S bolestí druhých před očima

S bolestí druhých před očima https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75768/bmid_s-bolesti-druhych-pred-ocima-7tA-75768.jpg 4 35 5

Jaký účinek má na způsob, jímž vnímáme okolní svět, každodenní přísun záběrů válečných konfliktů a lidského utrpení vůbec a k jaké emocionální a skutkové reakci nás podobné výjevy, zprostředkovávané televizní či počítačovou obrazovkou, v delší perspektivě vedou? Vyvolává pravidelný kontakt s obrazy bolesti druhých soucit, apatii, nebo dokonce sám násilí podněcuje? Přední americká autorka a kritička se ve svém nejnovějším knižním eseji zamýšlí nad dějinami zobrazování a vnímání násilí, bolesti a utrpení, jejich politickou a mediální manipulací i nad někdejšími vlastními úvahami o médiu fotografie a dospívá k novým, nezřídka krajně znepokojivým závěrům.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Regarding the Pain of Others , 2003


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
02.12.2021 4 z 5

Paní sousedka se mě ve výtahu ptala, jestli tuhle knížku musím číst kvůli práci. Ale ono to bylo opravdu z osobní potřeby. Cítím to jako naléhavý problém - podle čeho třídit mediální informace/obrazy soutěžící o mou pozornost a jak k nim přistupovat. Rozsáhlou oblast lze rovnou pominout jako ve své podstatě neskutečnou, která nemůže vznášet jakýkoli nárok. Přesto zůstává mnoho položek, které závažné jsou - a také zdeformované výběrem, absencí kontextu, efektním způsobem podání, krátkou životností, řazením podstatného vedle nepodstatného... S jakým postojem, s jakými kritérii a s jakou výzbrojí se nořit do této více či méně nečisté "hry se zprávami", aby výsledkem bylo co největší dobro?
Před lety jsem si k tématu udělala pár poznámek při čtení Konrada Lorenze, Susan Sontag je obohatila nejen o historický přehled a jeho rozbor.

Palivo
12.06.2018 4 z 5

Zuzana Nedelova se v tehle eseji venuje tomu, jak lidi vnimaji hruzostrasne fotky z valek a proc se to vlastne musi fotit. Bylo to velmi poucne a az jsem byl prekvapen, kolik legendarnich a znamych fotek bylo naaranzovano. Bohuzel, nenasel jsem v knize nic o legendarnich fotkach jako treba Lenka Korinkova na maderu v prikopu, nebo prijezd Pomejeho na koni na svatbu s Dzambulkou, tudiz to asi nakonec necham za ctyri hvezdy. Esej ostatne neni kompletni, protoze Sontagova nikdy nevidela moji fotku jak se valim v pokadene toi toice na zemi, coz by ji dle meho nekolik kapitol zcela jiste prehazelo.


zarivybagr
21.10.2015 4 z 5

Skvělá, velmi citlivá a své téma vyčerpávajícím a účastným způsobem popisující esej. Obžaloba války neskrývající jistou bezmoc z její zrůdností a toho, že jí lidé jsou schopni. Kniha jemně, hřejivě a přesvědčivě vybízející k lidskosti, ke které nás nedovedou mediální obrazy vzdáleného utrpení, ale jedině, kromě přímého prožitku, upřímně míněná snaha po pochopení. Podnět k účastnosti a dalšímu přemýšlení.

Jarin212
13.02.2015 5 z 5

Sontagové rozjímání nepostrádá analytické věcnosti, její myšlenky hluboce prosakují až do pater současných. Nemá nejmenší zábrany s přesností vymezit roli válečné fotografie z hlediska propagandy establishmentu, obdobně otevřeně hovoří o poptávce telete konzumu. Kromě pregnantní argumentace nabízí i tolik potřebný (aktuálně obzvlášť absentující) smysl pro humanismus a prostou lidskou empatii.

Rachel
15.01.2014 5 z 5

Úvahy o zobrazování násilí a smrti, o nás a našem měnícím se přístupu k nim. Knížka která se nedá shrnout v jednom komentáři, ale rozhodně by se měla číst.

Štítky knihy

eseje

Autorovy další knížky

Susan Sontag
americká, 1933 - 2004
2002  94%O fotografii
2011  87%S bolestí druhých před očima
1997  75%Nemoc jako metafora / AIDS a jeho metafory
2011  86%Ve znamení Saturna
1995  60%Milenec sopky