Saturnský ruchch

Saturnský ruchch https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12868/bmid_saturnsky-ruchch-hjX-12868.jpg 4 35 35

V blízké budoucnosti bylo šesti neohroženým mužům a ženám nabídnuta miliarda za let do horních vrstev atmosféry Saturnu. Jejich úkolem je přeměnit helium obsažené v atmosféře v dostatečně výkonné palivo pro meziplanetární kosmické lodi – a také pro svou cestu zpět. Věděli, že výprava bude riskantní a že pokud chtějí uspět, budou si muset poradit s nepředvídatelnými potížemi a nebezpečími. Ani ve snu však netušili, že budou muset nouzově přistát na hřbetě jednoho ze zástupců podivné místní fauny, saturnského ruchcha.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Saturn Rukh , 1997


více info...

Přidat komentář

Racek213
21.10.2021 5 z 5

Vždy originální Forward.. tentokrát za pár desítek ... či stovek let... Tajemství Saturnova velesvěta, zůsob cestování a nakonec i ta civilizece, podivná, nelidská a ... no, stojí to sakra za to. Už jsem se k té nize vrátil asi 5x a baví mi čím dál víc...

Jack Bauer
22.01.2021 1 z 5

Po spolknutí balónu ruchchem jsem s knihou praštil, abych se k ní znovu vrátil a po další kapitole s ní navždy praštil. Už samotný název knihy mě podvědomě odrazoval, ale po přečtení dvou předchozích o Čilech jsem to riskl. Nejen že mě vadili jména jako Petra s Petruou, Chastiti, ruchch apod., ale po přistání na obřím ruchchu v stometrovém peří plném vší a parazitů mě to naprosto přestalo bavit. Jako bych četl fantasy s prvky hard sci-fi. Někde v polovině jsem s knihou sekl. Téměř v roce 2000 napsat takovou slátaninu, to hlava nebere. Zlaté starší sci-fi jako Nonstop, Ráma, Vesmírná odysea, Rajské fontány apod. Také se mě nelíbí Forwardův styl psaní.


čuřil
08.12.2020 4 z 5

Velmi povedená sci-fi se zajímavým tématem. Napínavá a dějově povedená kniha. A taktéž technické pasáže, popis vesmírné lodi a domorodých obyvatel bylo velmi zdařilé. Určitě se k autorovi vrátím.

ludek.n
27.10.2020 5 z 5

Výprava šestice astronautů k Saturnu a jejich neuvěřitelné dobrodružství s gigantickými ruchchy v podání Roberta L. Forwarda je bez řečí tím nejlepším, co může žánr hard science fiction nabídnout. Už moje první seznámení se s tvorbou doktora Forwarda (Dračí vejce/Hvězdotřesení) bylo plné nadšení a maximálního potěšení, a jsem jen rád, že mé tušení výjimečného zážitku se potvrdilo i u Saturnského ruchcha. Román se čte jedním dechem. Vědecká erudice a technická angažovanost jdou ruku v ruce s dokonale promyšlenými dějovými zvraty, skvěle zvládnutým pozadím, výbornými charaktery a napínavou zápletkou, kteréžto atributy fungují od první do poslední stránky. Objevit zde slabší chvilku je zhola nemožné, neboť struktura knihy je zpracována s takovým přehledem a noblesou, že prostě nezbývá než zapomenout na okolní svět, prolétnout společně s posádkou Sexdentu Saturnovými prstenci a pak už se jen ponořit do atmosféry planety, kde na nás čekají ruchchové.

Ilmatar
28.09.2019 4 z 5

Opět nápadité, ovšem vyprávění pokulhávalo.

Metla
13.12.2018 4 z 5

Co takhle si zaletět k Saturnu, přímo do jeho atmosféry, levně odtamtud vytěžit prvek nutný pro cestování vesmírem a dozvědět se o planetě něco víc, než zatím prozradily sondy? Příležitosti se chopí šestice astronautů - pilotů, vědců a odborníků na leccos. Jejich cesta probíhá formou diskutování o překonávání gravitačních studní, pojmů jako apogeum, perigeum, trojanský bod a tak dále. Robert Lull Forward byl profesorem fyziky a na jeho knihách je to hodně znát. Předpokládám, že "Saturnský ruchch" je plný cca 20 let starých poznatků, přesto na mě kniha působila jako z období zlatého věku sci-fi, kdy vědomostí nebylo mnoho, ale fantazie jela na plné obrátky - neomezována fakty. Atmosféra Saturnu je velmi živé místo, kde má nejvíce práce týmová bioložka. Fauna je rozmanitá, zajímavá, ale žádný z vymyšlených tvorů mě nijak extra neuchvátil, ani ten klíčový ruchch, protože jsem se s nimi v různých podobách setkala už dříve v dílech jiných spisovatelů.
Narozdíl od "Dračího vejce" a "Hvězdotřesení" je tentokrát kontakt s odlišnou civilizací zprostředkováván převážně lidskou optikou, mimozemských vhledů je málo. Bohužel autor nedokázal vytvořit sympatický tým, kterému by čtenáři mohli v krizových situacích držet palce, hryzat si rty napětím, smáčet stránky slzami, prostě události náležitě prožívat. Mužská čtveřice mi byla lhostejná a obě zástupkyně ženského pohlaví mi lezly na nervy. Jak na potvoru těm dvěma bylo věnováno nejvíc prostoru, především atraktivní pilotce Chastity, která přebírala roli kapitána a řešila nejkrizovější situace. Ve volném čase pak v rozporu se svým jménem dohlížela na to, aby nikdo z mužské části posádky nemusel masturbovat.
Když už jsme u negativ, je nutno zmínit překlad a redakční práce: to první místy pokulhává a to druhé se pravděpodobně vůbec nekonalo. V textu zůstaly desítky překlepů, hrubek, komolení jmen i vyložených nesmyslů. Občasné otrocké převádění do češtiny nepotěšilo (jako například udělat z Central parku "Ústřední park" a z věty "Two minutes to go!" "Dvě minuty do jedem!"). Za těchto okolností mě opravdu nepřekvapuje, že jsem v tiráži nenašla jméno odpovědného redaktora - pokud někdo takový byl, styděl se zřejmě pod svou mizerně odvedenou práci podepsat.
S ohledem na předchozí Forwardovy knihy jsem měla vysoká očekávání... moje chyba. Tohle je "jen" docela dobré hard scifko, které si od českého vydavatele zasloužilo kvalitnější péči... a od spisovatele méně obratů o soustředěných očích zkušebního pilota, stejně jako přiznání vyšší inteligence posádce i jejich UI Jeevesovi, jelikož ve finále vypadali všichni jako banda idiotů. Určitě nejsem jediná s tímto názorem - předchozí majitel knihy ji hustě poznamenal tužkou při podtrhávání chyb (několik přehlédnul:-)) a psaní faktických připomínek. 70%

kalache
01.01.2015 4 z 5

prolétněte se atmosférou na zádech obřího rejnoka a pak napište hvězdičky.....skvělý nápad...

Štítky knihy

space opera hard sci-fi Saturn

Autorovy další knížky

Robert L. Forward
americká, 1932 - 2002
1999  88%Dračí vejce
2000  88%Hvězdotřesení
2001  82%Saturnský ruchch