Šamáda

Šamáda https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84570/bmid_samada-QFD-84570.jpg 4 19 5

Milostný příběh z mondénní francouzské společnosti šedesátých let. Jde o příběh krásné a inteligentní ženy, žijící ve volném svazku se starším mužem, jímž je milována a finančně zajištěna a přesto se vrhá do chvilkového milostného dobrodružství. Prvotní vášeň a okouzlení brzy pomine a nutnost pracovat jejich lásku zabíjí. Hrdinka se vrací zpět ke své jistotě, kam jí vrací její strach ze samoty, egoismus a trvalá neschopnost skutečné lásky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

La Chamade , 1965


více info...

Přidat komentář

Lessana
20.06.2019 4 z 5

Zvláštne... u Saganovej sa mi to už stalo (pri knihe "Máte rada Brahmsa...") - vnímanie sveta vôkol, vlastného života i vzťahov, ktoré popisuje, je diametrálne odlišné od môjho, ale je to napísané tak, že som to prečítala na niekoľko posedení, pričom (a to je najdôležitejšie) prečítaný príbeh vo mne mimovoľne spustil jednak úvahy o vlastnom živote a jednak mi dal do hrude krásny pocit spojený s vďačnosťou za to, že som sa rozhodla pre lásku a naplnila tak podstatu svojho bytia. O čo absurdnejšie je správanie, reagovanie a rozhodovanie sa mladej ženy v knihe (dilema medzi láskou k mladému chudobnému mužovi a materiálnym zabezpečením, tzv. istotou pri staršom mužovi, ktorého však nemiluje), o to viac v sebe cítim radosť nad svojím vlastným životným rozhodnutím.

milan.krimsky
24.10.2015 4 z 5

Román bych nazval knihou lásky a přepychu bohatých. Milovat mladého a chudého muže nebo starého a bohatého muže? A on to nakonec scénář k filmu dokonce je.


ponrepo
28.08.2014 3 z 5

Tady jsem cítila, že to F.S.píše jako hodně mladá. Místy naivní, rádoby reálné, přišlo mi to spíš jako scénář k filmu - myslím k nějaké iluzi. "kuti" ale píše, že četla knížku jako dívka, a že ji příběh inspiroval. No tak jo, je to určitě věkem, kdy se člověk k textu dostane a porovnává s vlastním pohledem na život.

Koka
13.05.2013

Upozornenie pre slovenských čitateľov: v slovenčine tento román vyšiel v roku 1965 s názvom Odtrúbené.

kuti
21.06.2012 5 z 5

Báječná kniha. Skvělý příběh. Psychologický náhled na problematiku. Zajímavé zvraty. Do osudu hlavní hrdinky jsem se dokázala vžít a s napětím jsem čekala, jak to nakonec dopadne. Donutilo mě to přemýšlet, jak bych se v daných situacích zachovala já. Dokonce mi to dalo podnět k zamyšlení nad tím, co sama od vztahů chci. Tuhle knihu jsem četla v dospívání a kdo ví, jestli mi třeba změnila život. Poučila jsem se z cizích osudů a nemusela si vše přetrpět na vlastní kůži.