Řecká dramata

Řecká dramata https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41644/bmid_recka-dramata-WUT-41644.jpg 5 23 23

Aischylos – Oresteia (Agamemnón, Oběť mrtvým, Smír). Sofoklés – Král Oidipús, Antigoné. Eurípidés – Médeia.

Přidat komentář

Elevant
17.03.2020 5 z 5

Kniha byla čtena jako povinná četba, a rozhodně mě nezklamala. Hry jsou dobře přeložené, čtivé a zábavné. Obsahuje asi čtyřiceti -stránkový doslov, ve kterém je shrnut vznik a historický vývoj antického řecka a řecké literatury, který určitě stojí za to přečíst. Osobně je mi líto, že knihu musím vracet zpátky do knihovny.

Mistr119
07.07.2017 4 z 5

Kniha rozhodně patří do repertoáru povinné četby, mimo jiné se totiž třeba na Oidipa nebo Elektru odkazuje i dnešní psychologie. :)


fleurmilk
15.03.2017 5 z 5

Pěkná antologie nejdůležitějších starořeckých tragédií. Chybějí zde však poznámky (narozdíl třeba od vydání Sofoklovy Antigoné [a Élektry] v arturovské Edici D [1. vydání Praha 2009]). Rovněž v doslovu je sice pěkně historiograficky popsán vývoj starého Řecka od mykénského období po období klasické, ale především mytologické reálie související s jednotlivými hrami zde čtenář nalezne jen ve velmi zevrubné míře.
Pro čtenáře, kteří se se známými tragédiemi chtějí obeznámit třeba poprvé, bych tuto antologii patrně nedoporučil.
Poznámky u starších básnických děl literárního kánonu tohoto formátu totiž považuji za nezbytnost u jakéhokoliv typu knižní edice (ať už je to čtenářská edice jako zde nebo kritická, semi-kritická ap.).
Samotné překlady, především u Sofokla a Eurípida, jsou zde však bezpochyby vynikající.

Taťka Hraboš
26.12.2015 4 z 5

Umělecká hodnota všech 4 děl antických klasiků je nesporná, ty čtyři hvězdičky jdou na úkor mé neschopnosti si plně vychutnat náročný text psaný formou volného verše. Možná kdybych ty hry viděl a ne jen četl, bylo by mé hodnocení ještě vyšší. Při četbě jsem si uvědomil, že si toho z řecké mytologie ještě docela dost pamatuju, takže mi trochu chyběl i moment překvapení ze závěru. V každém případě kvalitní, byť poněkud těžší počtení, s mnoha obecně platnými a krásně formulovanými myšlenkami.

Štítky knihy

antická literatura tragédie

Autoři knihy

Aischylos
řecká, 525 - 456
Sofoklés
řecká, -496 - -406
Eurípidés ze Salamíny
řecká, -480 - -406