Šaty

Šaty https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335625/mid_saty-AYI-335625.jpg 5 55 14

Šaty – jen několik věcí z oblasti módy dokáže tak vystihnout okamžik v čase, ducha celé generace nebo nevídanou energii módní ikony. Od jednoduché elegance malých černých Audrey Hepburnové ve Snídani u Tiffanyho k příslibu romantické pohádky ve svatebních šatech princezny Diany až po absurdní model z masa, který oblékla Lady Gaga, tato kniha mezinárodně uznávané módní ilustrátorky Megan Hess je oslavou všech šatů, které v posledních desetiletích formovaly směr luxusní módy.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Esence
Originální název:

The Dress: 100 Iconic Moments in Fashion , 2014


více info...

Přidat komentář

Lily101
30.09.2022 2 z 5

První recenze u této knihy s tak malým počtem hvězd. Bohužel.

Kniha za mě má mít hlavně informace, které stojí za to předat dál či poutavý příběh (záleží dle žánru knihy). Tato kniha, místy dost kostrbatě, místy zbytečně (neb je jen popisem toho, co vidíme na ilustraci), nám ty informace nepředá. Ilustrace krásné, avšak:
1) podstatné v knize je obsah (text), který se dá v rámci recenze hodnotit;
2) občas jsem přemýšlela nad tím, jestli by nebylo lepší místo ilustrací rovnou použít fotografie);
3) občas bych ráda viděla i doplněk (např. kabelku/psaníčko) vč. barvy doplňku, který byl k šatům použit, což se zde ale nestane.

Za mě je kniha chaosem. Proč jsou modely seřazeny různě v čase, místo aby šly chronologicky (jednou chyba v roce u “pod/nadpisu”, který se neshoduje s tím uvedeným v textu-str. 124; jen konstatuji s porozuměním, že se to stát může a není to součást hodnocení).

Chápu, že je kreslení šatů autorčinou vášní a chtěla nějak-možná i zpeněžit-čas, který nad kreslením strávila tak, že se rozhodla vydat knihu s ilustracemi. Chápu, kreslení je poměrně časově náročná záliba, byť se ilustracemi autorka vlastně i živila, ale opravdu toto muselo vyjít? Nemohl být aspoň text originální (a ne jen nudným popisem toho, co vidíme + informace, kdo si kdy šaty vzal a jak byl v nich okouzlující/často se poslední bod opakoval, jen se užívaly rozličná synonyma-přitom už z ilustrace vidíte, jak to ženám nesmírně sluší, takže se nic nového nedozvíme)?

Na základě této knihy jsem se ujistila, že módě nerozumím, protože některé autorkou vychvalované modely (autorka vychvalovala všechny modely v knize) nebyly můj šálek čaje a některé mi přišly vcelku nepraktické, že jsem nad nimi místo místo opěvných vzdychů přemýšlela nad tím, zda bych byla schopná v nich udělat krok či spíš, zda bych byla schopná se v nich pohybovat byť i jeden večer. Některé naopak byly dechberoucí. Knihu jsem četla i kvůli inspiraci šatů na mou vlastní svatbu, leč až na pár výjimek mi prostě nebyly po vkusu, což ovšem není chyba autorky, že jsem očekávala inspirativní šaty nad kterými budu sténat, jak jsou úžasné a bohužel si daný model nemohu dovolit pořídit, leč třeba ten styl šatů v nějaké půjčovně svatebních šatů objevím.

Dávám dvě obligatorní hvězdičky za snahu autorky i celému týmu lidí zásluhou které kniha vznikla a tím to končí. Autorka nádherně ilustruje, ale ilustrace nemohou být stěžejním hodnocením knihy. Kniha sama o sobě je s pozlacenými stránkami ikonická. U popisů jednotlivých outfitů jsem zažila nejednu čtecí krizi a knihu dočetla na sílu. Škoda. Od autorky však mohu doporučit knihu: “Coco Chanel” (hl. pokud o Coco Chanel nic nevíte), ta byla nejen ikonická (obdobně jako tato kniha), ale obsahově přínosná.

Annkag
12.08.2022 3 z 5

Krom toho že kniha byla už navenek vyšperkovaná téměř k dokonalosti byla to i kniha o kráse.Krásne spracování tématu,který více méne zajíma každou ženu.
Která z nás by nechtěla vlastnit alespon jeden kousek od umělců jako je versace,Ralph Loren,Chanel či Vangová...
Ikony mody které určovali směry a trendy.Ženy.které s noblesou nosili oděvy.které brali dech,nútili k zamyšlení anebo v případe Lady Gaga a jejího masového oblečení poklepání po čele.
...alespon na chvíli se cítit jako princezná.


Danago
22.06.2022 5 z 5

Moc krásná publikace. Určitě se podívám po dalších knížkách od autorky.

karin4338
22.04.2022 5 z 5

Krasne ilustracie.Ku kazdemu obrazku som si pozrela ako vyzerali saty v skutocnosti.Musim podotknut,ze viac krat bola krajsia ilustracia nez realita :)

irskádívka
30.08.2021 4 z 5

Kniha obsahuje krásné ilustrace doplněné o krátké popisky. Je milým a líbivým pokoukáním pro milovníky módy.

Fortuna7
26.10.2020 5 z 5

Nádhera!!! Dokonalost sama.

veronika3099
29.05.2019 5 z 5

Megan Hess má knížky s nejkrásnějšími ilustracemi, a tahle je jednou z nich ❤️

Poetika_slov
28.03.2019 5 z 5

Další krásná publikace od Megan Hess. Nyní kniha obsahuje nádherné ilustrace ikonických šatů, včetně významných osob, které je s půvabem nosily. V krátkých medailoncích se dozvíte nejen o samotných modelech, ale i nějaké zajímavosti, které vedly k jejich vytvoření.

katushah
13.02.2019 5 z 5

Nádherně zpracovaná knížka. Potěší každého zájemce o módu a styl. Vhodná jako dárek.

aneta2369
09.01.2019 5 z 5

Podobně jako COCO, ráda se k ní vracím díky ilustracím.

andrii24
05.12.2018 5 z 5

Na počátku je dobrý nápad. Stačí tužka a papír. A dobrá látka - to pak jehla a nit. S výstavní aureolou, se značkovou vlnou. Zlaté, exkluzivní, hvězdné střihy v /m/ódě ženy. Oděvní kaviár a šampaňské.

dagmar7365
30.09.2018 4 z 5

Nádherně zpracovaná lahůdka pro milovníky krásných šatů.

jaja10
14.11.2017 5 z 5

Opět krásně zpravovaná kniha, doplněna zajímavostmi a krásnými ilustracemi.

PandaGirl
30.08.2017 5 z 5

Co k tomu říct? Nádherné šaty a skvělé popisky k nim. Myslím, že srdce každé dívky nad touto kniho zaplesá. Ač se o módu nezajímám, tak tohle jsem si strašně ráda a s chutí (ok, i se slzami v očích, protože vím, že v životě nebudu mít ani na jedny šaty z této knihy) přečetla.