Šance tu je

Šance tu je https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448367/bmid_sance-tu-je-yBk-448367.jpg 4 47 15

Nositel Pulitzerovy ceny Richard Russo přichází s novým románem o nezdolnosti přátelství a o jeho složité povaze. Jednoho zářijového dne se na ostrově u pobřeží Massachusetts ve svých šestašedesáti letech sejdou tři kamarádi. Vidí se poprvé od vysoké školy, a už tehdy se snad nemohli víc lišit natož dnes. Lincoln je realitní makléř, Teddy vlastní malé vydavatelství a Mickey je muzikant za zenitem. Každý z nich má své vlastní tajemství, nemluvě o kolosální záhadě, která jim už více než čtyřicet let vrtá hlavou. Strhující příběh o tom, že pouta přátelství mohou člověka omezovat a zároveň mu prospívat úplně stejně jako vazby uvnitř rodiny či jakéhokoli jiného společenství.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Chances Are... , 2019


více info...

Přidat komentář

ZÓNA
05.09.2023 3 z 5

Přes veškerá negativa, která jsem při čtení knihy vnímal, nelze jednoznačně román odsoudit.
I přes snahu autora postupně odkrývat tajemství příběhu, stránky přináší povětšinou nudné vyprávění, odstavce plné nepodstatných myšlenek a popisů. Překlápíte stránku za stránkou a doufáte, že třeba zrovna v této chvíli děj zhrubne, nastaví svoji tvář, v které odhalíte jizvy, emoce, prožitá příkoří a nebo cokoliv, čím minulost mohla být. Protože taková je celková konstrukce. Vzpomínání a hodnocení. Málo přímočarosti v kapitolách vyprávěných postavami v třetí osobě. Neporozuměl jsem, proč tak významný autor nepoužil ich formu. Příběhu by mnohem více vyhovovala a absorbovala by, jak již jsem zmínil, rozvleklá místa plná rozmazaných kontur.
Nicméně, ačkoliv jde o nepříliš originální zápletku, některé dialogy postav románu jsou mistrovsky poskládány a máte z nich enormně dobrý pocit. Vytváří úplně jiný úhel pohledu, probouzí ve vás správné emoce a i když posléze opět propadnete jisté literární skepsi, přesto ve vás zůstávají a činí postavy nezapomenutelnými.
Rozporuplné čtení, vlnolam, místy vyprahlá poušť.
A zda je Russo mužem, který jim nejvíce rozumí (jak praví obálka knihy)? Neměl jsem takový pocit. Čekal jsem ztotožnění, nalezl rozpačitost a nejistotu, s níž knihu odkládám, zbaven okouzlení, s jakým jsem ji bral před čtením do rukou...

iceVS
13.08.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst od první chvíle. Nedošlo na ni, dala jsem ji do oběhu, zapomněla na ni. A zase si mě zvláštním způsobem našla.
Přečetla jsem ji za jediný den, nepustila z ruky, nešlo to. Takhle to mám ráda.

To jediný, z čeho jsem byla smutná, bylo to, že Teddy v sobě živyl křivdičku. To bolelo i mě.


Toledo
22.10.2022 4 z 5

Neobvykle čtení. Vlastně jsem tak do půlky knihy čekala, o čem to vlastně cele bude.
Na začátku jsou nám predstaveni tři muži-Teddy, Lincoln a Mickey. Docteme se o jejich dospívání a pak se ocitnete o mnoho let později, když se rozhodnou opět setkat. V příběhu se začne objevovat společná kamarádka z univerzity Jacy a příběh nabere jiný směr…

jitka6539
21.08.2022 1 z 5

Opravdu jsem se snažila se do knížky začíst, ale prostě ne. 25 stránek popisu něčího dětství jsem ochotná číst max. ve chvíli, kdy vážně není nic jiného po ruce. Chybí tam nějaký důvod, proč číst dál. Připadá mi, jako by autor plnil prostě knížku slovy, aby jich tam bylo dost. Jako by šlo o tlachání o životě.

intelektuálka
11.08.2022 4 z 5

Pěkně sepsaný životní příběh tří kamarádů - tří mušketýrů ....
S heslem jeden za všechny, všichni za jednoho ....

Kniha začíná setkáním po více než 40 letech .... a kde zůstaly ty sny a iluze mládí ....

" Tam na chvilku jsme vyhráli ....
Jó. byli jsme mladý a nevinný ...."

Příběh o přátelství a o zamilovanosti ..... jejich objektem je dívka, která ale záhadně zmizí ....

Děj se prolíná v kapitolách dříve a potom a v závěru dochází k odekrytí tajemství ....

