Romány, menší prózy

Romány, menší prózy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106051/mid_romany-mensi-prozy-X9Y-106051.png 5 7 7

Kniha zahrnuje autorovu prvotinu Chlapci a vrazi z roku 1920, kterou tvoří povídky Muž a služka a Historie jedné vraždy, román Zmrzačení, odehrávající se v Praze a vyprávějící příběh bankovního úředníka, jehož uspořádaný a jednotvárný život úplně rozvrátí jeho bytná, sociologickou studii Vražda kapitána Haniky zabývající se autentickým kriminálním případem zavraždění brněnského armádního důstojníka v roce 1923, román Třída, příběh slabošského, žárlivého učitele neustále pronásledovaného strachem ze ztráty autority a trpícího pocitem viny, že nezabránil sebevraždě svého žáka, posmrtně vydanou sbírku povídek Colbertova cesta i další drobné prózy dosud publikované jen časopisecky. Většina autorových děl jsou sugestivní psychologické studie osamělých, nešťastných, někdy až patologicky zvrácených jedinců, deformovaných bídnými sociálními podmínkami i nedostatkem lásky v dětství. Publikaci doplňují ediční poznámky, bibliografie, doslov a fotografická příloha.... celý text

Přidat komentář

Ajrad1981
23.11.2018 3 z 5

Po zjištění, že se autorovi říká moravský Kafka, jsem se trochu lekla, s Franzem jsem si totiž fakt nesedla. Ale nebylo to tak zlý. Takhle, ty romány se četly dost ztuha, ale aspoň jsem je pochopila. Tedy doufám. Krátké prózy v druhé části knihy byly mnohem přijatelnější.
Přestože jsem si Ungara chtěla přečíst už dlouho, dokopala jsem se k tomu až letos díky Čtenářské výzvě. A nelituji.

Palivo
22.07.2015 5 z 5

Druhé největší překvapení roku 2015. Na prvním místě se stále drží událost z března, kdy bratr umyl nádobí, což udělal poprvé od devadesátého devátého. Ungarova existence mi nějakou záhadou unikala až do letošního července, kdy jsem ho objevil. Větší záhadou mi je pak fakt, že jsem o něm netušil, i když toho kluka českýho z Boskovic opěvoval Zweig a Thomas Mann mu šel za kmotra.

Nicméně ke knize. Zmrzačení je příběhem jednoho úchyla, co se nastěhuje k robustní úchylačce, která ho šikanuje a sexuálně obtěžuje svejma velkejma ceckama. Aby si trochu ulevil, nenapadne jej nic lepšího než si do bytu nastěhovat ještě mrzáka bez hnát a posléze i nohou, který je paranoidní natolik, že si najme starýho ex-řezníka a jehovistu v jednom, aby ho přenášel na hajzl a do postele. Jak je vidno, není divu že z takového osazenstva jednoho baráku tu vzniklo cosi, co působí jako mix Procesu a Zámku. S tím rozdílem, že tady jsou tedy mrdlí naprosto všichni, včetně hlavního hrdiny. Atmosféra houstne každou stránkou až by se dala krájet jako poličan. A pak přijde konec, který to všechno završí a já musím jen suše konstatovat, že takhle jsem se na záchodě nebavil od té doby, co jsem v květnu přišel z baru kolem čvrtý hodiny ráno a mé tělo se snažilo vypudit piňa koládu a špagety.