Kořist

Kořist https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391200/bmid_korist-PSD-391200.jpg 4 73 21

Sága rodu Courtneyů série

< 16. díl >

Francis Courtney připlouvá ke břehům Afriky, aby pomstil smrt svého otce. Hamižní obchodníci a obávaní piráti, kteří pobřeží obývají, v podstatě představují vřelé uvítání ve srovnání s nebezpečím, jež vychází z rodinného kruhu. Setkání příbuzných rozdrásá staré rány a vyústí v tuhý boj, v němž se odráží hříchy předchozí generace.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Tiger's Prey , 2017


více info...

Přidat komentář

ropotamo
26.07.2022 4 z 5

Typický Wilbur Smith, trocha napětí, trocha romantiky, na závěr happyend. Pohodovka na letní relax u bazénu

mi-380
02.06.2022 4 z 5

William, Tom, Guy a Dorian, čtyři bratři, synové lorda Henryho/Hala. Strom života rodiny Courtney se dá na „těch internetech“ najít, dobrá pomůcka pro nadšence, který má v plánu zvládnout všech 21 románů, většinou nadprůměrně obsáhlých. Tohle je čtvrté pokračování, z Afriky se přesouváme do Indie, po KOŘISTI touží piráti, všechny Východoindické společnosti i drobní lumpové. S tímhle pozadím autor zamotává osudy čtyř rozdílných bratrů a jejich potomků do dramat po vzoru antických tragédií, kde bratr nezná bratra, syn otce, a pokud ho zná, pak ho i přesto musí zabít. Znovu oceňuji způsob, jakým si autor se čtenářem pohrává: povahy hrdinů mají do stoprocentní šlechetnosti stejně daleko jako jejich rodná Anglie od Indie, a na slušnou délku jejich života bych se bál vsadit i tu poslední libru, co mi zůstala z výletu a teď na mě pomrkává z poličky nad stolem.
Audiokniha, Martin Zahálka umí vyvolat správnou atmosféru: bručí, hromuje a nebojí se i kňourat.
85 % (zatím 44 hodnotících s průměrem 83 %).


Kacatko86
27.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Autora mám ráda, píše čtivě, ale jak se snaží knihou vyplnit mezery nebo pospojovat jednotlivé rodové větve, dopouští se spousty chyb, které pozornému čtenáři neuniknou. Škoda, za mě jeden ze slabších příběhů, i z důvodů, že děj se odehrává mimo Afriku.
SPOILER
V knize se setkává Tom se svým synovcem Francisem (syn Černého Billyho) a synem Christopherem (nevl. otec je dvojče Guy). Je vidět, že svět je malý a o náhody v něm není nouze.

SumýšIrena
20.09.2021 odpad!

Ach Bože, tohle se nepovedlo. Ságu Courtneyů zbožňuji a mám ji přečtenou alespoň osmkrát. A proto se mi tahle kniha tak nelíbí. Hned na začátku jsem se dozvěděla, že Zama, syn Aboliho, je už skoro dospělý, ale Tomův syn Jim není na světě. V Modrém horizontu je jasně napsáno, že vyrůstali spolu, společně s Mansurem, synem Doriana. Ten tady také neexistuje. Podobných omylů je mnohem víc. A do úplné deprese mě uvrhla poslední věta knihy. Z té jasně vyplývá, že pan Smith plánuje napsat pokračování, tentokrát o Dorianovi. Tomu se určitě vyhnu obloukem.

a.k
21.03.2021 5 z 5

Z nekončící ságy rodu Courtneyů mám přečtenou tak třetinu série a mám ty chlapy Courtneyovy moc ráda, ať jsou z jakékoliv generace. S nima se člověk ani chvíli nenudí. Opět velké dobrodružství na moři i v exotických destinacích, rodové sváry a napětí. Výborně se to čte a děj má spád. Už se těším, až se ke mně dostane některý z dalších dílů.

