Říše

Říše https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493841/bmid_rise-EP2-493841.jpg 4 30 15

Jaké by to bylo, kdyby se dějiny dvacátého století udály jinak? Mělo by to vůbec vliv na obyčejného člověka? Antiutopický román Říše odehrávající se v alternativní realitě, kdy nacisté vyhráli válku, vypráví příběh osmnáctileté Elišky Procházkové, studentky gymnázia, která si stranickou propagandou národního socialismu příliš hlavu neláme. Proplouvá životem docela obyčejně a na svět hledí s ironickým humorem a naivitou. Normální dívka v normálním městě. Tedy až do té doby, než objeví mrtvé tělo knihkupce, jemuž přišla vrátit knihy, které se k ní v první řadě vůbec neměly dostat. Eliška je brzy semleta totalitním režimem, jehož si doposud nevšímala. Je vydírána, je donucena potlačit své morální přesvědčení, je využita jako pouhý nástroj. Aniž by o cokoliv žádala, stává se důležitou postavou velkých dějin a směřuje k tragickému konci.... celý text

Přidat komentář

lenjak
11.03.2024 5 z 5

Neuvěřitelná kniha, dostala mě po všech stránkách.

Fidibus
08.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Příběh mladé dívky v novodobé éře nacismu a její lásky k učiteli-gestapákovi na pozadí příběhu likvidace Žida - knihkupce, nepovolených knih a odboje. Nápad zajímavý, ale vadilo mi líčení příběhu očima obou hrdinů, protože se to vlastně opakovalo - jako vnímání pocitů mi to u Elišky šlo, ale u něj moc ne. Konec jsem tušila, i když uvěřit dobru se zdá snadné.


Petra00
05.12.2023 5 z 5

Tohle bylo super. Nechápu, že má kniha tak málo hodnocení, na Goodreads dokonce žádné. Přitom je to originální námět, který jsem ještě nikde neviděla. Postavy super, kratší kapitoly, velmi čtivé, napínavé. Konec překvapivý a šokující.

Kortez
21.06.2023 5 z 5

Co by bylo kdyby... Zajímavé téma, zajímavá zápletka a celou dobu čtivý a napínavý příběh který vyvrcholí v nečekaný závěr. Právě konec knihy potvrdil mé váhání na pět hvězd. Rozhodně doporučuji ke čtení pro milovníky literatury z období druhé světové, nebo knih které se nějak dotýkají téhle problematiky.

Ristridin
26.03.2023 4 z 5

Skvělý námět s ovládnutím světa nacisty, který byl na začátku zajímavě rozkreslen, ale poté mírně upadl do pozadí kvůli hlavní zápletce. Ta nebyla nijak špatná a dobře si udržela mou pozornost, ale za mě má kniha nevyužitý potenciál. Dalo se daleko více jít do fikce, rozkreslit lépe každodenní život takového světa, fungování Říše (ve stylu 1984?), popsat různé historické události, které vedly k úplnému ovládnutí planety (protože zmíněná poprava Stalina prostě měla koule), a udělat z toho skutečnou antiutopii s prvky detektivky a špionáže. Samozřejmě by si to vyžádalo třeba 3 díly, ale za něco takového bych peníze dal moc rád, protože je to něco jiného oproti všem těm vydávaným příběhům z Osvětimi.
Závěr překvapivý a syrový, zmínky o jednotlivých vyústěních provázely celou knihu. Zapůsobil by na mě víc, kdybychom se mohli sžít na větším prostoru s hlavními postavami.
Kniha skvělá, ale dalo se z toho vykřesat ještě mnohem více, škoda. Straková je nadějná spisovatelka, budu sledovat.

Parwana
20.11.2022 3 z 5

Svižně a čtivě psaná utopie na téma, co by bylo v Čechách a na Moravě, kdyby Německo vyhrálo třetí světovou, očima gymnazistky Elišky. Četlo se to velmi dobře, a to až k tragickému konci, který byl trošku prvoplánový.

knihomolkajanca
03.10.2022 4 z 5

Jak by to vypadalo, kdyby za druhé světové války vyhráli nacisti? Kdybychom stále byli v područí Říše? Představa to vzhledem historii není vůbec příjemná. Přesto se jí mladá česká spisovatelka Izabela Straková chopila a pokusila se tuto alternativní realitu nastínit.

V Říši se stanete svědky osudu osmnáctileté studentky Elišky Procházkové, která celý příběh vypráví. Chodí do školy, má přátele a ráda čte. To by asi nebylo nic neobvyklého, kdyby se ovšem díky své zálibě nepřimotala k událostem, které jí obrátí svět vzhůru nohama. V tu chvíli se Elišce tříští veškeré představy a ona i její blízcí jsou ze dne na den v ohrožení života.

Sledujeme vnitřní souboj hrdinky, kdy se v ní pere se její vlastní rozum a názory, které jsou jí celý život vtloukány do hlavy kvůli ideologii říše. I když se vůbec nejedná o jednoduché téma, vše je díky naivitě a mládí Elišky podáno s překvapivou lehkostí. K tomu autorka píše jednoduchým hovorovým jazykem a události rychle nabírají na obrátkách, takže čtení pěkně odsýpá. Spousta zapracovaných detailů i využití němčiny pak dodává příběhu na věrohodnosti, a zároveň nutí čtenáře přemýšlet.

