Rusovláska z ostrova

Rusovláska z ostrova https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45367/bmid_rusovlaska-z-ostrova-663485ab40bf9.png 4 71 71

Ostrov Skye, Skotsko, 1847. Doktor Reilly Stanton, osmý hrabě ze Stillworthu, opouští svou londýnskou praxi a odjíždí na ostrov Skye v severním Skotsku, aby si dokázal, že není opilec a budižkničemu, jak se o něm vyjádřila jeho bývalá snoubenka, ale je schopen obstát v drsných podmínkách na severu jako venkovský lékař. Zakrátko však zjistí, že zde má v lékařské profesi konkurentku - urostlou a divokou rusovlásku Brennu Donnegalovou, dceru někdejšího lékaře na Skyi, která metodicky a s velkým zaujetím pokračuje ve výzkumech svého otce a snaží se čelit epidemiím cholery, jež ostrov postihují. O Brennu se uchází hrabě z Glendenningu, ale ona ho odmitá. Reilly a Brenna jsou zpočátku jako oheň a voda, postupně však k sobě nacházejí cestu a nakonec po mnoha napínavých a někdy komických situacích se do sebe zamilují.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Lady of Skye , 2000


více info...

Přidat komentář

rampapa
30.06.2022 5 z 5

Tak tohle bylo krásné a nádherné. Miluju knížky o Skotsku. Moc se mi knížka líbila a velmi jí doporučuji všem co mají rádi romantiku.

Ludmila02
12.10.2020 5 z 5

Výborná, vtipná kniha se sympatickými hlavními i vedlejšími postavami. Velmi mě bavil skotský hrabě, dost jsem se nasmála při jeho žárlivých scénách. Samozřejmě jak někdo píše níže, asi některé chování hrdinů úplně reálně nezapadá do té doby, hlavně emacipovanost Brenny. Ale zase na druhou stranu jde o oddychovou četbu-historickou romanci a u knih tohoto typu nechci číst o uťápnuté konvencemi sešněrované hrdince, která pořád sedí u okna, vzdychá a vyšívá a její největší počin je výlet kočárem do parku nebo návštěva plesu, jak by patrně v realitě té doby Brenna žila. Takže já jsem se bavila a vřele doporučuju. Styl psaní autorky mi vyhovuje, žádné sáhodlouhé zbytečné popisy čehokoli, děj je svižný a navíc se mi líbilo, že autorka vypráví děj střídavě z pohledu jak Brenny, tak i Reilyho.


vcielka
23.10.2019 5 z 5

Velmi sa mi to pacilo. Chvilu som si sice zvykala na styl ale vdaka humornemu podaniu a realisticky vykreslenemu chovaniu postav som to velmi rychlo prekusla. A vlastne tieto 2 dovody boli pre mna najsilnejsim pozitkom v tejto historickej romanci :)

ariel platto
07.02.2018 5 z 5

Kniha mě mile překvapila :)

DUNIKO
27.04.2017 5 z 5

Moc pěkné,vtipné,romantické.

kackajh
05.03.2017 5 z 5

Mě se kniha navzdory mizernému hodnocení moc líbila. Dobře se četla, děj pozvolna plynul k očekávanému konci. Hlavní hrdina byl milej chlap a slečna Brenna byla sice moc hrdá, samostatná a nevimco ještě, trocha pokory by ji neublížila, ale zlá nebyla. No a hrabě, to byl prostě macho jak vyšitej, tomu bych s chuti jednu natáhla taky. Četla jsem lepší, ale i podstatně horší knihy.

moudivlacek
21.09.2015 4 z 5

A mně se kniha také líbila. Je to příběh doktora šlechtice, který se cítí být uražen bývalou snoubenkou, která v něm vidí jen opilce a chce jen jeho titul a peníze, on ale touží po pořádné lékařské praxi. Podle dalšího vývoje v knize udělal to nejlepší, co mohl. Odjet do neznáma, neohánět se tituly šlechtice a zkusit opravdu něco užitečného dělat. V tom jsem mu moc fandila.
Co se týče Breny, není ji proč hanět. Ne každý se ohání tituly, a to i v dnešní době, ti lidé to prostě nemají za potřebí, za ně mluví činy. Je sice děvče z divokých vajec, ale pokud vezmete období a drsnost Skotska a obzvláště pak té doby, jemná milostslečinka by jistě dlouho zde sama nepřežila. A ona ano a ještě se snažila pomáhat a léčit lidi a zvířata.
To, že se snaží odbýt šlechtice nápadníka, kterého nehce, to je špatné? Copak on dělal vše při námluvách k ní vše poctivě? Ne, ale to je prostě život.
Byl to hezký příběh, k zasmání, pobavení a odreagování.

Aracely
18.09.2014 4 z 5

Mě se kniha líbila, trochu mě rozčilovalo jakým stylem je psána ,ale šlo o zvyk. Druhá věc co bych vytkla byl trochu chaos, hrdinové pořád přemýšleli během rozhovoru a tak jsem občas měla zmatek v tom,co si opravdu říkají a co si myslí. Ještě posl.věc,řekla bych že autorce nejdou ehm milostné scény, že v jiných knihách od Meg , je nepíše,protože to je spís pro mladistvé a že jsem toho od ní přečetla hodně... ale historickou od ní až tuhle. Dala jsem 4 * protože mě děj bavil,bylo to napínavé a přečetla jsem ji před spaním a to jsem ráno vstávala v 5 ... :-D
I když vlastně začátek jsem přečetla u kamarádky která není z Ptahy,tak večer před usnutím, doma jsem pak musela počkat než ji budou mít v knihovně,Ale přesto trvám na tom, že jsem to přečetla téměř jedním dechem :-)

smuma
11.02.2014 1 z 5

Divila jsem se,že hrdinku neupálili pro čarodějnictví - její chování k tomu přímo vybízelo. Autorka si příběh měla zasadit do Ameriky, i když tam byli taky konzervativní:-), ale neměli tam šlechtice, kteří ji evidentně nějak vadí.

modranka
27.03.2013 2 z 5

Príbeh z 19. storočia napísaný cez prizmu amerického videnia demokracie. Hlavná hrdinka, takmer mužatka, síce krásna ale vulgárna s hlbokým hlasom, mi vôbec nesedela do tohto príbehu. Nepochopila som scénu, kedy Brennu gróf, požiadal o ruku a ona ho zmlátila tak, že mal opuchnuté ucho a monokel pod okom. Vôbec správanie Brenny aj oboch grófov bolo akési divné. Z pôvodného znevažovania anglickej aristokracie autorka opäť skĺzla k tomu, že nakoniec zo všetkých hlavných postáv urobila šľachticov. Teda aj Brenna, ktorá pohŕdala aristokratickými doktormi bola nakoniec vnučka vojvodu. Aj jej výskum cholery bol z pohľadu medicíny poriadna hlúposť. Keby skutočne niekto robil taký výskum ako ona, bola by to práve ona, kto samotnú chorobu roznášal. Príbeh by som označila za jednoduchú rozprávku pre jednoduchého čitateľa. Nemôžem si pomôcť, ale dávam len 2 hviezdičky.

marijko
09.07.2011 4 z 5

Úplně náhodou jsem "Rusovlásku z ostrova" zrovna dočetla a pravda je, že i mě to nejdříve zarazilo, než jsem zjistila, že Meg Cabot je opravdu tatáž Patricia Cabot (vlastním jménem Meggin Patricia Cabot), tudíž je to správně... a jde o jednu a tutéž spisovatelku.