" Co když je zápas mezi osudem a svobodnou vůlí cinknutý jen do té míry, že lidské bytosti zaměňují jedno za druhé ....? "

Nakladatelství HOST přináší zajímavé tituly - autor se umí vcítit do myslí mužů ....

puml
01.11.2021 4 z 5

První půlka výborná, zvláštní nostalgicko mysteriozní atmosféra, pomalu se rozkrývající příběhy hlavních postav. Zhruba od druhé půlky ale román ztrácí dech a celkové vyznění je takové nijaké. Ale chápu, že Russo nepsal detektivku, ale román o své generaci, která dospívala na přelomu 60. a 70. let. Z tohodle hlediska je pak zápletka pochopitelná i vé své v lecčems dojemné absurdnosti a revoltě. Takže celkově další slušný román o odvrácené straně amerického snu, který se dobře čte, ale tak nějak nic víc.

ANDY28
23.08.2021 5 z 5

Pan Russo mě přenesl do hippie let, hustý příběh, nečekaný zvrat. Tohle je knížka, kterou nejde přečíst za víkend, u těchto písmenek se totiž musí přemýšlet. Tak a konečně jsem přečetla autora, který získal Pulitzerovu cenu.

kirkpatrick
30.05.2021 3 z 5

Skupinka tří kamarádů a jedna ztracená žena v příběhu mě moc nezaujala, proto hodnotím průměrem.

dagmar7365
18.04.2021 4 z 5

Kniha má pomalejší rozjezd, ale vyplatí se počkat si. Setkání tří dávných kamarádů po mnoha letech a rozjímání nad tím, co se před 40 lety stalo s Jacy, jejich společnou láskou, není příběh nijak originální. Co posouvá román Richarda Russa nad tuctové vyprávění jsou myšlenky jednotlivých postav, jejich bilancování nad léty minulými, protože i když je jim už hodně přes 60, tak ta "šance tu je..."
Hodnocení: 4,5

Lu_books
07.04.2021 5 z 5

Hledání vlastní identity a bilance života okořeněné tajemem a detektivní zápletkou. Ale asi nejvíc mě z celé knížky hitla otázka, nakolik jsme ovlivňovaní genetikou a prostředím, ve kterém vyrůstáme a nakolik se můžeme změnit vlastními volbami. A taky, že nejde jen o to, jak známe své nejbližší, ale taky o to, jak dobře známe sami sebe.

markej
21.03.2021 5 z 5

Dávám pět hvězdiček z pěti, tohle je přesně ten typ knih, které mám nejradši. Netušíte, jak se příběh vyvine, bilancuje se v něm život, ale nijak přehnaně dramaticky, spíš smířeně a dojemně, je tam překvapení, ale ne neuvěřitelné, krásně se to čte a musíte číst docela pozorně, protože jen jedna nenápadná věta vám mnohé vysvětlí a odhalí.
Lincoln, Teddy a Mickey jsou spolužáci z vysoké, teď je jim šestašedesát a scházejí se v domku na ostrově, kde se před více než čtyřiceti lety naposledy viděli s Jacy, dívkou, do níž byli všichni tři zamilovaní a která pak zmizela. Dozvědí se mnohé z minulosti, ovšem sami sobě si přiznají i spoustu věcí ze současnosti.
***
"Hádám, že ironie je spíš v tom, že jsme byli všichni tři po uši zamilovaní do holky, kterou jsme vlastně neznali."
"Ále, k čertu, Fešáku," řekl Mickey. "Vždyť neznáme ani sami sebe."
***

Lenka27
25.02.2021 5 z 5

Šance tu vždycky je. Kniha mě vtáhla a nepustila. Možná je to tím, že ač jsem generačně jen o málo mladší, problémy hlavních hrdinů mi klepou na dveře. Skvělé moudra, propletenec přátelství, jedna žena, tři muži - to je vždycky průser. Autor si s tou knihou vyloženě pohrál, rozuzlení bylo zajímavé. Za mě Šance tu je... Určitě. Ale doporučuji lidem, kteří už mají něco odžito. Vzdáleně se mi připomněl Poslední kabriolet. Ale ten je jen jeden, jediný, prostě nejlepší.

hs777
02.02.2021 4 z 5

Tři kamarádi z univerzity se sejdou poprvé po čtyřiceti letech. Kromě vzpomínání na staré časy možná trochu doufají, že se jim vyjasní záhada ohledně dívky, do které byli tenkrát všichni zamilovaní. Když jsem přežila dost rozveklý a rozvětvený úvod (naštěstí asi jen 50 stran), byla jsem hodně zvědavá, proč a hlavně jak Jacy zmizela - a upřímně - takovéhle rozuzlení jsem nečekala. Není to nezapomenutelná kniha, ale bavila mě.

Hasali
17.12.2020 4 z 5

Pomalejší začátek, trvalo mi, než jsem se začetla... ale pak už se četla hezky.

salamandrina
30.11.2020 4 z 5

Trošku jako Sedmilhářky, ale v pánským vydání :) Ale jo, svižný, dobrý, ne blbý. Neurazí, nedostane do kolen.