S bubnem na zajíce chodil

S bubnem na zajíce chodil https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199235/bmid_s-bubnem-na-zajice-chodil-ECF-199235.jpg 4 8 2

Román s ozvuky děl Michaila Bulgakova, Umberta Eca i latinskoame­rického magického realismu je sžíravou politickou satirou na poměry v rumunské společnosti devadesátých let minulého století, dobu liknavého přechodu od totality k demokracii, kdy staré modly padly a na jejich místo se drali taškáři a falešní proroci všeho druhu. V klauniádě kombinované s metafyzikou uvádí autor do příběhu náboženskou společnost se ztřeštěnou nesourodě poslepovanou ideologií, bojůvku fašistického zrna vyznávající vtělení dávného moldavského knížete a všudypřítomnou tajnou službu, jejíhož informátora proměnila uzbecká KGB kdysi v zrzavého kocoura. Střet různého pojetí spásy vede ke konfliktu a k otázce, zda je záchrana světa vůbec možná.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Venea din timpul diez , 2004


více info...

Přidat komentář

AnjaVCL
29.06.2018 4 z 5

Nelze upřít určitou příchuť bulgakovovských nápadů, ale rumunské balení je poměrně originální. Jedná se o překvapivě čtivou a příjemně ubíhající knihu.

bondula
23.04.2014 5 z 5

Keď je toto východoeurópsky magický realizmus, tak východoeurópsky magický realizmus žeriem!
Chaos, ktorý vznikol v Rumunsku po páde causeskovho režimu autor zobrazuje ako melu nacionalistov, falošných spasiteľov, vzmáhajúceho sa pravoslávia, šialených kariéristov a upadajúcej tajnej služby. Každá zo strán má vlastné zámery, vlastné metódy, ako ich dostiahnuť. Do toho vstupujú komické nadprirodzené prvky a všetko vtipne vysiela v priamom prenose rumunská televízia.
Text sa spočiatku tvári vážne, autor nastoľuje závažné otázky z oblasti viery a zmeny spoločenskej klímy. Ku koncu už inak ako s humorom brať nedá, mení sa na akýsi veselý thriller.
Radím len s hlavnými postavami príliš nesympatizovať, na záver to môže priniesť sklamanie.


Štítky knihy

rumunská literatura Cena Josefa Jungmanna

Autorovy další knížky

Bogdan Suceavă
rumunská, 1969
2014  73%S bubnem na zajíce chodil
2014  0%Miruna, A Tale

Kniha S bubnem na zajíce chodil je v

Přečtených9x
Knihotéce3x
Chystám se číst24x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x