Rožmberkové – První po českém králi

Rožmberkové – První po českém králi https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428879/bmid_rozmberkove-prvni-po-ceskem-krali-uuY-428879.jpg 4 19 7

Kniha přibližuje historii a význam nejvýznamnějšího českého panského rodu. Od Vítka I. z Prčic, prvního známého předka rodu Vítkovců zmíněného již v roce 1169, až po vymření rodu Rožmberků v roce 1611, zaujímali páni z Rožmberka přední místa v zemských a dvorských úřadech. Členové rodu, jako byli Vok I., Oldřich II. či Vilém a Petr Vok z Rožmberka, se významně zapsali do našich dějin. Stopy jejich díla vidíme dodnes, ať je to rybniční soustava v jižních Čechách, hrady a zámky Český Krumlov, Třeboň, Rožmberk, Kratochvíle, Choustník, Vimperk, klášter Vyšší Brod, nebo Rožmberský palác na Pražském hradě. Kniha shrnuje nejnovější poznatky o životě a díle rodu Rožmberků, které doplňuje na tři sta fotografií.... celý text

Přidat komentář

MartaPear
24.01.2024 1 z 5

Spousta nepřesností a chyb, i v časopise ČGHS (Česká genealogická a heraldická společnost) na to upozorňovali. Bylo by to jinak užitečné a přínosné, hlavně pro ty, co se chtějí o Rožmbercích něco dozvědět. Kdo už o nich něco ví, moc nového tam nenajde.

Clivicus
08.06.2023 3 z 5

Dějiny se autor snažil psát odborně, ačkoli sám odborník není, z čehož pochází suchost a nezáživnost textu. Kniha je alespoň doprovázena pěknými obrázky a zajímavými popisky.


Christie2020
22.08.2022 3 z 5

Tento styl knih a historii šlechtických rodů mám moc ráda. Bohužel autor se opět nevyvaroval záměně přídomků ( např. IV. za V. apod. ) nebo nelogičnosti v letopočtech. Což mi u historické knihy vadí opravdu hodně.

Macek1978
05.04.2022 5 z 5

Čekal jsem, že mě to nebude příliš bavit. Opak byl pravdou. Pěkně uspořádané, poutavé, zajímavé.

mira.l
18.10.2020 5 z 5

Historie rodu Rožmberků je pro mě jakožto rodilého Třeboňáka tak trochu "povinnou četbou", historie jižních Čech a Třeboňska je s tímto rodem neodmyslitelně spjata, podobně jako tomu bylo v případě Schwarzenbergů. Kniha má stejný formát jako dvě předchozí, které jsem od autora četl - Kinští a Schwarzenbergové.
První část je věnována představení jednotlivých členů rodu, v několika generacích od jeho zakladatelů až po poslední členy. Obzvláště dvěma významným a zároveň posledním - Vilémovi a Petru Vokovi - je věnováno (zaslouženě) poměrně dost prostoru.
Druhá část pak představuje jednotlivá rodová sídla.

Ač jsem v knize zaznamenal několikero překlepů, chybějících písmen, předložek a podobně a myslím, že by se to v takových knihách vyskytovat nemělo, i tak dávám plný počet. Takováto kniha je pro mě zkrátka srdeční záležitostí. Svůj účel beze zbytku splnila.

vsechnonebonic
05.07.2020 5 z 5

Knihy od pana Juříka mám moc ráda, nevadí, že není profesionální historik. Mám od něj snad všechny knihy, které vydal.Rožmberkové,to je moje srdeční záležitost, Petr Vok,Vilém a mnoho dalších. Vždy si o nich ráda něco přeštu. Navíc oproti knize Jihočeské dominium, je tato kniha menší a tudíž se lépe vejde do kabelky a mám ji s sebou na cestách :-).

1amu
05.07.2020 5 z 5

Jižní Čechy a rod Rožmberků jsou spjati čímsi jako "pupeční šňůrou". Zásluhou autora, který není profesionální historik, mají čtenáři možnost četbou této krásné knihy objevovat plno detailů široké veřejnosti spíše neznámých.
Všechna zmíněná města, městečka, hrady, zámky, pevnosti a zejména úžasné rybníky jsou mou srdeční záležitostí a vždy se na ona místa rád vracím.