Rok pod horami

Rok pod horami https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152173/rok-pod-horami-RYw-152173.png 4 6 3

Pod sklíčkem vzpomínek z dětství a v dechu ještě živých zážitků básníkových spatříte, jak tepá život chudé dědiny pod Beskydami...

Přidat komentář

HuldukFolk
25.08.2022 3 z 5

Idilický popis Beskydského života prostého gorolského lidu, asi tak před 100 lety, od Valašského autora a pamětníka Josefa Strnadela, který tuto dobu zažil, takto ji ztvárnil a takto mu určitě utkvěla v srdci.
Pro mě jsou Beskydy rodným krajem, čekal jsem v knize více specifických útvarů pro tuto oblast, které tam v menším měřítku jsou, ale jako celek by se dal popis přenést i do jiných horských krajin. Někdy srdce z textu doopravdy pookřeje, když člověk chce.
Kniha je psaná jak pro mladší publikum, tak i pro to starší, jednoduchá četba k chladným večerům, pro mě literární historická dokumentace z rukou umělce ztvárňujícího život lidí a kraj mého srdce.

Hanina61
06.03.2021 4 z 5

Milý průvodce životem prostých lidí, obyvatel chudobné vesnice pod vrcholky Beskyd v průběhu čtyř ročních období. V porovnání s dnešní dobou toho měli tak málo, ale tím víc se dovedli ze života radovat. Zajímavé popisy jejich každodenního života, tradic i oslav svátků, kombinované s krásnými popisy přírody, a to vše doprovázeno něžnými černobílými ilustracemi autorova bratra Antonína (měla jsem co dělat, abych nevzala pastelky a nezačala je vybarvovat :-).


lepe80
23.06.2019 4 z 5

příběhy se četly se dobře, i když horalské nářečí je trochu zvláštní, jako i popisovaná dávnější doba. Ale na druhou stranu to je docela zajímavé a poutavé.