Robinsoni z Kronborgu

Robinsoni z Kronborgu
https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70034/robinzoni-z-kronborgu-70034.jpg 4 47 47

Příběh námořníků z lodi Kronborg, kteří ztroskotali u malého ostrůvku, a vše si museli sami udělat a dosáhnout i radiového spojení k záchraně. Ilustroval akademická malíř Václav Junek, první vydání.

Přidat komentář

Jerry H
16.01.2024 5 z 5

Výborná, čtivá kniha. Něco jako Tajuplný ostrov od Verna. jen se začíst a popustit fantazii...

kuruteku
06.01.2023 4 z 5

Jóhóho, televizní seriál jsem stále ještě nenašel, ale knihu už ano a při četbě si vzpomněl, že to sice byl studiový seriál a pamatoval jsem si z něj jen divné výjevy (Cupak jako námořník, Mrkvička jako pirát), ale najednou tu byl drak a indukční telegraf. Jenom to ztroskotání, nalezení ostrova, na kterém není skoro nic, kromě velryby, humrů, makrel, řas, vytápění jeskyně lávou, se mi nějak nechtělo vybavit. Nicméně to byla řádná robinsonáda, se značnou porcí vzdělání ohledně elektřiny, biologie, geografie. A pana Běhounka, respektive jeho knihy, musím ještě pořádně provětrat. Vlastně daleko čtivější než Troska (ještě mě čekají dva díly Nema!).


RoBertino27
23.12.2021 4 z 5

Kniha tak trochu v duchu verneovek - podrobné líčení některých jevů formou výkladu zkušenějších jedinců těm mladším, samozřejmě s ohledem na dnešní dobu mírně anachronické. Přiznám se, že v tomto směru jsem měl možnost a porovnával s pětidílným seriálem z produkce ČsT, byť se ho zhostila značně úsporněji a navíc nám trochu postaršila kadeta Juela na poručíka Jensena.

petr_
02.01.2020 3 z 5

Knihu jsem četl jako mladík, a četla se dobře jako téměř všechny Běhounkovy knihy. Je dobrodružná s dobře charaterizovanými postavami. Co chtít více ?

žanda545
31.05.2018 4 z 5

Ohodnotím to krátce.Hezké ale nemožné.

mulderka
23.11.2017 5 z 5

Naprosto unikátní robinzonáda. Zachránit se a hlavně přežít na kuse zemětřesením čerstvě vyvrženého mořského dna, to je tedy vážně challenge! A vida, tři Běhounkovi hrdinové zvládli i tohle! Ale jen díky tomu, že měli kromě šikovných rukou i nápady a vědomosti v hlavě. Zlomyslně si občas při četbě takovýchto ztroskotaneckých příběhů představuji, co by si počala dnešní internetová generace, až by se jim na pustém ostrově vybila baterka ve smartfounu...

DuncanIdaho
07.04.2017 4 z 5

Tahle kniha je ukázkou toho, že i z minima lze vytěžit poměrně slušné podmínky k životu. Po přečtení knihy si rozumně uvažující čtenář uvědomí, že v naší "civilizované" společnosti není nikdy tak špatně, aby nemohlo být hůř. Člověk dokáže přežít i s minimálními podmínkami pro život. Prostě nic nevzdávat. Kniha je psána čtivě bez zbytečných rozvláčných přívěšků. I povahy hrdinů jsou tak nějak dobře rozvrstveny: je tam přímý, rázný a zkušený námořník, je tam mladý a horlivý zelenáč, a je tam i nezkušený ale studovaný kadet. Jen ten kadet se mi na svoji všeznalost zdál trochu mladý.

rossx
03.08.2016 5 z 5

Skvělá kniha, ukazující k čemu může být znalost přírodovědy. O co snadnější to měli trosečníci z Tajuplného ostrova. Psát dobrou beletrii není pro žádného vědce ostuda, naopak.

Lubor123
18.05.2014

Jeto kniha , která kluky vtahuje do děje. Když jsem tu knihu četl, člověk zapomene na vnější svět na problémy kolem něj a čte a čte.