Francois17
27.12.2020 5 z 5

Další díl a další skvělé dobrodružství. Událo se tu spousta zásadních věcí. Jsem zvědav jak to autor zaonačil, aby to zapadalo do děje, který byl napsán mnohem dříve. No uvidíme, každopádně další pokračování je dost tlustá bichle. Tohle bylo ale výborné, velice čtivé.

mariva
06.11.2020 4 z 5

Moje první setkání s autorem, který je tak populární, že jsem si od něj něco musela přečíst. Určitě to bylo strhující čtení, spousta dějových zvratů a napětí, někdy snad až zbytečně mnoho drastických popisů bojů a zranění. Dost nepřirozeně působilo, jak hlavní hrdinové zázračně procházejí všemi boji téměř bez zranění, ale určitě to není poslední autorova kniha, kterou jsem četla.

ferda
09.07.2020 3 z 5

Pan Smith by už toho psaní měl nechat. Přečetl jsem od něho skoro všechno, ale ty poslední knížky už za moc nestojí.

hossek
25.03.2020 5 z 5

Pecka !!!

Opatov
23.12.2019 5 z 5

Indie, piráti, boj o moc vyústí v boj o holý život. Naivní Christopher, naivní Francis. Oba život velmi rychle poučí. Nejdůležitější postavou je Tom, charakterni, charismatický dobrodruh, který všechny postavy propojuje. Krásné dobrodružství, ze kterého je jasně patrná autorova znalost prostředí a zvyků. Díky detailům příběh úplně ožívá. Pro mě byl nejzajímavější průběh lovu na tygra.

Zmitko.m
17.12.2019 4 z 5

Rád jsem se v této knize vrátil ke svým oblíbencům Cortneyovým, konkrétně k Tomovi a jeho rodině...Obzvláště zajímavý byl přerod mladších postav - Christophera, který se na svou cestu vydal kvůli lásce a nakonec usiloval o pomstu a naopak Francise, který usiloval o pomstu a získal lásku svých příbuzných.....Také docela neobvyklé, že tentokrát se děj neodehrával přímo v Africe, jak jsme u Wilbura zvyklí, ale v Indii.

pifffka
14.11.2019

Takové pohádkové "dobrodrůžo". Ale i to se dá někdy číst.

MKrat
02.11.2019 5 z 5

napínavá kniha..dík autorovi...

starucha
19.10.2019 5 z 5

Opět nezklamal autor. Napínavé ,...

Nočnípták
11.03.2019 3 z 5

Když čtu jméno Wilbur Smith, hned mně naskočí Řeka bohů. Pro mne velký zážitek. Tak jsem tedy zkusila Kořist. Nemohu říct, že bych byla přímo zklamaná, to ne. Četla se dobře, rychle. Děj má spád a akce z knihy přímo prýští. I když jsem nečetla předchozí knihy z této ságy, vůbec to nevadilo. Rodinné vztahy zde byly popsány tak, že jsem se neztrácela. Ale...Vždycky se najde nějaké ale... Jako by toho všeho na mne bylo nějak moc. Moc akce, moc zápletek, moc krutosti, moc...všeho. Když jsem byla tak v půlce knihy, plánovala jsem, že začnu tuhle ságu od začátku. Už jsem to přehodnotila. Nejspíš se vrátím k egyptské tetralogii.

Zdenas5
21.02.2019 4 z 5

Čtivá oddychovka plná pohádkových hrdinů, kteří uniknou z každé zapeklité situace a bitvy.

čef
16.02.2019 5 z 5

No, pěknou rodinku nám pan autor, tentokráte s pomocí dalšího psavce, v tomto romanticky dobrodružném románu, vykreslil. Tu už ostatně známe z předcházejících 15 dílů. Výstavních padouchů nebo hrdinů je v této jedné rodině jak známo dostatek a tak je o zábavu vždy dobře postaráno. Na scénu přichází další generace a také jsme se přesunuli na nový kontinent, aby bylo co nového objevovat. Dozvíme se tedy jak se loví a bojuje na slonech, něco o rodech Marátů, Velkého Mogula a prohnaných vůdcích Východo-indické společnosti. Samozřejmě nechybí pravá, prodejná i vypočítavá láska, sex mohutný a dlouhý a jiné velké city, rodičovské nevyjímaje. Ne vše se dokonale našim hrdinům zdaří a tak je tedy opravdu dobře rozestláno i na další zajímavé vyprávění, které si jistě rád přečtu.

petrpospa
27.12.2018 odpad!

