Syn černého meče

Syn černého meče https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496256/bmid_syn-cerneho-mece-ayM-496256.jpg 5 47 10

Ashoka Vadala si za svého nositele zvolila mocná starodávná zbraň. Stal se ochráncem, členem elitního vojenského řádu potulných vymahačů Zákona. Nikdo není v pronásledování těch, kdo tajně praktikují staré zvyky, nemilosrdnější. Všechno je pro něj černé, nebo bílé, dobré, nebo zlé, dokud nezjistí, že celý jeho život je lež. Ashok není tím, za koho se považuje, a když se ocitne na špatné straně Zákona, důsledkem je povstání, válka – a zkáza.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Son of the Black Sword , 2015


více info...

Přidat komentář

NemmamSlov
08.02.2024 5 z 5

"Jeden múdry muž mi kedysi povedal, že tam, kde sa zákony tvoria, ich najmenej dodržiavajú."

Veľmi som bol prekvapený kvalitou príbehu. Zo začiatku mi hlavný hrdina pílil nervy, ale postupne si Ashok uvedomuje, že stojí na nesprávnej strane. Démonom patrí more a ľuďom pevnina, taká bola dohoda, no nie každý démon to dodržuje. Ashok je hrdina, ktorý dodržiava prísne pravidlá, pričom sám je ruka zákona. Má neľahký výcvik a pomáha mu legendárny meč. Trošku mi to pripomínalo Indickú kultúru, hlavne rozdelenie ľudí do niekoľkých kást. Prekvapil ma aj koniec. Ku koncu sa objavili nové postavy, ktoré bohužial nemali v tejto časti veľa priestoru, čo sa snáď napravý v pokračovaní série.

Lacie
22.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha má snad vše, co nemám ráda. Hned hrdina - totální suchar, nějaká osobnost, emoce, humor - nic, žije jen Zákonem, je jím prolezlý do morku kostí, všechno jím poměřuje, hodnotí a soudí.
Druhá věc - kasty. První, druhá, bůhvíjaká a úplně dole ti nejnižší, co ani už nejsou lidmi. Všichni se k sobě chovají hnusně, každý hledá, na kom si zchladit žáhu. Nejubožejší dělají nejhorší práce v podstatě za nic, maximálně za rychlou smrt, ti nejvyšší si válí šunky, klevetí, intrikaří, lžou a máchají Zákonem kolem sebe, aby se měli ještě líp. Napadlo mě k tomu označení piklokujiči :)
A aby toho nebylo málo, barvitě vystavěný svět s lovci démonů stojícími mimo systém dostane hned zpočátku pecku na solar a pak už nestíhám zírat, co ještě, a ještě, a ještě dostane Ashok naloženo.
Z tohoto úvodu to možná není zřejmé, ale kniha mě vcucla prvním odstavcem a kdybych měla nějaké delší nehty, ukoušu si je na kost. Někdo tu v recenzích klasicky zmiňuje, že tohle tu už bylo, ale mě každá kapitola napínala a nutila číst, co se stane, co se stalo, jak co s čím souvisí. Jak kapitoly střídají pohledy na jednotlivé aktéry, nejradši bych četla všechno najednou, abych se nezdržovala a všechno zjistila. Krátce řečeno mě to nezaujalo jen tak okrajově, prostě mě to strhlo (Pohltit!).
Ashok je stále praštěný Zákonem, ale získává k sobě osobité souputníky a zejména excelentní protivníky. Trochu váhám u Rady, mám držet palce, nebo radši né? Vrchní piklokujič je třída, doufám, že to nakonec dostane pořádně sežrat!
Teď jsem se vrhla na druhý díl a pak budu trpět, než vyjde třetí.


cathyblack
05.02.2023 5 z 5

"....Varuji tě! Jestli tvoje věc není spravedlivá, jdi mi z cesty, protože jsem Ashok Vadal a postarám se, aby i bohové litovali, když mi zkříží cestu...!

