Rozehraný život

Rozehraný život https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510719/bmid_rozehrany-zivot-DVZ-510719.jpg 5 13 3

Lubomír Kaválek byl jedním z největších českých šachistů všech dob – a jeho paměti nazvané Rozehraný život nabízejí fascinující vhled do jeho života. Kaválkova šachová kariéra slibně začala v Československu a vyvrcholila v USA, kam po sovětské okupaci v roce 1968 už jako mezinárodní velmistr odešel. Stal se trojnásobným šampionem Spojených států, novou vlast reprezentoval na mezinárodních turnajích a šachových olympiádách, v polovině 70. let patřil do první světové desítky. Roku 1972 se jako sekundant Bobbyho Fischera zúčastnil „zápasu století“, významné bitvy studené války, v níž excentrický Američan slavně porazil mistra světa Borise Spasského z SSSR. Kaválek vypravuje svůj životní příběh velmi poutavě a se smyslem pro humor, bere ohled na čtenáře, kteří pravidla šachu neznají, proto neobtěžuje rozbory partií, přesto dovede dramatičnost bojů na šachovnici přenést i na ty, kteří se jich sami nikdy nezúčastnili. Literární formu dal memoárům Jan Novák, který se s Lubomírem Kaválkem dlouhá léta přátelil.... celý text

Přidat komentář

petr8467
20.11.2023 5 z 5

Výborná synergie Kaválkova minořádně bohatého života (nejen šachového) a Novákova vypravěčství. Povinná četba pro každého šachistu, kterého zajímají dějiny šachových turnajů a zápasů v letech 1955-2010.

VendulaB
20.11.2023 4 z 5

Kniha je to zajímavá a prostředí šachu, do kterého nás zavede, mi přišlo jako atraktivní. Styl vyprávění Jana Nováka je příjemný, lehký a přirozený. Pro čtení knihy není určitě nutné umět hrát šachy. Problém je však skutečnost, že Kaválek sehrál za život stovky partií a já jsem z knihy měla pocit, že psal o každé jedné z nich. Pokud by jich byla popsána jen polovina, knize by to prospělo.


klf76
16.05.2023 5 z 5

Skvela knizka memoaru naseho nejlepsiho povalecneho sachisty. Knizka je ctiva. Napr. pekne popsane pomery v socialistickem Ceskoslovensku. Pekny termin sachovy kondelici :). Dobre popsana je i emigrace a spoluprace s Bobbym Fischerem pri jeho zapasu o titul MS v sachu i jeho dalsi spoluprace s Diesenem, Byrnem, Hubnerem, Seirawanem a Shortem. Nebo spoluprace s dalsimi ceskymi emigranty napr. Forman. Je trochu skoda, ze ji Kavalek nestihl dopsat, ale osud je neuprosny. Knizku muzu doprucit i nesachistum, zadne nudne sachove varianty se tam nerozebiraji. Pro sachisty je tato knizka povinost i z toho duvodu, ze sachove memoary v CR nevychazi kazdy den. A musim uznat, ze velmistr Kavalek mel pestry zivot a je dobre, ze se o to se ctenari podelil. Diky.

Štítky knihy

životopisy, biografie šachy

Autoři knihy

Lubomír Kaválek
česká, 1943 - 2021
Jan Novák
česká, 1953