Rozprávky pani husi

Rozprávky pani husi https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24476/bmid_rozpravky-pani-husi-shD-24476.jpg 4 21 3

Už v letech 1684-1691 vydal Perrault tři svazečky veršovaných pohádek a po jejich úspěchu roku 1697 anonymně Pohádky mé matky husy (Contes de ma Mère l'Oye). Název připomíná legendární matku Karla Velikého Bertu, která prý měla od samého předení "husí nohu". Sbírka obsahuje pohádky z ústního podání i od různých autorů, mezi nimi je například Popelka, Červená karkulka, Šípková Růženka, Kocour v botách, Modrovous, Paleček a další. Kniha měla neobyčejný úspěch, mnohokrát vyšla ve francouzštině a v překladech a prosadila žánr pohádky do literatury. Z Perraulta pak čerpali další vydavatelé pohádek, zejména bratři Grimmové v Německu, a z nich i čeští autoři. Slavné je vydání z roku 1862, které ilustroval Gustave Doré. Perraultovy pohádky byly několikrát zhudebněny a zfilmovány, mimo jiné i Waltem Disneym.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Contes , 1967


více info...

Přidat komentář

Štěpinambura
05.04.2023 5 z 5

Nádherně olustrovaná a milá kniha!

RonnieSmithx
08.01.2023 5 z 5

Ačkoliv je to kniha napsaná intencionálně pro děti, tak bych si dávala velký pozor na to, co jim vlastně čtu. V první pohádce se vyskytuje psychické týrání, v druhé zvláštní vztah otce a dcery a třetí je vtipná sama o sobě. Jako dospělému člověku se mi dílo velmi líbilo, protože je zajímavé srovnávat příběhy s verzemi od jiných autorů. Nejvíc mě ale zarazil Modrovous, o kterém jsem nikdy předtím neslyšela. Děj měl velmi fascinující a krvavý obrat, protože kdo by čekal, že někdo napíše pohádku inspirovanou sériovým vrahem. Naučení byla taky velice zábavná - asi nejvíce mě zaujalo to s kráskami, které smí oslovit kdejaký ohava.


dzejnyka
30.11.-0001 4 z 5

Pri spomienke na túto knihu sa musím smiať. Kapitola o Modrofúzovi by mohla ašpirovať na "Thrillery pani husi" alebo niečo podobné. Keby ma v detstve strašili touto "rozprávkovou" postavou, asi by som bola bez odvrávania jedla aj cviklu (alebo dokonca dukátové buchtičky). Našťastie rodičia to asi nečítali.