Je to přímočaré a srozumitelné. Moc se mi to líbilo :)

Finn123
30.11.2016 3 z 5

Nic nového pod sluncem. Knih na stejné téma je už moc. Celkem zajímavé statě o náboženství (ale i ty se časem opakují ) střídající se s mohutným vražděním.(Na to si nepotrpím). Nejlepší část je nakonec ta z historie, o templáři Konrádovi.

kannibal28
20.01.2016 4 z 5

čo dodať dosť zdlhávé aj ked v celku zaujimavé

Eidalon
05.01.2014 3 z 5

Knihy Raymonda Khouryho (zatím jich napsal celkem šest, nepočítaje jeho díla scenáristická) mne vždy zaujaly (přečetl jsem čtyři). Vedle Svatyně a Ďáblova elixíru knihu Poslední templář a dále Spásu Templářů, tu jako poslední.

Knihy si drží vysokou laťku, ale i mezi nimi lze rozlišovat ty lepší a ty horší (coby ale jiní dali za to, napsat i tu horší knihu). V knize Poslední Templář i jeho pokračování - Spása Templářů sází Khoury na dnes populární téma zpochybňování kořenů křesťanství a jejich nejzákladnějších postulátů.

V literatuře není zdaleka sám, toto téma láká celou řadu jiných autorů. Zajímavé je, že zápletku knih vymyslel Khoury údajně ještě dříve, než byla předložena velmi podobná panem Brownem v Knize Da Vinciho kod.

Toto téma přímo láká dnešní autory (Berry, Toyne, Brown či O´Bryan). Samotné časové nesrovnalosti a různé výklady jednoho a téhož, které se v Bibli objevují, stejně tak i skutečnost, že i ty nejstarší dochované svazky kolem podstaty křesťanství jsou jen překlady, navádí autory „splétat nejrůznější scénáře“, které ústí vždy v jediný závěr. S Ježíšem Kristem to zdaleka nebylo tak, jak je popisováno v Bibli.

A samotná legenda jeho narození, ukřižování a vzkříšení není nic, než uměle vytvořený příběh někdy v polovině čtvrtého století sloužící ke sjednocení nejrůznějších evropských odnoží náboženství se stejnou podstatou, sjednocení pod „vlajkou“ křesťanské víry. Údajně právě v této době došlo k překládání a upravování starších textů k obrazu církve a křesťanské víry do podoby současné Bible.

Tyto spekulace lze jen těžko vyvrátit a stejně tak neexistuje ani žádný důkaz, který by dokázal opak. Alespoň dle těchto autorů (skutečnost jsem nikdy nestudoval a erudovaných textů se nepídil).

A pan Khoury své spekulace rozvíjí ještě dále a to ve spojení s Templáři, řádem, který vznikl z ničeho a který si během relativně krátké doby vydobyl výsadní postavení bohatého a silného řádu v Evropě. Co Templáři na tehdejší církev a její hodnostáře věděli, že jim šla samotná církev „na ruku“ a řád získal neslýchaná privilegia? Jaký „poklad“ vědění vlastnili, že si dovedli získat tak výsadní postavení?

Právě tato odhalení řeší pan Khoury ve svým dvou knihách, které na sebe jen lehce navazují.

Spása Templářů je řemeslně perfektně zpracované dílo. Má svého kladného nezničitelného hrdinu, krásnou ženu po jeho boku a vzájemnou náklonnost, nelítostného záporáka a především společný cíl, kterého chtějí obě dvě strany dosáhnout. Vše se odehrává v exteriérech dnešního Turecka, Khoury ale promyšleně pracuje i s obrazy odehrávajíce se v dávné historii, to aby posunul děj kupředu, dovysvětlil proč právě takhle a dal příběhu větší zajímavost.

A tak vedle současnosti prožíváte dramatické chvíle v polovině čtvrtého století, na počátku 13. a pak i 14. století. Dozvíte se něco málo i o křivdách páchaných na obyvatelích dnešního Iráku, Iránu či Turecka z poloviny let minulého století.

Vše je podtrženo neustálou akcí v nejrůznějších zemích, za hlavními hrdiny zůstává jen zkáza a hromady mrtvých. Obě dvě strany jdou za svým cílem, jejich vzájemná setkávání končí nelítostnými souboji, kde praskají kosti, krvácí sečná i střelná zranění, ale hrdinové jsou zcela nezničitelní a s odhodláním se vrhají do dalších půtek.

Až do poslední čtvrtiny se ani čtenář ani hlavní hrdinové nedozví, co je oním tajemstvím, po kterém tak prahnou a pak najednou sám autor předloží rozsáhlé vysvětlení v podobě čtyř stran historického výkladu. Vše je objasněno, rozklíčováno - čtenář ale neví, jde-li o fikci či historická data, ale nejspíše o ta data, která mají celý příběh posunout více do reálné roviny - osobně nedovedu posoudit.

Kniha končí a stejně tak jak v prvním dílu jsou nakonec všechna odhalení a pravdy ztraceny v nenávratnu – anebo ne? Částečně otevřený konec dává možnost autorovi se k tématu vždy vrátit.

Spása Templářů je především akční kniha, která se dobře čte, a určitě přinese potěšení všem, kteří se v podobných dobrodružných příbězích vyžívají. Téma a zápletka je dostatečně tajemná, i když svojí náplní se jedná o tematiku, která již trochu čpí vykrádáním sebe sama či jiných podobně píšících autorů.

V hodnocení váhám mezi 3 – 4 hvězdy, nakonec dávám 3 s ohledem na má předchozí hodnocení.

avad
27.07.2013 5 z 5

Opět skvěle napsaná kniha. Příběh je pokračováním "Posledního templáře" a stojí za to si knihu přečíst. Vřele doporučuji.

v.e.v.er.ka
09.02.2012 4 z 5

knížka se četla skvěle, ale jako solitér bych ji ohodnotila líp jako pokracovaní posledního templáře me tak neoslovila. ale i tak stojí za to si ji přecíst!

derminator
07.02.2012 5 z 5

Není to taková bomba jakoPoslední templář ale i tak je hodně zajímavá a čtivá takže doporučuji a dávám jí 80%.

vincek1
14.12.2011 4 z 5

Knihu jsem dočetl a musím se přiznat, že ve mě zanechala stejný dojem jako "Poslední templář". Příběh je opět poutavě vyprávěný, ale tím to končí. Taková oddechovka i když na mě příliš krvavá. V textu je nepočítaně mrtvol, ale nade vše ční nepřemožitelný agent FBI, který by se objevil snad i poté co byl spálen v krematoriu. Možná si kniha najde své čtenáře ale na mě v ní bylo moc krve a až nepochopitelných akcí. Protože jsem starší ročník tak jsem si vzpoměl na sovětské válečné filmy, nebo seriály. Toť vše. Ale nechci nikoho odrazovat.