S nikým nechodím a nejsem cvok

S nikým nechodím a nejsem cvok https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39859/bmid_s-nikym-nechodim-a-nejsem-cvok-Aft-39859.jpg 4 45 10

Autor s neobvyklou otevřeností odpovídá na otázky spojené s láskou, zamilovaností, sexuální čistotou atd. Jak vypadá opravdová láska? Jaká jsou nebezpečí nezávazného chození? Omlouvá zamilovanost všechno? Je možné, aby byli muž a žena přáteli? K čemu je dobré být svobodný? Co je to skutečná čistota? Jak se zodpovědně připravit na manželství, které obstojí? Co mám dělat, aby se můj život líbil Bohu? Kniha Joshuy Harrise odpovídá na tyto otázky s neobvyklou otevřeností, upřímností a odvahou. Po svém vydání se okamžitě se stala bestsellerem mezi teenagery a mladými dospělými a byla dosud přeložena do dvanácti jazyků.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Samuel
Originální název:

I Kissed Dating Goodbye , 1997


více info...

Přidat komentář

adbrko
25.08.2023 3 z 5

Kladně hodnotím pozitivní pohled na svobodný stav, inspirující byly pasáže typu óda na čistotu. Jinak mi připadá, že knize chybí laskavost a působí přísně, což přičítám autorově nízkému věku. Pokud nebudeme pamatovat na to, že autor kritizuje hlavně bezhlavé chození, bude kniha znít extremisticky, a zapomene se na to snadno, protože autor běžně používá výraz chození na místech, kde by se hodilo nazvat stav spíš bezohledným balením.

Juan777
11.12.2019 odpad!

Jsem křesťan a knihu jsem chtěl přečíst ze zvědavosti, neboť jsem doufal, že mi ukáže jiný pohled na věc, jinou perspektivu.
Na 70. stránce nemám sil pokračovat. Literárně je kniha jedna z nejslabších, které jsem kdy četl. Je na první pohled vidět, že Joshua Harris je nevypsalý. To ale nebyl hlavní důvod, kvůli kterému jsem se do knihy pustil. Hlavním aspektem byl obsah knihy, který je na tom ještě o poznání hůře. Harris je zatvrzelý svými názory, ve vztazích se sám nevyzná. Je z něho cítit přehnaná úzkost, extrémismus v názorech, častokrát je upjatý. V knize mi nejvíce vadilo, že vztahu přikládá pouta, která partnery svážou, odvedou od jejich poslání, práce... Naprostá hloupost. Před napsáním této knihy si měl autor udělat v hlavě pořádek a počkat 30 let, možná by to poté stálo za přečtení.
V této formě se nezdráhám nazvat to odpadem, který do křesťanské literatury nepatří. Kniha mi nic nedala, vzala mi pouze čas.


Žaneta388
10.10.2019 5 z 5

Řekla bych že toto je naprosto jedinečná kniha. Poprvé jsem si ji celou přečetla když mi bylo 14. Ani ne po 10 letech jsem si ji už koupila a přečetla celou znovu.
Chápu, že láska asi pro každého znamená něco jiného. Já jsem se mimo to, ale také setkala s tím, že lidé a převážně mladí lidé vůbec snad ani nechtějí nic vědět o lásce.
Bohužel láska nerovná se momentální uspokojení a sex. Stejně tak jako slavný výrok matky Terezi, antikoncepce ničí lásku zná a uvědomuje si málokdo.
Ale má to dopad na všechny. Jsem ráda ,že i v dnešní době kdy se polovina manželství rozpadá našel někdo kdo to pochopil a snaží se odpovědět na tuto těžkou odpověď.

