Republika v nebezpečném světě

Republika v nebezpečném světě https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19944/bmid_republika-v-nebezpecnem-svete-s5g-19944.jpg 5 15 4

V roce 1990 se spisovatel Jiří Kovtun pustil do své životní literární práce, kterou psal celých patnáct let: při postupném studiu archivů kongresové knihovny ve Washingtonu, kde pracuje, a nově přístupných archivů v České republice psal první souhrnnou monografickou knihu o T. G. Masarykovi jako československém prezidentovi (1918 1935). Zatímco literatura o Masarykovi před rokem 1918 je bohatá a vyšla i řada jeho celkových životopisů, jeho období prezidentskému zatím žádná speciální monografie věnována nebyla. Kovtun ke své práci shromáždil obrovské množství materiálu. Ovšem nejen to. Stejně jako ve svých dvou předchozích knihách napsal text nejen o Masarykovi samotném, ale o celé pojednávané době. Jeho kniha je tak mimořádně čtivým obrazem celé první československé republiky za Masarykova prezidentství. Je psána se zvláštním důrazem na zahraničně-politické ukotvení československého státu, které měl Kovtun možnost studovat v zahraničních archivech. Odtud i název svazku: Republika v nebezpečném světě. Kovtun v sobě nezapře prozaika: přes obrovské množství shromážděného materiálu napsal knihu neobyčejně čtivou, přístupnou nejširšímu čtenářskému okruhu.... celý text

Přidat komentář

vrgulnik
19.04.2020 3 z 5

Proti gustu žádný dišputát. Pokud jste se chtěli dozvědět o životě v první republice, tak tato kniha vám nepomůže. Pokud studujete politologii a mezinárodní vztahy, pak je to skvělý zdroj informací. Já se knihou bohužel “prokousal”. Na to, že se má jednat o populárně naučnou literaturu, je to psané hodně akademicky - jako odborná práce. Autor je někdy zbytečně podrobný, témata či formulace několikrát opakuje a některé osobnosti či události naopak zcela opomíjí. Jeho tendence neustále vylepšovat obraz Masaryka tím, že vyzdvihuje jeho kladné stránky, špatné upozaďuje a chyby omlouvá objektivními příčinami, z něj místo objektivního historika, dělá buď lehce tendenčního politického komentátora nebo protekcionistického životopisce, který za všech okolností chrání “svého” Masaryka. Nechci ale, aby to vyznělo tak, že kniha je špatná. Není! Je to velmi podrobná a rozsáhlá práce, která popisuje nejdůležitější úsek historie našeho státu, ale bohužel dost monotématicky. V knize jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí, o kterých jsem neměl tušení, ale bohužel v záplavě faktů si jich příliš nepamatuji. Nejvíce mi vadí to, že autor zvolil výhradně geopolitickou rovinu historického popisu. Vyjma politiky, politiků a politických stran se toho moc nedozvíte. Jak žil běžný člověk, kolik bral učitel, jak fungoval sociální systém, která fabrika byla nejdůležitější vývozce zbraní, jaké byly vědecké či lékařské objevy, zajímavé kulturní počiny, atd.? Nic z toho nečekejte. Je to politika, politika a zase politika. Pokud na základě názvu knihy očekáváte profil velitelů naší armády, která nás v “nebezpečném světě” měla bránit, budete opět zklamáni. Pro autora totiž existují pouze politici, a těm věnuje 100% své pozornosti. Možná to byl jeho cíl, ale mě to zklamalo. Při 900 stránkách mohl třetinu věnovat i jiným tématům a člověk by si udělal lepší představu o první republice.

JamesCZE
03.08.2019 5 z 5

Myslím si, že tato kniha by neměla chybět v žádné knihovně člověka, který se zabývá českými dějnami, případně ČSR a podobně. Jedná se o neoficiální druhý díl trilogie autora, který bohužel třetí díl již nestihl dopsat.


Daydreamer
19.06.2017 5 z 5

Podle mého názoru se jedná o skutečně mimořádnou záležitost. Rozsahem mně kniha nejprve malinko vyděsila, abych pak ke konci litoval, že nebyla ještě obsáhlejší, alespoň v oněch závěrečných letech 1933-35. Autor zjevně chtěl napsat díl přístupné širokému okruhu čtenářů - a skutečně: kniha se čte jedním slovem výborně! Nezahlcena zbytečným balastem, nedegradována , jako u některých jiných autorů, extrémním množstvím málo známých cizích slov, či nepřeložených citací(ano, i takoví autoři jsou!). Řeší se tu především politika a to je nesmírně dobře. Kdo chce informace z jiných oblastí, může sáhnout po Kárníkově trilogii "České země v éře První republiky. Jedinou drobnou výtku vidím v tom, že je v knize skutečně poněkud "přemasarykováno". Kapitoly "Kniha jako čin" a "Oldra Sedlmayerová", právě tak jako "Revoluční Hamlet" patří jistě do nějaké monografie o TGM; tohle má však být především kniha o "Republice v nebezpečném světě" - a tady by být opravdu nemusely. To je ale jen malinká vada na kráse a kniha si rozhodně zaslouží plné ocenění! Je veliká škoda, že pokračování, tedy "Republiku v obležení" už autor dopsat nestačil, a vyšla pouze jako torzo.

jarmik
26.09.2013 5 z 5

Poté, co jsem tu bichli přelouskal, tak musím říct, že p. Kovtun mi znovu zkonstruoval pojem čsl. Republiky po všech těch kritikách, co se na ni snášejí.