Říše divů

Říše divů https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424968/bmid_rise-divu-6HG-424968.jpg 4 70 18

Vztah mezi Avou Fisherovou a její matkou Ilse nikdy nebyl bezproblémový. Ve vzduchu viselo příliš mnoho otázek. Kdo je Avin otec? Co dělala Ilse za války? Proč svou jedinou dceru nechala v posledním válečném roce v německém sirotčinci? Nyní ale z Německa dorazily Ilsiny ostatky a s nimi i složka neodesla ných dopisů adresovaných neznámé ženě: Renate Bauerové, přítelkyni z dětství. Matčiny dopisy odhalují temnou minulost a Ava se noří do šokujícího příběhu ženy, kterou nikdy doopravdy neznala.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Wunderland , 2019


více info...

Přidat komentář

Jitkaunv
09.11.2023 5 z 5

Prvnich ca. 30 stran trochu nudných. Pak se ale rozvíjí vynikající, strhující příběh. Knihu jsem dočetla velmi rychle. Musela jsem dát 5 hvězdiček.

DominaCZ
28.01.2023 1 z 5

Ježíši, vážně x desítek stran řešíme, že děcka v roce 33 přinesly do školy bráchovy pohlednice ztvárňující cudný orál nebo že jde s děckem do nemocnice a vypadla elektřina???? Mělo to být o něčem jiném dle anotace...
Takže jsem skočila na stranu 400+ a přečetla jen konec.
Enormně rozvláčné.
Hm ne, nedojímá mě to.


1v8na
05.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha byla pro mě chvílemi průměrná - byly v ní místa, která jsem hltala a potřebovala vědět jak to bude dál. Ale měla i tzv. hluchá místa, kde se mi děj táhl.
Vylepšilo to však to, že každá kapitola byla psána z pohledu jiné hrdinky a jiného časového úseku.
Téma knihy je velmi zajímavé - nejlepší přítelkyně, rozdělí je politická a válečná situace v zemi a ve světě. A poté se to s nimi táhne celý život a neskutečně jim to ubližuje, drtí je to a tahá je to ke dnu.
Jsou ale dvě otázky, které mi zůstaly nezodpovězené ohledně Ilse: opravdu byla zrádce? A proč byla tak citově chladná k Avě?

AlenaF
04.01.2022 5 z 5

Skvělý román. Nelehké osudy dvou přítelkyn a jejich rodin, do jejichž životů krutě zasáhl nástup fašismu.

soukroma
16.11.2021 4 z 5

Velmi čtivé a dobře popsaná hrozná doba předznamenávající dobu ještě hroznější, tedy 1933-1939 v Berlíně: tohle období bylo zprostředkované "pěkně" a neotřele, očima dvou kamarádek, spolužaček, dospívajících dívek, jejichž přátelství rozbijí právě změny v Německu s nástupem Hitlera.
Prostřihy z dob poválečných (válce se autorka prakticky vyhnula) skákající mezi významnými roky, jako mj. 1956, 1968, 1989, bez chronologie a s jinými postavami (nějak jsem se celou dobu nesmířila s tím, že Ava zásadně mluvila o své matce jako Ilse, takže mi připadaly jako dvě zcela samostatné osoby a ještě se mi pletly) mi moc neseděly, stejně jako Ava a její vývoj. Konečné spojení času a místa a osob nastalo skutečně až na posledních stranách, přitom teprve nedlouho před koncem se dalo předvídat, co vlastně na pozadí příběhu vlastně je.

"Věci, které tvrdíme sami sobě... Věci, o kterých lžeme, abychom zvládli unést vlastní zločiny."

Není to kniha ani válečná ani o holokaustu, ale o tom, co tomu předcházelo.

Spoiler:
Z hlediska obsahu mi pár věcí vadilo, až nesedělo - např. proč byla Ilsa k Avě tak odtažitá, nakonec netušila, co se vlastně před jejím narozením v Berlíně stalo, takže i když jí něco připomínala, nemohlo by to být pro ni deprimující; Renate se od rodičů nedozvěděla pravdu o svém původu v době už nahnuté, přitom na to měla věk a potřebovala to vědět; co se vlastně stalo s Ulrichem?
Konec spoileru.

Takže kvůli nejasnostem a romantickému náboji a téměř sluníčkovému konci hodnotím na 85%.

Citát, který hrál drobnou roli (stejně jako Alenčina titulní říše divů, echt německy Wunderland):
"Ten, kdo se s životem nedokáže vyrovnat žitím, potřebuje jednu ruku, aby alespoň zčásti odrážel zoufalství nad svým osudem - děje se to velmi nedokonale - , druhou rukou však může zapisovat, co vidí pod troskami, neboť on vidí něco jiného a víc než ostatní, on je přece mrtev zaživa, a zároveň je tím, kdo vlastně přežívá." (F. Kafka, z dopisů)

zdendula31
30.08.2021 5 z 5

Strhující příběh,výborně napsaná kniha.

