Řeka kouzelníků

Řeka kouzelníků https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15576/reka-kouzelniku-15576.jpg 4 27 4

Román českého cestovatele pro mládež uvádí čtenáře do Belgického Konga. Dva běloši, pronásledovaní úřady, skrývají se za pomoci pokrokových černochů. Autor líčí exotické krásy i nebezpečí afrických řek a pralesů. Ukazuje, jak domorodý lid zvolna se vymaňuje z pout čar a kouzelníků, kteří jej po dlouhá staletí zastrašovali a udržovali v slepé poslušnosti a seznamuje s pokrokovými myšlenkami a světovým děním.... celý text

Přidat komentář

braunerova
01.07.2023 2 z 5

Jan Mortier, profesor literatury v Antverpách, přidal do výuky oproti školním osnovám i výklad sovětské literatury. Za trest mu bylo nabídnuto nové působiště v Belgickém Kongu. To mě pobavilo, protože za stejný čin šla u nás nedávno jedna učitelka před soud a byla vyhozena z práce. V Kongu se Mortier "naučil milovat černý lid a černý lid mu jeho lásku začínal oplácet". V zapadlých vesnicích v pralese vykládal o svobodě a naslouchajícím domorodcům svítily oči nadšením. Kniha plná ideologie zůstala nedočtena a poputuje do knihobudky.

heavy66
01.04.2023 3 z 5

Příběh z Belgického Konga z doby po druhé světové válce o počátcích národně osvobozeneckého boje. V příběhu je víc politiky než Afriky, a to je škoda. Země později přejmenovaná na Demokratickou republiku Kongo je od roku 1960 prakticky v trvalé občanské válce všech proti všem. Demokracie je tam pramálo nyní jako tenkrát. V místních pralesích snad ještě žije moje oblíbené zvíře okapi, které je v knize také zmíněno. Je to velmi vzácná a krásná pralesní žirafa, a věčné válčení místních obyvatel jí vůbec nesvědčí.


EvikU.
09.04.2017 4 z 5

Četla jsem ji k maturitě. Velmi mě překvapila. Hezká kniha.

DuncanIdaho
27.12.2016 2 z 5

Není to až tak špatná kniha, i když jsem od ní čekal víc. Má tři dějové linie, útěk hlavních hrdinů před úřady, jejich lov domorodci a jejich záchrana "pokrokovými" domorodci. Ty první dvě linie jdou, jsou dobrodružné. Třetí je pojatá ideologicky a agitačně, škoda, dost to snižuje úroveň knihy, ale je to asi daň době, kdy byla napsána. Ta třetí jmenovaná linie mi připomíná knihu "Mravenci se nedají" od Ondřeje Sekory. Jenže tam ta agitka byla schovaná.