Rubyina lžička

Rubyina lžička https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59258/bmid_rubyina-lzicka-60S-59258.jpg 3 30 9

Literárně vytříbený román se odehrává v Anglii roku 1933. Do ponurého továrního městečka přichází Isa Flyová, záhadná žena s bílými vlasy, na jedno oko slepá. Říká, že hledá ztracenou nevlastní sestru. Podmaní si čtrnáctiletou podivínskou Ruby, která jí pomáhá v pátrání. Obě se mezitím sblíží s novopečenou majitelkou továrny na knoflíky Trudou Blicksovou, mladou ženou, která jako poslední svého rodu právě zdědila krachující podnik. Jak Isa, tak Truda budí v obyvatelích městečka pouze nenávist a atmosféra nezadržitelně houstne.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ruby´s Spoon , 2010


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
27.02.2024 2 z 5

Další čtenářský přešlap v tomto roce. Kniha má dobré rozuzlení, ale dostat se k němu přes všechnu vatu je zdlouhavé. Ponurý příběh, u kterého se mi nepodařilo určit, jaké věkové skupině je určen a který působí spíš jako kdyby se odehrával ještě v 19. století. Konec je pro zkušenějšího čtenáře celkem předvídatelný, ale jak to bude jsem neuhodla až tak dlouho dopředu hlavně kvůli čtení v originále, který byl dost náročný (přímá řeč je v nějakém šíleném britském dialektu). Jedna z pozoruhodných věcí na příběhu je, že je to jeden z mála příběhů, kde jsou hybateli děje ženské postavy. Všechny tři mužské postavy jsou ve vedlejších rolích a všechny jsou úzce spjaty s hlavní hrdinkou. Ale jen kvůli tomu to za čtení nestojí. Kdyby kniha byla o 100 stran štíhlejší, byla by poutavější.

MystoganW
05.04.2021 1 z 5

Dobře napsané,jenže jsem četla a četla a neviděla v tom poutavý děj. Prostě jsem ho nenašla.


xxxmoncicak
02.01.2018 5 z 5

Kniha se mi četla od začátku velmi dobře a rychle. Ze začátku trochu nic moc ale postupem knihy dál to bylo záživnější a lepší a lepší ;o)

karavela
06.03.2017 3 z 5

Prvních 100 stran mě kniha vůbec nebavila,ale pak mě chytla a četla se velmi dobře.Malá Ruby mi byla moc sympatická,a i ostatní postavy měly šťávu.

Pavlina.13
15.07.2015 3 z 5

Začala jsem knihu číst s přesvědčením, že to bude příběh o čarodějnicích a na to jsem se dost těšila. No, tak vlastně není. Jedna postava je sice za čarodějnici považována, ale v pravém slova smyslu není.
Čekala jsem až do závěru knihy s tím, že dojde ke zvratu, který dodá celé knize šťávu, ale ani k tomu nedošlo. Závěr mě rozhodně zklamal. Nemůžu říct, že by to byla špatná kniha, ale není moc záživná.

Antoaneta
07.12.2014 4 z 5

Moc hezký příběh a krásná obálka knihy.Vydejte se do malého městečka a pomozte Ruby poodhalit rodinná tajemství opředená kouzlem starých legend.Najde tajemná Issy sestru kterou hledá?A kdo vlastně je samotná Issy?Moc ráda si tuhle knihu koupím určitě si jí časem ráda přečte i moje dcera.

vikaa
05.12.2014 4 z 5

Knížka Rubyina lžička v sobě spojuje kouzlo starých legend o mořských pannách s rodinnými tajemstvími, která se čtenářům zcela odhalí až na samém konci příběhu. Přestože máte v průběhu čtení dojem, že znáte či tušíte pravdu, zjistíte nakonec, že jste uhádli jen malý kousek toho, co se skutečně odehrálo. A malou Ruby, tu si člověk musí zamilovat nejen pro její schopnost přivolávat průšvihy, ale hlavně pro její touhu po lásce a porozumění a v neposlední řadě pro její houževnatost, která jí pomáhá překonat samu sebe a dosáhnout všeho, co si přeje.

Merlinit
21.06.2014 4 z 5

Trochu detektivní pátrání po nevlastní sestře tajemné Issy. Třináctiletá Ruby vidí v Isse možnost úniku ze zaprášeného vnitrozemského městečka plného klevetících sousedek a pomáhá proto s pátráním do roztrhání těla. Sama netuší, že v rámci pátrání odhalí lecjaká tajemství i ve vlastní rodině...

kadgam
01.08.2013

Trochu mystery príbeh, trochu detektívkou je kniha z prostredia malého mestečka, ktoré žije prácou a malichernými škriepkami obyvateľov.
Bystrá Ruby žije so starou mamou ale sníva o mori. Je spoľahlivá a zodpovedná no rada by od všetkého odísť. Nevie, že v nej sú spojené povahy starej mamy, ktorá nikdy neopustila domček a starého otca, ktorý sa zase nikdy nedokázal usadiť a ľahko opúšťal nielen ženy, ktoré ho mali rady ale aj svoje deti.
Napínavý príbeh troch sestier, ktoré o tom nevedeli a ich netere Ruby, ktorá "vypátra" rodinné tajomstvo.