Arlienen
29.08.2021 5 z 5

Tohle je upřímně nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Dokonce došlo i na slzičky.
Kniha se odehrává v různých časových dobách a z více úhlů pohledů. To knize dodává na zajímavosti a nutilo mě to číst dál. Kniha má spád a čte se dobře, i když jsou některé části vážně smutné.

broskev28
04.07.2021 5 z 5

"Jedna z mála jistot lidské psychologie je, že lidé se sice občas vymykají očekávání, ale mění se jen vzácně."
Velmi zajímavá kniha, pro mě velké překvapení. Po Kutscherově detektivní sérii z předválečného Berlína se považuju za jakžtakž znalou tehdejších poměrů, ale tohle bylo zase něco jiného - jiný pohled a jiný záběr, řekla bych. Zajímavý jazyk i překlad, skvělé pasáže z Alenky a z Kafky. Určitě doporučuju všem, kdož se o té době snaží dozvědět co nejvíce - v tomto případě navíc velmi poutavě, jímavě a krásnou češtinou.
Už méně oceňuju aprílovou verzi knihy, kterou jsme zakoupili pro naši knihovnu, to se nakladatelství MOBA opravdu nepovedlo. Nepamatuju, že bych někdy narazila na knihu, v níž zhruba 15 stran textu vypadlo a bylo nahrazeno týmž počtem stran ze zcela jiné knihy. V našem exempláři jsou strany 97 - 112 evidentně chybné; nejenže se mluví o klášteře, jeptiškách a magdalénských prádelnách, ale jiná jsou (samozřejmě) i jména postav, a (ne)logicky nesouhlasí ani číslování kapitol. Naštěstí se tohle stane na počátku příběhu, kde ten výpadek tolik nezasahuje do děje, ale přesto je to neomluvitelné a hlavně nepochopitelné. Kolik takových výtisků asi poslala MOBA na knižní trh?

"Ze začátku byli všichni zděšení. Nikdo nemohl uvěřit, že se to děje. Nikdo nevěřil, že by to vydrželo. Ale to je na pekle to zvláštní. Čím déle jsi v něm uvězněná, tím méně jako by si toho všímali ti, kteří byli ušetřeni."

Mandlevest
23.03.2021 5 z 5

Opravdu strhující rodinné drama na pozadí nástupu fašismu v Německu. Křehký příběh dvou nerozlučných kamarádek Renate a Ilse, které doba, ve které prožívají své dospívání vystaví kruté zkoušce, je výborné čtení, které jsem četla jedním dechem. A ještě je tu třetí hrdinka, Ava, dcera Ilse, která hledá odpovědi na otázky, na které nedostala odpověď a jsou zahaleny tajemstvím z minulosti. Odpovědi se dozvídáme v nezvykle poskládaném kaleidoskopu kapitol, které jsou vyprávěny vždy jednou z hrdinek. I bez popisů krutostí, které se děly, se Vám kniha dostane pod kůži. A tak si tento příběh o přátelství, vině, zradě, odpuštění a také lásce (i té mateřské) nenechte ujít. Je to dechberoucí čtení. Doporučuji.

Danago
22.02.2021 3 z 5

Historický román z doby druhé světové války v Německu je možná pro náročnějšího čtenáře. Nečetlo se to vůbec lehce, takže jsem s knížkou trošku bojovala. Téma mnohokrát zpracované se drží pro mě docela známého vzorce, takže já jsem nebyla až ničím nijak zvlášť překvapená. Podle mě vše směřovalo k takovému konci jaký byl, takže já jsem překvapená nebyla.

zdehan
21.12.2020 5 z 5

Hezký napsaný silný příběh moc dobře se to četlo mužu doporučit,

LiKa00
28.09.2020 5 z 5

Skvělá kniha. Člověk až do konce nevěděl, jak to opravdu bylo. Moc mě to bavilo a ani mi nevadily ty skoky v čase a postavách. Moc krásně napsané.

evask
29.08.2020 5 z 5

Líbilo se mně to, i když dnes je nějaká móda psát tak, že se stále skáče v čase, a tomu jsem na na chuť nepřišla.

kytarka
25.08.2020 5 z 5

Příběh o přátelství, které díky době a nastupující druhé světové války nebylo možné. Příběh o dvou kamarádkách. Skutky a činy té doby byly tak hrozné, že si je lidé nesli cely život. Ava, znala pouze svou matku, otce nikdy nepoznala. Matka k ni nebyla zrovna moc přátelská a o jejím otci se nikdy moc nezmínila. Příběh matky a otce se dozví až po její smrti.
Kniha se rozjíždí velmi pomalu, doporučuji vydržet. Nicméně spisovatel má perfektní vypravěčské schopnosti. Velmi zajímavý příběh o přátelství.

a.k
23.08.2020 4 z 5

Román z předválečného Berlína o velkém přátelství dvou děvčat, která čelí neřešitelným zkouškám ve stínu nacistických zájmů. Ve druhé dějové lince ze současnosti poznáváme Avu, která si nese těžký životní start ze sirotčince, kde se jako malá ocitla na konci války.
Poutavě napsaný příběh o tom, jak mohla válka ovlivnit život dvou generací. Hodně zajímavá je historická dějová linka, která ukazuje vliv hitlerovské ideologie na dospívající mládež.

čef
11.08.2020 5 z 5

Další z řady knih o holocaustu, německé vině apod., kterých se kupodivu objevilo v poslední době více než dost. Určitě ale patří mezi ty nejlepší, které jsem na toto téma četl. Na příkladu dvou kamarádek a dcery je velmi názorně předvedeno, co je to fanatismus a jak těžko se napravují chyby minulosti. Příběh velmi poutavý, závěr dojemný, takže zejména ženy si přijdou na své.

cornetka
03.08.2020 5 z 5

Výborná kniha o vztahu dcery, matky a její dávné přítelkyně, ve které se střídá současnost s obdobím 2. sv. války. Jestli chcete jejich propojení pochopit, neváhejte si knížku přečíst:-)

alexis818
20.06.2020 4 z 5

Příběh velmi hezký,silný.Doba druhé sv.v.je popsána v mnoha knihách a ze všech možných úhlů.Toto dílo bylo zvláštní v tom ,jak autorka uchopila ten příběh.Hodně přeskakování v čase a tak nějak prostě divně uchopeno,ale jinak vlastně dost zajímavé.

Autorovy knížky

2020  85%Říše divů

Kniha Říše divů je v

Právě čtených1x
Přečtených88x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených5x
Knihotéce138x
Chystám se číst103x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x