Dostala se mi do rukou typicky akční fantasy, která kráčí vstříc tempu moderní rychlé doby s hlavou vztyčenou. Do dějin literatury se nejspíš nezapíše, ale přesto zaujme vybudovanými pravidly dosud nepoznaného světa, svižným tempem bojových scén udrží čtenáře bdělého při čtení i takhle po půlnoci a ano, přestaví někoho - koho můžete tajně milovat v myšlenkách před usnutím…

Poslední dobou si doslova libuji v příbězích, kde není nouze o bitky, krev, střeva ale hlavně o hrdiny, kteří z těch správných důvodů baží po pomstě a jdou cestou spravedlnosti hlava nehlava. Ano, u tohoto odpočívám, vypínám a pumpuju svoje imaginární svaly do rytmu úderných skladeb od Audiomachine a přidávám se k boji v bezpečí svého obýváku!

Z písmenek povstal notně morální hrdina (nutno podotknout další neporazitelný v řadě...), co staví zákon nadevše, nezná strach, soucit a když k tomu přidáte trošku té dávno zapomenuté magie a černý meč, který ke svému majiteli promlouvá a obohacuje ho o bitevní zkušenosti všech velkých válečníků, kteří ho kdy drželi v rukou... musíte si k němu přidat přídomek obdivuhodný, ať už chcete nebo ne. Svět ve kterém hrdinové tohoto příběhu žijí, drží pohromadě jen díky sbírce zákonů a jednotce speciálně vycvičených mužů, kteří se starají o to, aby byl zákon dodržován. Nakouknete lehce i do historie a odhalíte mnohá tajemství. Ale co když je ten nejlepší z těchto bojovníků využit jako nástroj zločinu proti lidskosti? Jakou cenu má lidský život někoho, kdo slouží...? A určuje (Indií inspirován) kastovní systém to, čím se můžete v budoucnu stát? Co když jste samy lůzou, ničím, lidským odpadem? A co na tohle všechno staré proroctví, které slibuje děsuplnou válku a návrat obávaných démonů...

Opět mám krvavé palce od toho, jak jsem svému favoritovi zuby-nehty fandila. Za mě velmi dobrý počtení a nemám ani jeden důvod, proč Vám to nepodstrčit jako dálešek k naloženinám

Frizer
18.12.2022 4 z 5

Prvních pár kapitol bylo trochu zvláštních a nudných, ale po několika dějových zvratech nabral příběh dobré tempo a stal se dostatečně zajímavým. Solidní, dobrá, fantasy zábava, i když to není nic extra nového.

PrincaListicka
05.12.2022 5 z 5

Syn černého meče vypráví příběh Ashoka Vadala, ochránce jež dbá Zákona a zcela bez slitování trestá kohokoliv, kdo ho poruší, bez ohledu na míru prohřešku. Obvykle dojde nevyššímu trestu. Zákon je třeba dodržovat a ctít ve světě, kde každý má své místo, kde každý náleží své kastě. Lidé si nejsou rovni ani ve své kastě a co teprve nelidé - bezkastí - pouhopouzí otroci plnící vůli svého pána, neznajíc dne, hodiny ani minuty svého trestu. Trestu za to, že tak pán zrovna che. Přesto i na bezkasté zákon pamatuje. Bezkastý se nesmí zavraždit, tedy bez legitimního důvodu, kterým může být zcela překvapivě cokoliv, ale tím se nejedná o vraždu, nýbrž o trest. Zajisté je fajn býti nedotknutelným. Nebudu vám zdlouhavě popisovat systém kast, který je stejně náročný, jako jakýkoliv jiný kastovní systém. Pojďme se raději zaměřit na Ashoka.

