Samurajova žena

Samurajova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13104/bmid_samurajova-zena-8V9-13104.jpg 4 65 8

Sano Ičiró série

< 5. díl >

Historická detektivka z Japonska 17. století, v němž samuraj-vyšetřovatel objasňuje vraždu císařského ministra. U císařského dvora je zavražděn ministr. Jeho vražda proběhla tajemným způsobem - legendární silou koncentrované mysli, kterou ovládají jen zasvěcení jedinci. Vyšetřovatel Sano má před sebou těžký úkol, protože podezřelí jsou z nejvyšších kruhů císařské rodiny. Jeho bystrá a odvážná žena mu pomáhá i přes přísná dvorská pravidla a podřadné postavení, jež jako žena zastává. V ženské části císařského dvora má však přístup k informacím, které by jejímu muži nikdo neřekl. Velmi nebezpečná situace vede i k vzájemné spolupráci dvou dříve nesmiřitelných rivalů - šógunova komořího Janagisawy a vyšetřovatele Sana, kteří se nakonec dopátrají velmi překvapivého výsledku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Samurai's Wife , 2000


více info...

Přidat komentář

boxas
01.01.2023 4 z 5

Sérii historických detektivních příběhů o Sano Ičirovi poslouchám v audioverzi. A v tom je celý můj problém. S každým dalším dílem opakovaně doufám, že ho konečně načetl někdo jiný. A zase nic. Jsem bohužel na toho pána už tak alergická, že zvládnu tak jeden dva díly a musím si dát aspoň dva měsíce pauzu. A pak si musím při hodnocení knihy opakovat, že za to, jak špatně je to načteno, Sano ani jeho žena Reiko nemůžou. Tento díl série je zajímavý především tím, že se dozvíme, jak to vypadalo u japonského císařského dvora, ale i tím, že z dávných nepřátel se zde stávají spojenci. A také tím, že Sano, i když velice miluje svoji ženu, není až tak odolný proti svodům ženy jiné...

Aghatte
05.09.2021 4 z 5

Přečteno hned vzápětí po Tetované konkubíně.
Tento díl se mi zdál trochu lepší, jen mi přišlo zbytečné nahečmat do jedné knihy tolik různých zápletek, každá sama by vydala na samostatnou knihu. A když vím, co toho autorka napsala, jsem zvědavá s čím dalším ještě přijde.
Trochu mi vadila nesourodost - na něco se přísně vztahoval protokol, a v něčem to bylo až k neuvěření uvolněné, všude samá stráž, ale na druhou stranu kdekdo běhal po paláci, a každý měl bokem tajné domy, a i ženy mohly nepozorovaně mizet....
Užila jsem si tam scénu prchajících samurajů přes střechy domů :-)
Hlavní vrah mě napadl hned, jak vstoupil na scénu, bylo to příliš okaté.
Jinak opět ty intriky a lhaní, kdy nevíte komu lze věřit a komu ne, každý něco tají - jen Sano všem vše podá na talíři i s výkladem :-) je to takové trdlo. Ale sympaťák.
Už čtu další díl.


m_martina
10.06.2021 4 z 5

Ani další setkání se Sanem mne nezklamalo, knihy si drží stále stejnou úroveň. Jdu tedy rovnou pokračovat následujícím případem.

ainny
21.09.2020 4 z 5

Vzhledem k nedostatku času jsem se knížkou prokousávala hodně dlouho. To nic nemění na její poutavosti a faktu, že Sano patří k mým nejoblíbenějším detektivům. Autorka dovedně mixuje i lehkou erotiku a dokonce si tu na své přijdou i milovníci BL. Takže doporučuju.

jaroiva
28.12.2019 4 z 5

Tento díl mě zase bavil, až úplně ke konci jsem začala ztrácet pozornost. Vlastně mě tak docela nezajímalo, kdo je pachatel. Líbilo se mi pomalé postupné odvíjení příběhu, neposlušná Reiko...
Zatímco u předešlých dílů jsem se dokázala ponořit do dobové atmosféry až tak, že jsem skoro věřila, že život byl tehdy v Japonsku takový, jak autorka píše, tady mi už přílišná emancipace přišla historicky nevěrohodná a tak mě dostala zpátky na zem, abych si uvědomila, že to je "jen" beletrie :)

85098211
28.06.2017 4 z 5

Tentokrát trochu pomalejší rozjezd, až jsem se obávala, že se příběh snad nerozběhne vůbec ;-). Nakonec to nebylo špatné, Sano mě docela dost štval kvůli Reiko - copak chlapi myslí jen tím svým rozkrokem?! Reiko mi bylo líto. (Naštěstí znám spoustu chlapů, u kterých to tak není...) Ale jinak jako detektivka dobré, jako obvykle.

Linda007
01.12.2015 4 z 5

Sérii o Sanovi miluji, tohle je jeden z lepších dílů. Jen mě trochu mrzí vysvětlení toho, jak vrah přišel ke svým schopnostem. U toho jsem čekala trochu víc. Taktéž vyřešení ostatních záhad v poslední kapitole, mi přišlo odfláklé.

jaja1989
17.10.2014 5 z 5

Pribeh docela usel,ale objevuji se tam nove historicke aspekty , co jsem nevedela stejne tak nove bojove umeni, kez bych neco takoveho umela:-)

Štítky knihy

Japonsko 17. století historické detektivky

Autorovy další knížky

Laura Joh Rowland
americká, 1954
2008  82%Šinjú
2002  86%Bundori
2004  85%Černý lotos
2006  84%Dotek smrti
2004  87%Samurajova žena