Putování – Dějiny Židů

Putování – Dějiny Židů https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25179/bmid_putovani-dejiny-zidu-6Cx-25179.jpg 5 26 7

Nikoli náhodou dává autor svým židovským dějinám titul Putování. Líčí příběh menšinového národa, který je stále na cestě. Nesplývá s ostatními kulturami a bývá všude jen hostem, více či méně vítaným a dříve či později perzekvovaným a vyháněným. Nejprve nás provádí civilizacemi jeho starozákonních sousedů, jejichž dny slávy dávno pohasly, a poté sleduje židovskou pouť světem antiky, křesťanství a islámu.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Wanderings – A History of the Jews , 1978


více info...

Přidat komentář

vendy246
11.11.2019 5 z 5

Přečetla jsem za 10 dní, tak to bylo zajímavé a čtivé. Čtyři tisíce let židovských dějin. Všichni vládcové, všechny ty říše se kterými měli Židé co do činění... Babylonie, Asýrie, Egypt, Řecko, Řím, Španělsko, Německo, Polsko... Čekala jsem, že velká část knihy bude o postoji Židů k Ježíšovi a o vyrovnávání se s holocaustem, ale tyto dvě události byly k mému překvapení v podstatě jen zmíněné. Nesmírně zajímavě sepsaný dějepis.
"Kdo byl král? Kdo nebyl král?"

zdenaR
30.10.2019 5 z 5

Nečekejte jednoduché a snadné čtení, není to literatura odpočinková.
O to více je nutné přemýšlet, zamyslet se nad přečteným i historickými souvislostmi.
Velmi doporučuji :-)))


JosefKomensky
26.06.2019 5 z 5

Uuzasnaa kniha popisujiicii strastiplnou historii zidovskeho naaroda do roku 1948 kdyz vznikl staat Israel. To vse je pojmutee naadhernyym popisnyym zpuusobem s obrovskym smyslem pro detail.

Nejviic me asi zaujmula caast popisujiicii hledaaniim Messiaase a popisy vsech tech nejruuznejsiich " Messiaasuu" kterii prosli zidoskymi dejinamy. Stejne zajiimavaa je i caast pojednaavajiicii o paalenii zidovskyych knih v ranneem stredoveku - takze ono paalenii zidovskyych knih tehdy za Hitlera v podstate nebylo nic noveeho pod sluncem.
Putovaanii je samozrejme diitetem sveeho casu - v podstate jak se riikaa vsechny dejovee nitky vedou opet zpet do nove zalozeneemu staatu Israel - a k Velke zidovske ceste zpet Alyah. Buuh budiz s tebou Israeli

novecento
07.09.2018 5 z 5

Přes neúspěchy a zklamání, které prožíváme, kdy jsou sny poskvrněny špínou skutečností a slabostí lidských bytostí, je Izrael pro Židy kdekoliv na světě hřejivým místem. Jakou cenu jsme za tuto zemi zaplatili?
Sedm tisíc mrtvých v roce 1956 při suezském tažení a v Šestidenní válce v roce 1967, tři tisíce mrtvých v říjnové válce roku 1973, stovky mrtvých při teroristických útocích. Nabízí se nám hrozivá útěcha: všechny války nás stály méně mrtvých, než tři dny v Osvětimi. To je závěr knihy, ve které Chaim Potok své čtenáře provází dějinami lidského pokolení od Sumerů po současnost. Většina z nás má ve svých genech kousek z Abrahámova pokolení, ať chce, nebo nechce. Kniha je čtivá a je to vynikající studijní materiál. Doporučuji všech 12 u nás přeložených Potokových knih.

roman9739
14.12.2016 5 z 5

Musím se přiznat, že jsem na počátku ani nečekal jak hluboce mě kniha zasáhne.
A ejhle, zodpověděla celou řadu mých letitých otázek a zcela změnila můj pohled na celou židovskou problematiku.

Koka
19.05.2013 4 z 5

Dlouhé a nesnadné čtení. Ale když se člověk prokouše Putováním, lépe pochopí jiné Potokovi knihy, ale také knihy Alejchema, Singera, Jehošui, Kishona, ...

džanaka
30.01.2013 5 z 5

Dějiny Židů jsou stejně staré jako dějiny celého lidstva. Začínají v Mezopotámii a dále nás provázejí významnými civilizacemi starověku: Egyptem, Asýrií, helénským Řeckem, Římem. Ve středověku Židé žili v mnoha křesťanských a islámských státech. Příběh se uzavírá novověkem, 2. světovou válkou a moderními sekulárními společnostmi.

Židé po většinu své historie žili pod nadvládou jiných zemí, ať již na svém území nebo na území cizích států. Proto poskytují pohled ze vnitř, ale přeci jen někoho cizího. Jejich pohled na antický Řím a zejména středověkou Evropu by nám měl sloužit jako cenná zpětná vazba, kterou jsme nedostali v hodinách dějepisu.