Ashoka si v dětství vybral meč z černé ocele, Angruvadal, za svého nositele. Zbraně vyrobené z černé oceli jsou jiné, mají, dá se říci, vlastní myšlení. Takovou zbraň si nelze koupit, nelze si ji jen vzít a přivlastnit. Zbraň si vybírá svého nositele. Co se stane pokud někdo není hoden? Angruvadal, v našem případě, to na sobě dá poměrně důrazně znát usekanými končetinami. Pokud se mu ovšem líbíte, ale nejste dostatečně hodni, pak vás jen jemně škrábne, jizva pouhopouhá na památku. Taková zbraň je stále ostrá, prakticky nezničitelná a je dokonalým bitevním nástrojem, který démony vycházející z moře bodá, řeže a stíná jako když rozžhavený nůž prochází máslem. Nezmínil jsem se o démonech? No dobrá, dobrá. V dávno zapomenutém věku proběhla válka mezi lidmi a démony. Démoni byli poraženi a vehnání do moře, díky čemuž se lidé moře bojí a pokud se objeví démon, vyjde právě z moře. A přestože se lidi vody bojí, pivo jim nedělá problém pít, jak se sami dočtete. Kdepak jsem to jen, ach ano u démonů… No, démoni porušují Zákon a Ashok je jeho ochránce. Ashok zabíjí démony, zabíjí lidi, zabíjí nelidi. Ashok vlastně není rytířem hájícím panny, slabé a bezbranné. Ashok je fanatický uctívač Zákona, vidí jen černou a bílou. Dodržení zákona a jeho porušení. Jenže ač se to na první pohled nemusí zdát, Ashok je objetí.

Může se zdát, že jsem vylíčil našeho hrdinu jen jako stroj na zabíjení, čímž vlastně je, ovšem důvody, které ho k tomu vedou, jsou ukryty hluboko v minulosti. Syn černého meče však není pouhopouhá násilná fantasy, kdepak, L.C. úspěšně zakomponoval do svého světa politiku, intriky a spiklenectví. Misky vah jsou rovnoměrně vyváženy, krvelačné scény, bitevní vřavy, či jen pouhý trénink jsou popsány fantasticky. Jak by také ne, Larry fantasy umí. Ashok, Černé srdce, je hrdina, kterého nenávidíte, litujete, nenávidíte, vezmete na milost a nakonec si jej oblíbíte.

Larry opět ukázal, že psát umí, jak již díky Lovcům víme. Na začátku jsem si říkal Larry Correia a nové fantasy, jenže historické, z jiného světa. A nyní? Nyní beru Larryho na milost a ve svém žánru jej hodnotím jako velmi dobrý výkon. Ale pokud nebudou další knihou Lovci… kdo ví zda se černá ocel ujme spravedlnosti.

Slůník
25.09.2022 4 z 5

Opravdu realistické bitevní scény, plány na vyhlazení bezkastých jsou ale horší, protože už to známe...

adevr
03.08.2022 5 z 5

Knížky tohoto autora mají jen jedinou chybu... a to tu, že musím vždy s napětím a těšením se, čekat na další pokračování... Prostě opět nový svět, plný napětí, intrik a pořádného hrdiny.

Mornau
25.07.2022 5 z 5

Syn černého meče je velký úvod a příprava na další díly.
Poznáváme zde hrdinu Ashoka Vadala, který je ochránce Zákona a zákon je jeho život. Je nositelem meče předků.
Příběh nám vysvětluje kdo/co ochránce je, jak získal meč předků a jak zjistil, že jeho život je velká lež.
Kniha je plná intrik, boje a magie.

Kniha mne neskutečně bavila a nemůžu se dočkat dalšího dílu.

LiliDarknight
24.07.2022 5 z 5

Americký spisovateľ Larry Correia stvoril prísnymi pravidlami zošnurovaný svet. Po dávnom povstaní a zosadení kráľov sa spoločnosť rozdelila. Kastový systém presne určuje nielen právomoci, ale aj správanie sa tých, ktorí sú ich súčasťou. Na samotnom okraji tiež rozoznáva bezkastých. Neľudí, čo majú menšiu hodnotu ako zvieratá a sú považovaní za obyčajný majetok. Napriek tomu sú nedotknuteľní. Je síce možné ich mučiť a trestať, ale zakázané vraždiť.

V tomto prostredí vyrástol a zmocnel Ochranca Ashok. V detstve si ho za svojho nositeľa vybral čierny meč Angruvadal. Aj vďaka tomu sa z neho stal takmer nepremožiteľný bojovník. Zákon je preňho všetkým. Viac ako cnostného rytiera postupne začne pripomínať fanatika. Doslova robota naprogramovaného tak, aby svet okolo seba videl v čiernej a bielej. Medzi tým iný odtieň ani neexistuje.

