Růže v betonu

Růže v betonu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492782/mid_ruze-v-betonu-uUd-492782.jpg 4 19 5

Jestli sedmnáctiletý Maverick Carter něco ví, pak je to, že se o rodinu stará skutečný muž. Jako syn bývalé legendy gangu to Mav dělá jediným způsobem, který zná: jedná pro King Lords. S těmito penězi může pomoci své matce, která pracuje ve dvou zaměstnáních, zatímco jeho otec je ve vězení. Život není dokonalý, ale s přítelkyní a bratrancem, který mu vždy kryje záda, má Mav vše pod kontrolou. Dokud Maverick nezjistí, že je otcem. Najednou má dítě, Seven, který na něm ve všem závisí. Ale není tak snadné dokončit školu a vychovat dítě. Takže když se mu nabídne možnost jít rovnou, vezme ji. Ve světě, kde se od něj neočekává nic, možná Mav dokáže, že je jiný. Když vám však v žilách koluje krev King Lorda, nemůžete jen tak odejít. Hrozí, že loajalita, pomsta a odpovědnost roztrhají Mava na kusy, zvláště po brutální vraždě milovaného člověka. Sám bude muset přijít na to, co to vlastně znamená být mužem.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Concrete Rose , 2021


více info...

Přidat komentář

roso.mak
14.10.2023 4 z 5

Takový trochu idealistický náhled do drogového černého ghetta.

Jo jasně, jsou tam mrtvoly, bez toho by to bylo jen těžko uvěřitelný, ale je pro mě hezké myslet si, že kluk, co tam vyrusta má možnost nebyt v gangu, nebo, že když v sedmnácti udělá holce dítě, etak normální, že se postará.

Knihotyna
31.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Hlavní témata této knihy: rasismus, gang, neplánované těhotenství, mladý rodič, vražda, ghetto, zrada, přátelství, smysl života

--- může obsahovat spoilery ---

Kniha, která vypráví o Maverickovi, ten se na svůj věk musí poprat hned s několika problémy, mimo jiné i s tím, že je mu 17 let a brzy bude mít již druhé dítě. Každé ovšem s jinou dívkou. Navíc je v gangu. Tátu má ve vězení. Mamka má dvě práce. A on nestíhá školu. Natož slušnou práci. Najde zavražděného svého bratrance a snaží se dostat život pod kontrolu a určit jasné hranice. Jenže slušná práce vám dost peněz nevydělá a navíc, když si jednou v gangu, ven se nedostaneš.

Postavy, které mi rozhodně nesedly: King a Iesha

Postavy, které ba naopak byly super :): rodiče Mavericka, pan Wyatt

Musím říct, že se mi moc líbilo, jak dospělí nahlíželi na Mavericka. Především tedy již výše zmíněné postavy. Nejednali s ním jako s dítětem, ale hodili ho do vody - když mohl mít dost "nezodpovědnosti", tak teď se prostě musí starat. Zároveň ho nikdy nenechali ve štychu a vždy se mu snažili pomoct a navést ho tím správným směrem.


kalinkacz
25.12.2022 4 z 5

Růže v betonu je novinka mé oblíbené Angie Thomas, která píše za mě jedny z nej heavy contemporary.
Tato novinka je prequel k jejímu debutu Vypálená nenávist, hlavním hrdinou je otec hlavní hrdinky právě z Vypálené nenávisti… Opět tu máme důležitá témata jako rasismus, drogy, dospívání, hádky v rodině a nečekané otcovství…
Tato kniha je sice dle mého nejslabší od autorky, ale i tak byla skvělá a mohu ji s klidem doporučit.

kikikrat
07.10.2022 5 z 5

Miluju Vypálenou nénavist a rozhodně jsem si nemohla nechat ujít tuto knihu. Moje milá Star, přiběh tvého otce byl skoro stejně tak dobrý jako ten tvůj. Autorka vás upoutá hned na začátku knihy a nutí vás číst dál a dál o těch obyčejných i drsných věcech. Tak skvěle vše popisuje, že tomu příběhu věříte a máte pocit, že tam někde ten Maverick opravdu byl a měl tvrdý život. A jak se s ním popasoval? O tom si přečtěte! Mrzí mě, že autorky knihy nemají více čtenařů, protože si to opravdu zaslouží.

JitulHa
06.10.2022 5 z 5

Předchozí knihy od Angie Thomas, mám v knihovně nepřečtené snad od té doby, co u nás vyšly. Nicméně, tento příběh mě tolik nalákal, že jsem se pustila do čtení prakticky hned, jak se mi kniha dostala do rukou! Nyní se mi ani nedostává slov, Angie nejenže skutečně umí psát, ale je i vidět, že dané prostředí života na periferii jí není úplně cizí, nebo má tuto problematiku dobře zrešeršovanou. Každopádně se to promítlo do řádků Maverickova příběhu... Někdy se může zdát, že stávající situace, je natolik neutěšená, že zkrátka nemáme jinou možnost, děláme co musíme. Naopak, vždy záleží na konečném rozhodnutí nás samých, jestli pokračovat dál, či otočit list, a vydat se na novou nepopsanou, tím pádem trochu děsivou cestu... Co jsme ochotni obětovat, a můžeme se vlastně změnit, nebo nás předsudky a prostředí předurčují?? Skvělá kniha!

Autorovy další knížky

Angie Thomas
americká, 1988
2018  82%Vypálená nenávist
2020  79%Teď je řada na mně
2021  66%Blackout
2022  77%Růže v betonu