Růžová daň

Růžová daň https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474901/bmid_ruzova-dan-vFz-474901.jpg 4 7 3

Pokud máte rádi škatulky, tak je to: Feministická agitační romantická menstruační poezie. Pokud nemáte rádi škatulky, tak jsou to příběhy všedního dne. Autoterapie. A momentální výstřely slov, nálad a dění.

Přidat komentář

Romča11
28.12.2023 4 z 5

Růžová daň je skvělá básnická sbírka, plná básní, které se zabývají různými ženskými tématy. Takovými tématy, které dnešní mladé holky prožívají a zažívají.
Velmi se mi na ní líbilo, že při jejím čtení jsem se najednou cítila, že nejsem sama, kdo určité věci prožívá a že jsou vlastně normální.
Obecně jsou pro mě básně spíše o emocích a já se při čtení těchto básní cítila pochopena a celkově ve mně vyvolávaly pozitivní emoce.
Hodně se mi líbilo, jak si autorka v básních nebere servítky a popisuje a zachycuje věci popravdě, tak jak jsou.
Sbírka je kraťoučká a čtivá, takže jsem ji měla přečtenou za chvilku. Ale musím přiznat, že u některých básní jsem se zastavila, protože mě přiměly zamyslet se nad věcmi, o kterých pojednávaly.
Líbila se mi také jednotlivá témata, o kterých jednotlivé básně pojednávají jako jsou láska, emoce, vztahy apod.
Trochu mě iritovalo, že básně jsou psány převážně volným veršem, ale po chvilce jsem si na to zvykla a už to ani nevnímala.
Zaujaly mě i různé ilustrace, které se v knize nachází a které různé básně doprovází. Jsou povedené a krásně básně doplňují.
Růžová daň je skvělá sbírka básní zabývající se ženskými tématy, u které se budete cítit pochopené a uklidní vás, že nejste sama, která dané věci prožívá a že jsou vlastně docela normální. Básně opravdu působí jako terapie.

ZvejkuBejku
17.06.2021

autorka knizky je z Brna a jestli neco vyjadruje tuto sbirku tak prave Brno. Brno je mesto, kde drive nejbohatsi ctvrt je nyni ghettem - Brno ve vsech svych paradoxech: v chudobe promichane s luxusem na jednom jedinem miste.
Uz i nazev- Ruzova dan- je paradox. V basnich Moniky Fischerove se krasne misi s osklivym a naopak. V kazdym jin je trochu jang. A kdyz uz se clovek zacne trochu dojimat, hned prijde chvile, kdy si autorka sarkasticky rypne sama do sebe nebo do okoli. Cela sbirka je oscilace mezi touhou vzletnout a “betonovou realitou brnenskych sidlist”. V Brne se chudoba neskryva na periferiich a stejne tak i sbirka je ve svych paradoxech vlastne velmi uprimna.


jaroslav2797
14.06.2021 4 z 5

Kdo čeká jemnou milostnou poezii bude zklamán. Kniha nabízí pohled do života mladé ženy 21. století, který je všelijaký ale rozhodně není růžový. Název knihy i sama autorka přímo vybízí k zařazení do škatulky ženské poezie řešící otázky rovnosti pohlaví, v praxi se pak tématu genderu dotýká pouze několik básní. Situace ze života předkládá autorka v syrové podobě prostě, sprostě někdy až nemravně. Ilustrace v knize si s básněmi v ničem nezadají a stalo se mi, že jsem byl více šokován ilustrací, než samotnou básní.
Autorka dovede být na jedné straně melancholická a jemná, na straně druhé pak naturalistická a sprostá. Kniha jako by vás vybízela ať zaujmete postoj, přitom neříká jaký by ten postoj měl být. Přiznám se že některá témata jako by šla úplně mimo mě, což asi zažije každý muž který nahlédne do života ženy. Většina básní je psána volným veršem, po přečtení mi v hlavě uvázly básně Sebestřely, Konec měsíce a Vlkům.

Doporučuji přečíst.

Autorovy knížky

Monika Fischerová
česká, 1995
2018  86%Růžová daň

Kniha Růžová daň je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst1x