Tento fakt mal zabezpečiť, že z Ashoka nebude dobrý hlavný hrdina. Lenže autorovi sa podarilo vykresliť ho ako obeť. Doslova ako baránka, produkt chybného systému. Ako obľúbenca, ktorý prišiel o popularitu a stal sa z neho vyvrheľ. Čitatelia majú tendenciu obľúbiť si takéto postavy a Ashok nie je výnimkou. Navyše sa kvôli politikárčeniu ostatných musí vybrať na akúsi veľkolepú výpravu, hoci ju vníma ako ten najhorší trest.

Ashokova príbehová línia knihu ťahá po chodníčkoch hrdinskej fantasy. Zvyšní aktéri ho do veľkej miery zatieňujú a neústupne odkoňujú dej smerom k epickej fantasy. Na rozprávačských stoličkách sú zastúpené všetky kasty. Postupne odvíjajú klbko úkladov temných čarodejníkov a intríg politikov. Opisujú sprisahania, vraždy a plánovanú genocídu. Takže čitateľ sa má čím zabávať. Correia sa totiž uistil, že v správnom pomere namieša akciu a vysvetľovanie.

Text je vďaka tomu prehľadný. Odhaľuje motiváciu niektorých postáv, no zatajuje pohnútky iných. Ukazuje, čo sa deje, ale necháva priestor pre dohady. Nesnaží sa ohúriť nevšednými konceptmi alebo prehnanou originalitou. Vo svojej podstate ide o dosť tuctové rozprávanie o svete, kde ľudí k stene tlačí nefungujúci systém. Kde sa musí z krvi zrodiť hrdina, aby všetkých spasil. Autor teda nepredstiera, že znovu objavil Ameriku. Miesto toho sa zameral na prebudenie zvedavosti.

Najskôr zariadil, aby čitatelia začali súcitiť s hlavným hrdinom. Podporí to tým, že je tajomný a aktéri vždy vedia viac a nič neprezradia. To sa nezmení ani s otočením poslednej stránky. Autor však nezabúda ani na zážitok v podobe emócií. Nesnaží sa nikoho citovo vydierať. Miesto toho nezatvára oči pred ničím. Nielen pri súbojoch, ale ani pri opise spoločnosti či dlhodobého vykorisťovania. Ukazuje prehrešky, nedostatky, vystavuje na obdiv tie horšie charakterové vlastnosti. Vďaka tomu svojmu svetu prepožičiava reálnosť.

Kniha Syn černého meče predstavuje solídny úvod do ďalšej epickej trilógie. Atmosféra je temná, prostredie krvavé a panuje tu napätie blížiacej sa búrky. Text na jednej strane baví možnosťou sledovať hrdinskú cestu Ashoka Vadala, na tej druhej zaujme úkladmi a intrigami mocných. Correia v čitateľovi dokáže prebudiť záujem. Navyše zabezpečil, že čitateľ bude aj držať prsty hlavnému hrdinovi. Dej je dobre rozložený, no v skutočnosti odhaľuje len málo. Čakanie na pokračovanie sa preto niekomu môže zdať nekonečné.

R.Nevřivý
05.07.2022 5 z 5

Moje první přečtená knížka od tohoto autora a musím zde vyjádřit svou naprostou čtenářskou spokojenost.
Chytře napsaná zápletka o hrdinovi s mocným magickým mečem, který zpočátku působí jako panák jenž má jít z boje do boje. Ovšem postava bojovníka jménem Ashoka Vadal se s každou další kapitolou stává více lidskou a i jeho konání zde má promyšlené opodstatnění. Vedlejší postavy jsou tady naprosto skvělé a mají uvěřitelné motivace (včetně padouchů).
Opravdu působivý příběh plný akce a magie.
Navíc se to odehrává ve světě, který mi připadá jako zajímavý mix Indie se svým kastovním systémem a Japonskem v období Sengoku

Autorovy další knížky

Larry Correia
americká, 1977
2012  87%Lovci monster s.r.o.
2015  91%Drsná magie
2014  92%Nemesis
2013  89%Alfa
2013  90%Vendeta

Kniha Syn černého meče je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce89x
Chystám se číst73x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x