S leopardem v patách Zápisky lékaře nomáda

S leopardem v patách Zápisky lékaře nomáda https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325530/mid_s-leopardem-v-patach-zapisky-lekare-OCx-325530.jpg 4 20 4

Autor Nesmrtelné túry do Compostely (Prostor 2015) se v této knize ohlíží za zákrutami vlastního života a zachycuje je se stejným vtipem, uměním zkratky a neokázalou hloubkou. Nahlédneme do pozadí fakultní medicíny i akademické politologie, humanitárních aktivit i vojenských misí OSN, nemocničního provozu i kabinetní politiky, literární branže i vrcholné diplomacie. Rufin ale nepředkládá reportáž ani autobiografii, nýbrž mozaiku výjevů a zkušeností propojených jeho sebeironií a svěžestí jeho jazyka. Svou životní cestou, která ho zcela doslova zavedla do chýší i paláců a na mnoho dalších významných i zvláštních míst, Rufin prochází tak trochu jako šibal z pikareskního románu – ovšem šibal, který současně patří mezi nejvýznamnější postavy světového humanitárního hnutí. Vážnost, kterou za jeho historkami nakonec tušíme, je o to působivější.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Un léopard sur le garrot , 2008


více info...

Přidat komentář

GreenMagritte
15.12.2022 5 z 5

Jean-Christophe Rufin, francouzský autor, který u nás bohužel nevychází. Já jsem ale měla tu možnost přečíst si Červený obojek a Nesmrtelnou túru do Compostely a tuhle knihu jsem nemohla obejít. Název asi mnohému čtenáři přislíbí více, než může čekat - tedy není to ani tak příběh o zážitcích "lékaře bez hranic" jako spíše autorovy memoáry o jeho celoživotním vztahu k medicíně a hledání sebe sama skrze spisovatelské povolání.
.
Pokud jste student medicíny, tak ji vřele doporučuji. Nikdy jsem totiž nečetla nic tak otevřeného o lékařském prostředí, o kritice medicinského systému, o úctě ke smrti, o přechodu humanitního zájmu o člověka v jeho celistvosti k ryzí medicíně jako vědě. Úvahy o lékařském poslání, rozprostřeném mezi životem a smrtí, stejně jako kritika humanitárních organizací prolezlých politikou, ztráta iluzí vs. skutečná pomoc... to jsou jen některá témata v tomhle zručném pelmelu z pera J.Ch. Rufina.

Akana
18.03.2022 4 z 5

Na to, že kniha obsahuje něco dost odlišného od mých očekávání, nejsem zase tak zklamaný. O autorově působení u Lékařů bez hranic, natož pak přímo o "práci v terénu" je tu naprosté minimum, místo toho dostanete do ruky memoáry jednoho lékaře-spisovatele, který postupně poztrácel iluze o medicíně a našel své místo na poli literatury. Jak říkám, s těmito vyhlídkami jsem po knize nesahal, ale Rufin je naštěstí šikovný vypravěč se spoustou bystrých postřehů, takže tento drobný omyl rozhodně neberu jako újmu.


bookemma
31.08.2020 4 z 5

Zajímavá životní cesta inspirativního člověka napříč všemi možnými odvětvími lidských činností. Autor velice čtivě popisuje, že politika je v dnešním světě (i v 60. letech) takřka všudypřítomná a prakticky se jí nelze vyhnout.
Ocenila bych o trochu více popisu jednotlivých misí a lékařské praxe na nich. I tak mi ale kniha dala zajímavý vhled na zakládání organizace, do které jsem sama chtěla vstoupit, a sice Lékaři bez hranic, která, ač nevládní, nepolitická a zkrátka "bez hranic", často sama čelí bojům větším, než mohou být ty, ve kterých pomáhá.

medvedice3
04.03.2018 4 z 5

Autorovy životní příležitosti i rozcestí v dobových kontextech. Vtipně a lehce napsané.

Štítky knihy

životopisy, biografie politika Lékaři bez hranic

Autorovy další knížky

Jean-Christophe Rufin
francouzská, 1952
2015  82%Nesmrtelná túra do Compostely
2015  71%Červený obojek
2008  72%Adamova vůně
2017  74%S leopardem v patách Zápisky lékaře nomáda
1999  40%Vyslanec Jeho veličenstva