Sametání pod koberec

Sametání pod koberec https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267523/bmid_sametani-pod-koberec-c4b-267523.jpg 3 15 5

Všichni si je pamatují daleko přesněji… Všichni vědí daleko lépe, jak to tehdy doopravdy bylo… Pro někoho jsou devadesátá léta 20. století především začátkem nové demokratické éry. Pro jiné dobou, kdy se za hesla jako „tržní hospodářství“ či „kuponová privatizace“ skrylo obrovské rozkrádání státního majetku. A pro další zas obdobím stráveným v rockových klubech ve společnosti alkoholu a drog. Kniha Sametání pod koberec je ohlédnutím za dobou, za níž se v současnosti ohlížíme čím dál častěji. Protože právě tehdy bylo zaseto všechno to, co dnes sklízíme. A dokud si nedokážeme pojmenovat, co to vlastně je, nedokážeme se pohnout dál. Respektovaný novinář a spisovatel Ondřej Horák přichází jako první s originální reflexí jedinečného období a s nadhledem oživuje neopakovatelné momenty „divokých devadesátých”.... celý text

Přidat komentář

katy238
29.03.2022 3 z 5

Období „divokých devadesátých let“ byla doba zázraků a časy, které jim těsně předcházely, byly děsné. Když se mohla odhodit šeď a uniformita (Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás! a podobné blbosti), rozlétla se vědomí do světa a mnozí se nestačili divit. A určitě je v tom mnoho vtipných situací, je škoda, že autor Ondřej Horák jich v knize Sametání pod koberec moc nepopsal, ale spíše se soustředil na obžalobu doby předcházející, z vět kape hořkost a je zde jen málo nadhledu, pokud nějaký. Z nadějně vypadající knížky, kde mohl hrát prim humor a nadsázka je tak spíše delší stížnost přerušovaná dělením jednotlivých témat. Je to čtení na několik večerů, ale po dočtení si zřejmě sami položíte otázku, jestli to vůbec bylo nutné.

Všechno.

DádazPrahy
23.01.2022 3 z 5

Tento heslovitý popis, jak jsme žili v "devadesátkách" může být užitečný těm, kdo tuto dobu nezažili. Mnohé je výstižně napsáno, něco málo bych možná viděla i trošku jinak.
Vloudila se tam i ostudná jazyková chyba "drchání" místo "drhání", což by bedlivému oku redaktora určitě nemělo ujít, pokud si zde neví rady ani autor.
Pokud se chcete podívat na devadesátá léta z pohledu radostí a starostí každodenního života, lze tuto knížku, psanou čtivým hovorovým jazykem, doporučit.


LadyCotton
19.08.2021 4 z 5

Kniha na jeden delší večer. Je přesně taková jak popisuje KorovaLtd. pode mnou. Pokud máte přehled a dobu si pamatujete, budete přesně vědět o kom a o čem autor mluví (na co/koho naráží). Pro ty, kteří devadesátky nepamatují - těm se obávám, že kniha nic moc neřekne...

KorovaLtd.
19.01.2016 2 z 5

Velmi rychlé čtení - kniha plná výkřiků, které obsahují postřehy z tehdejší doby (hlavně těsně před rokem 1989 a po něm) a které nejsou příliš konkrétní, hlavně co se týče jmen, ale člověk znalý si domyslí.

Metcheque
08.01.2016 3 z 5

Jednohubka na deštivé podzimní (dnes už zimní) odpoledne. Více v mé recenzi Fialová saka a vientamské šusťákovky.