Rozdělené vzpomínky

Rozdělené vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344810/bmid_rozdelene-vzpominky-nme-344810.jpg 5 3 2

Anotace V České republice, Rakousku a na Slovensku jsme vyzpovídali několik desítek pamětníků, kteří vyprávěli o nacistické okupaci Československa - o soužití zdejších národností a rozpadu tohoto společenství. Vyprávění jsme seskupili do několika příběhů tematicky a historicky, v nichž se střídají jazyky a perspektivy. Historie států a režimů se zrcadlí ve zkušenostech a vzpomínkách jednotlivých pamětníků. Hlavní perspektiva vyprávění je středoevropská a odkazuje na mnohé otázky současnosti.... celý text

Přidat komentář

dearkiki
23.08.2018 5 z 5

Nevím, ale vždycky je mi líto, že jsme ztratili kontakt s těmi, co tu před válkou žili. Ta společná minulost, vzpomínky, osudy... a ano, dost často ostré konflikty a soutěžení... ale kdo ví, jak by to vše pokračovalo, nebýt války a té politiky rozdmýchávané vzájemné nenávisti. Odsun byl do jisté míry pochopitelný a popravdě si neumím představit, že by se to dalo všechno vyřešit jinak. Lidé tady by nic jiného nepřijali, potom čím si prošli. Ale stejně je mi z toho smutno. Knížka je velmi zdařilá a je skvělé, že je vícejazyčná. Všem zájemcům o toto téma doporučuji.

Lenka4
25.06.2018 5 z 5

Jedna z nezdařilejších publikací věnujících se osudům Němců z Československa. Každý z pamětníků má vlastní nezaměnitelnou zkušenost, třebas nejeden z nich tehdy sledoval dění kolem dětskýma očima. Právě rozmanitost osudů jednotlivců ukazuje na nepatřičnost zobecňování a jedno či dvoustranného výkladu dějin. Možná někomu nebude vyhovovat rozdělení některých vyprávění do více kapitol, ale zvolený způsob dodává knize spád a napětí, ačkoliv dramatické jsou příběhy již samy o sobě. Jako bonus si český čtenář osvěží slovenštinu, slovenský češtinu a oba mají možnost zjistit, jak jsou na tom s němčinou.