Říše světla

Říše světla https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72518/bmid_rise-svetla-Fvt-72518.jpg 4 12 12

Podtitul: Tesla, Edison, Westinghouse a závod o elektrifikaci světa Kniha se zabývá třemi velikány, kteří se zasloužili o vývoj prvních elektrických zařízení, zprvu na stejnosměrný proud, a později i o rozvoj proudu střídavého. Jde o Thomase Alvu Edisona, Nikolu Teslu a George Westinghousea. Autorka prochází jejich životem, popisuje objevy na vynálezy, na nichž se účastnili, a zobrazuje dobu, v níž žili a která ovlivňovala jejich práci (objevitelskou i podnikatelskou), ať už to byli finančníci podporující jejich výzkumy nebo v počátcích nedůvěra lidí v novou věc. Čtenáři se postupně seznamují s životem T. A. Edisona a jeho snahou elektrifikovat americká města stejnosměrným proudem i s Edisonovým zarputilým bojem proti proudu střídavému, konkurujícímu jeho patentům na stejnosměrné stroje a na objev žárovky, k čemuž využíval své pověsti ikony americké společnosti. Dále se objevují N. Tesla a G. Westinghouse s patenty na střídavé stroje, kteří dokázali překonat omezení přenosu elektřiny na delší vzdálenosti (což velmi omezovalo Edisona) a poprvé levně elektřinu vyrobili v podzemní elektrárně u Niagarských vodopádů. Předtím byla vyráběna jen v parních generátorech. Zlomovou v názoru na elektřinu se ukázala světová výstava 1893 v Chicagu, kdy Tesla a Westinghouse prokázali úspěšnost své koncepce.... celý text

Literatura naučná Technika a elektro Věda
Vydáno: , Academia
Originální název:

Empires of Light , 2003


více info...

Přidat komentář

TheRaven
27.01.2024 5 z 5

Nesmírně poutavě napsaná kniha o objevování elektřiny, válce elektrických proudů, první popravě na elektrickém křesle, tvrdém boji o patenty, světové kolumbovské výstavě v Chicagu v roce 1893, spoutání energie Niagarských vodopádů pro výrobu elektřiny a samozřejmě o Edisonovi, Westinghouseovi a Teslovi. Poprvé jsem Říši světla četl někdy v roce 2012, kdy mě naprosto uhranula, ale po těch letech už vzpomínka docela vybledla. Dal jsem si proto po dvanácti letech opáčko a fungovalo to stejně dobře. Díky taky za doslov, byť stručný, o elektrifikaci v českých zemích.

JiříŠkorpík
11.09.2013 5 z 5

Tuto knihu jsem si přečetl především proto, že ač energetik o tomto historickém úseku jsem věděl velmi málo, respektive něco jsem znal, ale to bylo spíše na úrovni polopravd a mýtů. V této knize je čtivou formou podána historie vývoje výroby a distribuce elektřiny a základních el. spotřebičů, které vytvořily poptávku po elektřině včetně s tím spojených lidských osudů (kniha důsledně cituje zdroje). Je zde popsán divoký kapitalismus konce 19. století v plné síle, patentové boje a dokonce se čtenář dozví jak to bylo se zavedením popravy elektřinou, která se stala součástí boje o trh s elektřinou. PS: Popis experimentů a první popravy elektřinou je skutečně jen pro silné žaludky.