Robert Plant - Život

Robert Plant - Život https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271692/mid_robert-plant-zivot-pMe-271692.jpg 4 13 5

Robert Plant je dnes jedním z mála žijících rockových velikánů. Jako zpěvák, frontman skupiny Led Zeppelin a hudební inovátor výrazně ovlivňuje světovou hudební scénu po více než čtyři desetiletí. Zažil fenomenální vzestup na absolutní vrchol, a s tím související nevídaný komerční úspěch – jen v USA prodala skupina Led Zeppelin přes 70 miliónů desek, čímž se zařadila na druhé místo hned za Beatles. Všechna sláva a úspěch však byly vykoupeny tragédií – nejprve v roce 1977 umírá Plantův pětiletý syn Karac a o tři roky později předznamená smrt bubeníka Johna Bonhama rozpad skupiny. Biografie Robert Plant detailně líčí životní příběh tohoto talentovaného muzikanta a pozoruhodného muže se všemi jeho vzestupy i pády, od prvních vystoupení ve folkových klubech na počátku šedesátých let přes „božská“ léta s Led Zeppelin a jejich koncerty na největších pódiích světa až po současnou sólovou kariéru.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

Robert Plant: A Life: The Biography , 2013


více info...

Přidat komentář

kleozpatra
03.04.2023 4 z 5

Robert Plant je neuvěřitelný a jak jsem si bláhově myslela, že o něm vím všechno, zjistila jsem, že nevím nic. To, co mi chybělo v ponorech do životů jiných hudebních veličin, byl právě onen ponor. K seznamu desek a koncertů potřebuji vědět, jak ten člověk přemýšlel, čeho se bál, na co byl pyšný, i když přezíravě mával rukou jakože nic, co by chtěl vrátit, odvolat. Robert byl dík svému hlasu, vzhledu a kouzlu, které se nedá nacvičit, nejdůležitějším dílkem skládačky Led Zeppelin, ale nedýchal by za ně, narozdíl od svého druha, pro kterého byla kapela alfou i omegou. Naopak se snažil vymanit a ukázat, že je schopen stát na vlastních nohách. Jeho pýcha mě odrazuje a přitahuje současně. O mnoho přišel, aby něco našel. Touha stále hledat s vědomím, že to může jen stát a nic dát, je nádherná. Tuhle knihu nenapsal a co má v hlavě a v srdci, zůstane jen jemu. My se dík Paulu Reesovi a lidem okolo můžeme jen domýšlet.

Paulus.1987
01.09.2019 5 z 5

Led Zeppelin zaujímají v mém poslechovém rejstříku výsadní postavení a samotného Roberta Planta jsem vždy považoval za famózního zpěváka a nesmírně charismatickou osobnost bez ohledu na věk. Ačkoliv jsem jeho sólové dráze s výjimkou posledních dvou alb nevěnoval příliš velkou pozornost, byl jsem na jeho biografii velmi zvědavý.

I když se nejedná o autorizovanou biografii, považuji ji za velmi kvalitní a skvěle čtivou. Autor na základě rozhovorů s Robertem Plantem, jeho spolupracovníky a přáteli dokázal sestavit důstojný profil Plantova života od jeho dětství a dospívání, přes divoká léta v Led Zeppelin až k přípravě jeho sólového alba Lullaby and… The Ceaseless Roar v roce 2013.

Kniha obsahuje mnoho zajímavých informací, nad kterými nejen fanouškovská srdce zaplesají. Mě zaujal nejen samotný Plantův osobnostní profil, ale také například popis jeho vztahu s Jimmym Pagem a jejich rozdílných postojů k fenoménu a odkazu Led Zeppelin, popis zákulisí reunionového koncertu Led Zeppelin v roce 2007, ale třeba i Plantovy neustávající snahy objevovat stále nové hudební směry a výzvy.

Na závěr nezbývá než knihu doporučit nejen fanouškům Led Zeppelin. Musím také podotknout, že jsem se při četbě několikrát skvěle pobavil, například při vzpomínce Plantova spoluhráče na vědomostní soutěž:

„Vzpomínám si, že jednoho dne zazněla otázka: ,Když sečtete čísla na ruletě, co vám vyjde?‘ Odpověď je 666. Já to náhodou věděl a hned jsem to napsal. Robert na to: ,Fakt? To musím říct Pánovi temnot!‘ A hned vytáhl mobil a volal Jimmymu Pageovi.“


slunicko1958
08.07.2019 5 z 5

Zpěváky jsem si rozdělila do tří skupin. V té první jsou ti, kteří nezpívají, ale pouze řvou nebo kňučí (vypínám), do druhé skupiny řadím ty, jejichž zpěv je příjemný jako kulisa, např. při žehlení. Ve třetí skupině mám zařazené ty umělce, při jejichž zpěvu můžete jen tiše poslouchat. Sem patří i Robert Plant.
Teď ke knize. Nebudu hodnotit jeho život, to mi nepřísluší. Knížka je velmi čtivá, i když musím kajícně přiznat, že dlouho ležela na mém nočním stolku. Odrazovala mě malinká písmena. Naivně jsem si myslela, že se kniha bude číst těžko, ale pak jsem přečetla první stránku a drápek se zatnul. Potom už nešlo od knížky odejít.
Jsem velice spokojená, chválím autora za promyšlené rozdělení do kapitol, za stručné představení doby, ve které se právě život RP odvíjel. Potěšilo mě, že drbů je knize velmi málo.
Přivítala jsem i představení alb a jednotlivých skladeb. Skvělý je také rejstřík na konci knihy, nechybí ani fotografie.

Gracian1964
24.11.2018 5 z 5

I keď autor tvrdí, že tento Plantov životopis nie je autorizovaný, nič mu to neuberá na kvalite. Nie som nejaký veľký fanúšik Zepelínov, ale mám tú kapelu rád, aj niektoré sólovky pána Roberta... Dozvedel som sa mnoho zaujímavých a podnetných informácií a bol som spokojný.

Melic
25.02.2016 4 z 5

Pěkně popsaný život zpěváka Led Zeppelin, i když máloco pověděl přímo on sám. Většinu autorovi prozradili lidé, s kterými Robert někdy pracoval nebo jeho přátelé. Navíc se čtenář dozví spoustu věcí i z života po rozpadu Led Zeppelin, kdy jeho tvorba už není až tolik známá. Nemohu říci, že by mi byl Plant kdovíjak sympatický, ale nedá se mu upřít zápal pro hudbu a především obdivuhodná vytrvalost. (Kvalitu zpěvu snad zmiňovat nemusím.) Doporučuji všem fanouškům Led Zeppelin, kteří nejsou úplně chodící encyklopedie, dozví se mnoho věcí. Já například už chápu, proč občas hrávají na rádiu Beat jednu živou verzi skladby "Kashmir", která zní jinak než originál a že sdílím jeho postoj ke skladbě "Stairway to heaven", kterou moc neuznávám ("Kashmir", "Rock and Roll" a další jsou mi bližší).

Štítky knihy

Led Zeppelin

Autorovy knížky

Paul Rees
americká
2015  85%Robert Plant - Život