Rothschildové

Rothschildové https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89255/bmid_rothschildove-ZRP-89255.jpg 5 19 19

Frederic Morton využil k sepsání historie rodu Rothschildů soukromých rothschildovských archivů, k nimž měl na základě osobních doporučení přístup. Kniha, od šedesátých let stále jedna ze základních svého druhu, byla autorem pro toto vydání aktualizována. Jméno Rothschild má bezmála magický zvuk. Žádný z rodů není přítomen tak trvale v centru dění světové historie, žádný nesestává z tolika různorodých a tak zajímavých osobností a především žádný není tak bohatý. Rothschildové dodnes zůstávají jedním z nejmocnějších a nejbohatších rodů na planetě. V autorově živém podání se představí jednotlivé osobnosti z různých větví rodu: lord Alfred - majitel železnice, orchestru a cirkusu, baron Philippe - majitel světoznámé značky vín, Kathleen Nica Rothschild de Koenigswarter - jazzová baronka, v jejímž náručí zemřel Charlie Parker a další. Jsou tu také připomenuty události světových dějin, na nichž měli Rothschildové podíl - mimo jiné porážka Napoleona u Waterloo či stavba Suezského průplavu -, a vyvráceny mnohé "konspirační teorie" kolem Rothschildů, jejichž zdrojem je stále nehynoucí antisemitismus. Kniha byla v roce 1962, kdy vyšla poprvé, nominována na americkou National Book Award.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Rothschilds. Portrait of a Dynasty. , 1962


více info...

Přidat komentář

romana4049
23.04.2020

Je důležité znát rozdíl mezi etnický židem a konvertitou. Rothschildi konvertovali a konvertovali proto, aby vyhladili židy.
Má to hlubší základ v dějinách a v proroctví uvedených v tóře.
Nechci se rozepisovat. Podstatné je že Rotchldové a spol. tvořili dějiny a tvoří i naše dny. Především dnes když je ten koronavirus, to pociťuji víc než hmatatelně.
Někdo si s náma hraje.
Každý kdo má jen trochu zájem dozvědět se víc o této rodině a Rockefellerech googlujte, youtubejtujte. Přečtěte si 1984 od Orwella ať máte aspoň představu o tom co s námi Rotschildi a spol. zamýšlí.

ddkk
29.10.2017 5 z 5

Knihu by si mel přečíst každý, kdo se chce dovědět odkud, jak, kdy a kde se vzalo bohatství proslule židovské dynastie. Doporučuji všem i k lepšímu pochopení situace židovských komunit v předchozích staletích.


JeKa
13.06.2013 5 z 5

Autor, jakožto žurnalista, popisuje osudy rodiny Rothschildů velmi čtivým stylem. Vyprávění odsýpá, je plné vypointovaných historek, postřehů a bonmotů (rothschildovských i vypravěčových). Kniha vznikla původně v roce 1961 a shrnuje osudy rodiny od vzestupu z Židovské uličky Frankfurtu v polovině 18. století až po současnost (viz závěrečná kapitola dopsaná k novému vydání shrnující novodobé dějiny rodu do konce 90. let). Koncepce knihy je pojata tak umě, že z trochou snahy se čtenář do četných větví rodu ani nezamotá, jako případná Ariadnina nit mu pak může sloužit rodokmen v příloze. Škoda jen, že tuto tezi nelze vztáhnout i na poslední (resp. předposlední, počítáme-li i doslov) , tedy onu v devadesátých letech připsanou, kapitolu. Na rozdíl od zbytku knihy, při jejímž čtení nemusíte mít žádné ekonomické vzdělání a přesto výhodnost i cíl zmiňovaných obchodních transakcí bez problémů pochopíte, tato kapitola je v podstatě jen výčtem fúzí, burzovních machinací a zakládání rozličných dceřiných společností, z kterých jde hlava kolem...a podobným labyrintem se pak stává i sama rodina...aktéry těchto aktivit jsou totiž blíže neurčití bratranci, synovci, synové a švagři...škoda té poslední kapitoly...ale s ohlédnutím od tohoto přívažku, jistě logického, mohu jen vřele a s nadšením doporučit...četlo se jedním dechem!

Radimos85
15.02.2013 5 z 5

Téměř žadné knihy o Rothschildech nejsou,z toho důvodu mi v mém hledáčku nemohla uniknou tato.Pokuď by člověk hledal na netu iformace o této vyznamné Evropské rodiné dynastii skoro nic by zde nenašel.Rotschildové totiž nepotřebují medialní pozornost aby mohly vydělávat peníze jako některé hvězdy šoubyznysu.Knižka je zajimavá hlavně na začátku kdy popisuje první snahy Mayer Amsel Rothschilda zakladatele větve.Kdy začínal jako nenaviděná většina židů v té době od piky.(za vlády Viléma I. Hesenského).Je zajimavé a obdivuhodné jak dokázal roztříštit svoji rodinu po evropských zemích,za účelem aby si v nelehkých obdobích různě pomahaly.Líbí se mi že tam jsou zveřejněny některé rafinovaně proslulé obchody jeho synů na kterých rod proslule zbohatl.Bohužel tato kniha není aktualní je to tiskové vydaní z roku 1962,kdy jen z části dovolili autorovy nahlednout do rodiného archivu a jen něco zveřejnit.

Štítky knihy

bohatství Rothschildové rodinná historie, dějiny rodu

Autorovy další knížky

Frederic Morton
americká, 1924 - 2015
2011  95%Rothschildové
2009  83%Kámen ze Zdi nářků