Člověk vydrží hodně. Více než kůň. Ale jen, když má silnou vůli. Já ji zřejmě mám, jinak bych tuto knihu do konce nedočetl. Snad jen úcta k věku autora a možná i zvědavost, jakou kravinu ještě ve zbytku děje vymyslí, mě donutily vydržet do konce. Ale posledních 200 stran to už bylo opravdu rychločtení. Kdo má Wilbura rád, zřejmě se mnou souhlasit nebude. U mě zabodoval pouze knihami ze starého Egypta. Ale toto bylo vůbec nejhorší, co jsem ta poslední roky četl. Nemám nic proti bohaté fantazii, ale uvítám, když se příběh odehrává na pozadí něčeho reálného. Tady jedinou realitou bylo moře a Indie. Dále už jen kombinace špatných scénářů pro nikoli béčkové, ale filmy ještě nižších kategorií. Mix filmů jako je Vinnetou, Indiana Jones, Sandokan, Rosamunde Pilcher, Tajemný hrad v Karpatech, Hra o jablko a 30 dílů Pobřežní hlídky s Pamčou Andersonovic.... Strašné! Skoro bych věřil tomu, že dědek Smith je už zasunutý v domově důchodců a poslední knihy za něj píše někdo z ošetřujícího personálu. Ale doporučuji k přečtení všem! Ať vidíte, co všechno je možné...
Já příště sáhnu raději po Fany Vavřincové ????

nero 13
09.12.2018 4 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale už to není ten Wilbur Smith v plné formě. Asi to dělá ten úctyhodný autorův věk nebo ti spolupracující autoři ale poslední knihy co jsem od autora četl už neměly takovou tu lehkost čtení díky které jsem jeho knihy hltal vždy téměř na jeden zátah.

Elapheg
30.11.2018 5 z 5

Velice zdařilá kniha od Wilbura. Kořist svým časovým i dějovým horizontem patří za knihu Monzun a před knihu Modrý horizont. Hlavními postavami této knihy jsou opět Tom Courtney a jeho žená Sára, jeho bratr Dorian Courtney a jeho žena Yasmini a nově také Francis Courtney, synovec Toma, Doriana a Guye a jeho přítelkyně Ana. Opět zde vystupuje Tomovo dvojče Guy Courtney a nově Guyův nevlastní syn Christopher Courtney.
V knize se v každé kapitole něco děje a osudy hrdinů jsou vzájemně velmi propletené. Tom a jeho blízcí v této knize projdou mnoha četnými bitvami, ať už na moři, či na pevnině, než všichni dojdou kýženého klidu, či dosáhnou svého cíle. Nudit se u této knihy rozhodně nebudete. O akci v této knize opravdu není nouze a je plná zvratů, i když tato akce často vyplývá z rodinné nenávisti zvláště mezi Tomem a Guyem. Rovněž s Francisem a Christopherem se osud v této knize nebude mazlit. Pro mě to bylo opětně přijemné setkání s mými oblíbenými hlavními hrdiny, ať už na moři, či při bojích na pevnině. Kniha má trochu otevřený konec a vůbec by mi nevadilo, kdybych se dočkal dalšího pokračování hrdinů. Jelikož jsem četl knihy po sobě, jak jsou uvedeny v databázi knih, stávalo se, že jsem se v po sobě jdoucích knihách dočkal opětovného obživnutí některých postav v dílech, ve kterých už by neměly vystupovat. Proto radím čtěte následovně, aby jste se tomu vyhli: 1) Dravec, 2) Zlatý lev, 3) Monzun, 4) Kořist, 5) Modrý horizont, 6) Na život a na smrt ( nebo, Když loví lev jiný název knihy ), 7) Hromobití, 8) Ptačí vodopády, 9) Pobřeží v plamenech, 10) Síla meče, 11) Běsnění, 12) Čas zemřít, 13) Zlatá liška, 14) Triumf slunce, 15) Kopí osudu, 16) Nad propastí. Přeji vám všem příjemné počtení s Wilburem, kterého se mi samému dostalo v každé knize. :-)

Autoři knihy

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
Tom Harper (p)
německá, 1977

Kniha Kořist je v

Právě čtených2x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce88x
Chystám se číst33x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x