Páájí
01.07.2015 1 z 5

Kniha mi na dlouhou dobu dost zamotala hlavu... autor je ovlivněn vlastním zraněním. Zásadně s jeho hlavní myšlenkou - chození je špatné - nesouhlasím

Eridan
27.05.2015 5 z 5

Knihu jsem poprvé četl, když mi bylo asi 18, teď jsem si ji zopakoval po více než deseti letech. Na knize mě přitahuje její americký styl - plný konkrétních příkladů a čtivých příhod a příběhů ilustrujících důležité myšlenky. Některé obrazy mi zůstaly v mysli hodně hodně dlouho. Poměrně dost lidí píše o radikálním vyznění knihy, o její nereálnosti apod. Já to tak úplně nevnímám. Jaké je hlavní poselství knihy? "Chodit s někým jen pro samotné chození je cesta k bolesti. Je to jen vzrušující hra se smutným koncem. Chodit by spolu měli lidé, kteří jsou už vyzrálí psychicky i duchovně a mohou tak tomu druhému dát mnohem více a směřovat to k manželství." S tím se dokážu ztotožnit. Autor není proti chození jako takovému. Je pro to, aby se dva nejdříve poznali v kruhu přátel a ne si jen slepě vyměnili čísla a čekali, co z toho bude. Aby začali vztah budovat již na nějakých vzájemných sympatiích nejen fyzického rázu. V závěru knihy i (bohužel velmi krátce) ukazuje konkrétní návrhy, jak by takové chození mezi křesťany mohlo vypadat. Z knihy jsem si mnohé odnes do svých vztahů. Někdy mi pomohl vidět biblické zásady v jejich hloubce a šířce. Nemyslím si, že vždy je jeho postup možný (občas vztahy vznikají na pěknou dálku a tak není možné vše dobře vysledovat předem), ale chápu to jako užitečné rady. Prostě a jednoduše: Pokud pro vás Bůh něco znamená a chcete, abyste měli kvalitnější vztahy a dokázali poznat, kdo se k vám hodí a po čem vlastně toužíte, pak po téhle knížce šáhněte!

Katy007
13.07.2014 5 z 5

Takových knih by mělo být víc a mělo by je číst víc lidí :) rozhodně nelituji že jsem tuhle knihu otevřela, protože to byla nejlepší věc, jakou jsem v poslední době mohla udělat.

Lisbon
19.05.2014 4 z 5

Mě se to líbilo... Přijde mi, že autor vidí svět takový, jaký by měl být a bylo by to krásné, kdyby takový byl. Jenomže to o čem píše, se často vymyká dnešní době a páry o kterých se tam zmiňuje jsou možná jedněmi ze sta, ale třeba alespoň trochu tahle knížka přispěje k dobru a lidé si uvědomí co to na zemi provádí a jaké to má důsledky...

Tyyynab
30.12.2012 3 z 5

Odpověď z níže uvedeného odkazu je vyčerpávající. Samozřejmě, že některé věci se mi zdají přehnané, ale celková idea udržet vztah "v čistotě" v dnešním světě nevázaných vztahů a střídání partnerů jako na běžícím pásu je skvělá. Je to zkrátka reakce na to, jak dnes teenageři vidí vztahy. Já osobně jsem tím také znechucená a jsem tomu ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou. Než to odsoudíte, přečtěte si to a hlavně se dívejte kolem sebe. ;-)

anthea
17.04.2012

Na stránkách katolik.cz je zajímavý dotaz s odpovědí k této knize:

http://www.katolik.cz/otazky/ot.asp?ot=1685

smrček
28.09.2011

Koupila jsem, protože pracuji s mládeží a myslím si, že návazat vztah "na úrovni", není samozřejmá věc. Nebyla jsem zklamána
a kniha získala dobrý ohlas.

Štítky knihy

láska pro ženy sexualita

Autorovy další knížky

Joshua Harris
americká, 1974
2016  72%S nikým nechodím a nejsem cvok
2004  74%Ani ň - jak chránit své srdce před smyslností
2005  86%My dva spolu
2008  0%Vášeň pro církev: jak se do ní zamilovat