Sade můj bližní

Sade můj bližní
https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97370/bmid_sade-muj-blizni-Py3-97370.jpg 4 5 5

Soubor studií vznikající v průběhu třicátých a čtyřicátých let, je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších knih, jaké byly Sadovu dílu kdy věnovány. Představuje podrobný rozbor východisek a hlavních motivů Sadova myšlení, které se takto vyjevuje nikoli jako marginální produkt perverze, ale jako svébytný filosofický systém s vlastními zákony a s vlastní logikou. Jestliže v raných textech Klossowski interpretuje Sadův ateismus jako produkt jakéhosi "nešťastného vědomí", v pozdějším textu, nazvaném "Filosof zločinu", vykládá Sadovy texty na základě vztahu mezi perverzním gestem a jeho literárním popisem.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Herrmann & synové
Originální název:

Sade mon prochain , 1947


více info...

Přidat komentář

PMR
13.11.2012 4 z 5

Jako literárně-vědní práce je kniha pojatá dost překvapivě.
Nejde v ní ani o přiblížení osobnosti markýze de Sade, ani o specifikaci literárních postupů / 'triků', které jsou v ní nějak založeny.
Čtenář má možnost spíše na základě rozborů jednotlivých aspektů Sadova díla proniknout do objektivní logiky, kterou toto dílo vyžaduje. Tzn. hlavně si všimnout určitých paradoxů: současné narušení i podržení norem, očistné chápání zla jako takového a podobně...
Ale pozor: kniha není moc populárně napsaná. Tak si je k ní nejlépe dát třeba konvici horkého punče ... pak je docela příjemná :-)

3497299
02.12.2011 4 z 5

Dílu markýze de Sade se věnuje jen málo seriozních studií a ještě méně jich existuje v českém překladu – tohle je jedna z nich a troufl bych si tvrdit, že Klossowského Sade můj bližní patří mezi ty vůbec nejvýznamnější knihy, které o filozofii libertinsky smýšlejícího markýze pojednávají. Koho zajímá teorie transgrese, Francouzská revoluce a 120 dnů Sodomy, neměl by studium Klossowského opomenout. Tento jediný překlad Klossowského díla do češtiny je typický případ u nás ignorovaného významného spisovatele a filozofa. Filmová poznámka: Pierre Klossowski je autorem předlohy k avantgarnímu filmu Raoula Ruize – L´Hypothèse du tableau volé.


Štítky knihy

markýz de Sade

Autorovy další knížky

Pierre Klossowski
francouzská, 1905 - 2001
2004  80%Sade můj bližní
2021  85%Nietzsche a bludný kruh