Řeka Potudaň

Řeka Potudaň
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507495/reka-potudanjQctHY-Ya4-.jpg 5 5 5

Kniha zahrnuje dvě jeho díla vydaná roku 1928 – Nezbadatelný člověk a Formanská ves – a titulní povídku Řeka Potudaň, publikovanou roku 1937. Vybrané příběhy ústrojně představují hlavní témata autorova povídkového světa. Nezbadatelný člověk (Sokrověnnyj čelověk) je zčásti autobiografické vyprávění z dob ruské občanské války, v němž se střídá podání bezprostřední surovosti bojů s okamžiky až bájně dobrodružnými (plavba dobrovolníků na Krym). Formanská ves (Jamskaja sloboda) zachycuje autorovy vesnické vzpomínky z předrevolučního dětství. Hlavní postava reprezentuje typicky platonovský typ hrdiny, jímž je nejposlednější z posledních – prostoduchý nádeník bez ambicí a cílů. Řeka Potudaň zastupuje autorovu tvorbu z třicátých let, kde předrevoluční dětství i občanská válka ustupují do dějinného pozadí ve prospěch doby po vítězství bolševiků. Budování mírového života v SSSR je však opět zcela po platonovsku podáno na příkladu nejprostších lidí, nevybavených znaky hrdinství, unavených dlouholetým utrpením a hledajících štěstí jen v nejzákladnějších prvcích lidské komunikace. I ta však z nedostatku zkušeností bezmála selhává, než se nakonec jakoby zázrakem – na pozadí tajuplné řeky coby svědkyně – zdvihne z popela.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Reka Potudaň / Sokrovennyj čelověk / Jamskaja sloboda , 1966


více info...

Přidat komentář

meluzena
10.03.2021 5 z 5

Tři krátké příběhy. Všechny napsané s citem a pochopením pro různé lidi, zejména paličaté ruské samorosty :)

ŘEKA POTUDAŇ
Pětadvacetiletý Nikita se vrací z občanské války do rodného městečka. Prostý, nevzdělaný a stydlivý by si ani netroufl myslet na nějakou dívku. Nicméně se spřátelí s Ljubou, která studuje medicínu, a kterou obdivuje. Je tak moc přesvědčen, že si nezaslouží štěstí, natož její lásku, že si ji ani netroufne milovat. (pozor následuje SPOILER!) Hrůza z toho, že se jí zprotiví, jej dožene až k tomu, že od ní uteče do vzdáleného města, načež ona se necelý rok nato vrhne do řeky Potudaň (ale rybáři ji vyloví včas). Nikitu náhodou objeví jeho starý otec a on se vrátí domů k Ljubě a konečně se otevře životu.

NEZBADATELNÝ ČLOVĚK
Foma Puchov miluje stroje všeho druhu a na revoluci má svůj názor. Skrze tohoto obyčejného pracujícího člověka je zde krásně vykreslen věčný konflikt mezi rozumem a srdcem, jakož i touha (či spíš nutnost) vnímat krásu přírody.
Začátek povídky je trochu zmatený - čtenář je vhozen rovnýma nohama do historických reálií boje rudoarmějců proti bělogvardějcům a taky do hantýrky strojníků a námořníků. Pak se to ale nějak usadí a příběh se pěkně rozvine - Puchov je ruský samorost a v jeho uvažování a vyjadřování lze najít krásu ve své bezobalové neuhlazené prostotě (nebo zabedněnosti?).

FORMANSKÁ VES
Prosté, ale hluboké vyprávění o daleké zapadlé vsi od jejích začátků z dob carevny Kateřiny II. až do příchodu revoluce. Formani, kováři, hospodští, žebráci, každý se snažil uživit jak uměl a mezi nimi Filat - šikovný, pracovitý a bezelstný nádeník, který žil ze dne na den. V příběhu si užijete jadrnou řeč vesničanů a přímočaré uvažování ruského člověka.