Od jistého zlomového okamžiku jsem však čekala, že autorka více přitlačí na pilu a vše bude trochu drsnější a syrovější. To se však nestalo, děj se pro mě stal předvídatelným, a u některých pasáží jsem měla pocit, že jsou trochu navíc. V tu chvíli pro mě Říše lehce ztratila ten drive, který si od počátku držela. Přesto ale nemohu říct, že by mě čtení nebavilo. Izabela Straková si totiž pozornost čtenáře udržet umí.

Největší drama mě čekalo až v samotném závěru, který knihu v mých očích hodně pozvedl. Nedopadne tak, jak by většina lidí nejspíš očekávala a na mě vzhledem k celému tématu působil uvěřitelně.

Říše sice má určité nedostatky, i tak si ale myslím, že by si zasloužila větší pozornost. Doporučila bych ji hlavně mladším čtenářům, kterým bude Eliška bližší a lépe se s ní dokážou ztotožnit.

Hodnocení: 70%

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji autorce.

veruptackova
27.09.2022 4 z 5

Příběh Elišky působí až děsivě reálně. Opravdu jsem uvěřila, že by tahle alternativní realita mohla nastat, pokud by druhá světová válka dopadla jinak. Co mě na příběhu trochu štvalo byla naivita hlavní hrdinky, která však byla naprosto adekvátní vzhledem k jejímu věku. Příběh se četl lehce a svižně, i když byly v knize pasáže, které bych vůbec nepotřebovala číst, na druhou stranu věřím, že pro jiného čtenáře by byly naopak zajímavým zpestřením příběhu. Za největší klad považuji závěr, který není takový, jaký by asi většina čtenářů očekávala, ale naopak umí překvapit a dle mě více odpovídá historii a o to reálněji působí.

Pokud rádi čtete příběhy takové ty příběhy "co by kdyby", dejte šanci i této mladé české autorce. Myslím si, že je velká škoda, že kniha není více vidět, protože zejména mladším čtenářům, kteří by se mohli lépe ztotožnit s hlavní hrdinkou, toho může hodně předat.

prdelka144
30.07.2022 5 z 5

Od autorky jsem již četla knihu Hortenzie de Beauharnais, která se mi líbila. Nemám ráda knihy o válce ,ale kniha Říše mě nadchla. Člověk se zamyslí nad tím, co by se mohlo stát, kdyby válka dopadla jinak. Je zajímavé, jak je popsána mysl mladých lidí . Závěr knihy mě překvapil. Kniha se mi líbila a doporučila bych ji všem.

patricie1200
30.07.2022 5 z 5

I druhá kniha, této mladé spisovatelky, mne nadchla. Příběh má švih a spád. Líbí se mi nápad i podání. Mám ji skoro přečtenou, takže se těším na finále . Vřele doporučuji ️.

Ronnie68
23.07.2022 4 z 5

Tahle kniha mě nadchla hnedka .... Prakticky taková situace, jak by vypadal svět, kdyby válku vyhrálo Německo.... Jak by vše ovlivňovala ideologie strany ... A hlavní hrdinka, která se vlastně ničeho nechtěla zúčastnit... Se nakonec stane obětí právě této ideologie (a nejen ona sama) .... Nevěřila bych, že mě tato kniha tak nadchne ... Opravdu se dala přečíst i za den ....

lalela
01.07.2022 odpad!

Špatně se mi píšou recenze na knížku, která se mi vůbec nelíbila. Nebyla snad zle napsaná, a téma války není jednoduché a navíc, napsat příběh o tom, jak zvítězí fašisté a od té doby tady vládnou.... Děsím se toho, že si to přečte nějaký pamětník s vytetovaným číslem na ruce. Ne, ne NE opravdu ne. Cokoliv jiného, ale toto ne. Příběh o odboji, to je tak fantasmagorické až je to zvrácené. Navíc jsem se musela do knihy nutit, protože jsem jí chtěla dát šanci, ale od poloviny knížky jsem jen tak listovala. Za mě rozhodně knihu neřadím ani k průměru, ale věřím, že příště si autorka vybere třeba lepší téma.

KikaTeeBee
15.06.2022 5 z 5

Naprosto dokonalý mix Otčiny a 1984, ovšem se ženskou hrdinkou – sen? Myslela jsem, že ano a že jen můj, ale v téhle knize se proměnil v realitu!!! Semlelo mě to, úplně stejně jako hlavní postavu, nemohla jsem se odtrhnout. Asi jsem se zamilovala do autorky a jdu si přečíst její další knihy!

kimi89
13.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha :-)

tittanie
07.06.2022

Ke knize jsem se dostala díky databázi. Docela zajímavě zpracované téma. Možná by mělo dostat pár stránek navíc, ale jinak se kniha rychle četla. Konec jsem trochu nečekala.
Líbila se mi zmínka o dobytí Moskvy a poprava Stalina.