Sapfó: Román o básnířce, která milovala ženy

Sapfó: Román o básnířce, která milovala ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11690/bmid_sapfo-roman-o-basnirce-ktera-milova-SDp-11690.jpg 4 44 8

Sapfó, jejíž jméno máme spojeno s ženskou homosexualitou a lesbickými vztahy, je v knize představena jako uvažující, samostatná, sebevědomá žena, která získala přesvědčení, že nejen muži mají právo na kompletní vzdělání. Do tohoto vzdělání tradičně patřilo i učitelovo poučení o tělesné lásce. Tak i Sapfó ve škole pro urozené dívky, kterou založila, uvádí dívky "do života" komplexně, neboť jejich hlavním úkolem je, býti dobrými manželkami. Je tedy dobré, aby znaly i to, co se tradičně urozeným dívkám nesděluje... V rámci této "pedagogické erotické iniciace" pak docházelo mezi učitelkou a některými žákyněmi k hlubším vztahům, jejichž dochovanými svědky jsou do současnosti zlomky Sapfina básnického díla. Autor nabízí nejen přívětivý, sympatizující portrét, ale zejména zevrubný vhled do společnosti a dějin dané doby.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Brána , Knižní klub
Originální název:

Sappho , 2001


více info...

Přidat komentář

čef
29.06.2021 5 z 5

Básním bohužel moc nerozumím, ale román o básnířce z ostrova Lesbos v době hodně před počátkem našeho letopočtu jsem si přečetl velmi rád a byl jsem nadšen. Knihu určitě napsal někdo, kdo si o této době a vztazích mezi tehdejšími obyvateli nastudoval kde co. Mnohému se můžeme divit, jiné věci by možná bylo dobré zavést i tady v této době. Román plný podnětných myšlenek!

Leona333
30.03.2020 5 z 5

Sapfó, je i dnes v myšlení některých lidí pouze jen lesbičkou, nebo první feministku... A to zcela neprávem! Především to byla manželka a matka, skvělá básnířka a bezesporu vzdělaná žena s velkým, životním nadhledem. Jejím útočištěm byl, jak je i psáno v knize ostrov Lesbos. Tam uprostřed politických zmatků té doby Sapfó zasvěcovala své dívky - žákyně do tajemství ženského těla, ale i k přípravě do manželství.
Ke knížce nemám víc co dodat. Moc se mi líbila.


IvaKo
15.11.2018 5 z 5

Po knize jsem sáhla, protože jsem před pár lety navštívila ostrov Lesbos a chtěla jsem se tedy o této zajímavé ženě dozvědět trochu více. Příběh nejen o životním osudu slavné básnířky je vyprávěn poutavě a s důrazem na postavení žen v antické společnosti. Rozhodně zajímavé čtení.

hranostaj13
16.06.2017 5 z 5

Pro měla byla tato kniha velmi milým čtením. Alespoň jsem si zase trochu rozšířila obzory o životě lidí ve starověkém Řecku.

Ellbereth
01.09.2016 4 z 5

Jsem velmi ráda, že se mi kniha dostala do rukou. Mám zase trochu jasnější představu o tom, jak lidé tehdy žili. Jediné co asi lze autorovi vytknout je, že kniha je psána trochu toporným jazykem. Popisuje se zde hlavně svět žen a myslím si, že kdyby to psala žena, vyznělo by to celé trochu něžněji a živěji než od muže. Jinak příběh je opravdu moc pěkný a mohu jen doporučit.

Datecka
21.08.2016 5 z 5

Zajímavé čtení, kniha se mi moc líbila

Isew
28.07.2014 5 z 5

O Sapfó jsem toho moc nevěděla. Ze školy jsem si pamatovala, že skládala milostné verše, žila na ostrově Lesbos a měla ráda ženy. Má představa byla asi taková, že Lesbos byl ostrov, kde vládla Sapfó a žily tam jen ženy. Celé dny nedělaly nic jiného, než ji ležely u nohou a poslouchaly její verše a zasněně sledovaly moře. A ejhle. Ono to bylo trochu jinak. Ona i Sapfó měla manžela, dokonce dceru. Lesbos byl poměrně velký ostrov, kde vládla olygarchie a za života Sepfó vládl osvícený tyrran. Sapfó byla zvláštní v tom, že byla žena a psala výborné verše (nedovedu posoudit, ale učí se o ní ve škole, tak asi dobré budou). Prosadila si založení školy, která měla dívky, které byly často v ranném věku provdávány, naučit číst, psát, počítat a připravit je na budoucí manželský život. Každý chlapec měl svého mentora, který se jim v této oblasti věnoval samostatně. Kniha byla velmi čtivá a na pozadí příběhu mi přiblížila období, které mi nebylo až tak známé.

Thanyss
17.06.2013 4 z 5

Po rozčarování, které následovalo po přečtení Inkvizitora, mi Sapfó spravila chuť. Kniha je psána jako vzpomínky samotné básnířky, která je chce předat své dceři a autor nám předkládá svůj náhled na to, jak to vlastně s básnířkou, jež milovala ženy, mohlo ve skutečnosti být.